Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Sadarbība dažādās valodās

Ar Krieviju vajag sadarboties gan nacionālā, gan visas Eiropas Savienības, gan arī NATO līmenī, taču nav īsti jēgas nodoties ilūzijām par drīza bezvīzu režīma līguma noslēgšanu ar šo valsti, kur nu vēl mānīt sevi ar runām par Kremļa iestāšanos Ziemeļatlantijas aliansē. Lai divu pušu starpā norisinātos patiesi produktīvas sarunas, ir nepieciešama pārliecība par partnera uzticamību un rīcības prognozējamību. Bet to, lai kā šādu iespaidu varbūt arī pūlas radīt Kremļa polittehnologi, panākt neizdodas.

Rietumi ar Krieviju sarunājas divās dažādās valodās. Tas ir Kremļa paša izvēlētais impērisko ambīciju gūsts un atbilstošs tonis sarunās, kas neļauj pavērt durvis uz būtisku abu pušu attiecību uzlabošanos. Kāds iemesls ticēt, piemēram, Krievijas līderu centienu patiesumam panākt vīzu režīma atcelšanu ar ES, ja katram ES pilsonim, iebraucot Krievijā, joprojām nākas iziet pazemojošo no padomju laikiem mantoto reģistrācijas sistēmu? Tomēr ne jau vīzu drīzu atcelšanu nesen trijnieka (Francija, Vācija, Krievija) līderu tikšanās reizē Dovilā solījis Nikolā Sarkozī. Tik vien teicis, ka tas varētu būt iespējams pēc 15-20 gadiem, kad daudziem būs jau aizmirsies, kurš Francijas līderis to solījis. Gluži tāpat kā Krievija ir «aizmirsusi» valsts galvas Dmitrija Medvedeva tikai pirms diviem gadiem doto solījumu N. Sarkozī izvest krievu armijas vienības no okupētajām Gruzijas teritorijas daļām.

Gruzijas jautājums nu nekādi nav franču līdera N. Sarkozī veiksmes stāsts. Diemžēl tas atsedz arī visu ES dalībvalstu ierobežotās spējas vienoties un pieprasīt divu līderu - 2008. gada vasarā ES prezidējošās Francijas un Krievijas - prezidentu vienošanās izpildi. Biklie centieni pierunāt krievus, lai viņi ielaiž ES novērotājus arī Abhāzijā un Dienvidosetijā, palikuši bez atbildes. Diezgan klaja nevērība pret savu galveno partneri Rietumos (tā apgalvo Maskava), kas lieku reizi apstiprina gandrīz vai neiespējamo vienošanās panākšanu. Tas nevieš cerības arī uz kāda cita PSRS sabrukšanas rezultātā radušos «etniska» konflikta atrisināšanu. Nav pārliecības, ka ES atradīsies spēcīgi argumenti, lai pārliecinātu Maskavu izvest savus «miera uzturētājus» no formāli Moldovas jurisdikcijā esošās Piedņestras. Diezin vai Kremlis brīvprātīgi piekritīs atteikties no ietekmes šajā reģionā.

Vismaz pagaidām tikai ar vienas dienas intervālu no Kremļa vadītāja D. Medvedeva iespējams sagaidīt pilnīgi pretējus paziņojumus. Vispirms par lielu prieku saviem Dovilas partneriem N. Sarkozī un Vācijas kanclerei Angelai Merkelei viņš paziņo par lēmumu piedalīties NATO drīzajā Lisabonas samitā, lai uzlabotu Krievijas un alianses attiecības, bet jau drīzumā atsakās no piedalīšanās nākama gada Minhenes konferencē, kur tikšot apspriests Krievijai jūtīgais Kaukāza jautājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?