Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Sadarbojamies, ja nepieciešams

Gaidi labāko, esi gatavs sliktākajam - tā bija mūsu, mazumtirgotāju, pieeja eiro ieviešanai, kad pirms pusgada - 2013. gada vasarā - sākām gatavoties brīdim, kad Latvija pievienosies eirozonai un latus nomainīs eiro. Mūsu izveidotais saraksts ar lietām, kas varētu noiet greizi, bija garš, jo tieši mazumtirdzniecības nozarei un tirgotājiem pārejas procesā uz eiro ir atvēlēta viena no būtiskākajām lomām.

Darbs, kas jāveic tirgotājiem saistībā ar eiro ieviešanu un norēķiniem, nav bijis viegls - jāpārprogrammē kasu sistēmas un jāapzina visi drošības riski, jāspēj nodrošināt valūtas rezerves, operatīvas inkasācijas, jāapmāca darbinieki.

Tomēr, savlaicīgi plānojot, domājot trīs soļus uz priekšu, ieguldot būtiskus laika, kā arī finanšu resursus, lielai daļai Latvijas mazumtirgotāju izdevies nodrošināt savu darbu visaugstākajā līmenī. Salīdzinot ar Igaunijas pieredzi, mūsu valsts uzņēmēji un iedzīvotāji norēķiniem eiro bija sagatavojušies veiksmīgāk. Skaidras naudas norēķini eiro valūtā Rimi veikalu tīklā auga ļoti strauji - jau janvāra pirmās nedēļas beigās sasniedzot 75- 80% no kopējās skaidrās naudas plūsmas.

Īstenie eiro ieviesēji Latvijā ir lielveikalu kasieri un banku darbinieki. Tieši viņi ir tie, kas fiziski nomaina latus uz eiro, gandrīz vārda tiešajā nozīmē iznes visu smagumu uz saviem pleciem. Latvijas iedzīvotāji joprojām norēķiniem par pirkumu lielākoties izmanto skaidru naudu, tāpēc bijām gatavi, ka pirmajās janvāra dienās šis rādītājs, visticamāk, palielināsies. Arī monētu daudzums Latvijā pārsniedz to, ar ko nācās saskarties Igaunijas pārdevējiem, jo latu monētas ir vērtīgākas un tāpēc tiek izmantotas vairāk nekā kronas. Ja runājam par «reālu smagumu» - Rimi veikalos vien pirmajā nedēļā tika iekasētas aptuveni 30 tonnas latu monētu, savukārt priekšpiegādē Rimi veikalos bija ienākušas 23 tonnas eiro monētu.

Ir pilnīgi skaidrs, ka bez vienotas, motivētas komandas un zinošiem, prasmīgiem darbiniekiem eiro projekta īstenošana nebūtu iespējama. Tāpēc kā būtiskāko atslēgas posmu pārejai uz eiro izvirzījām tieši mūsu darbinieku sagatavošanu. (Jāpiebilst, mums ir liels skaits darbinieku, apmēram 5000 cilvēku, un lielākā daļa strādā tieši veikalos, birojā strādā tikai daži simti.) Kasieru apmācības sadarbībā ar Latvijas Banku, kasu sistēmas pielāgošana abu valūtu apritei, eiro detektoru iegāde - tie ir tikai daži no risinājumiem, kas palīdzēja Rimi un Supernetto darbiniekiem jau savlaicīgi iepazīt norēķinus jaunajā valūtā, būt kompetentiem un zinošiem par eiro ieviešanas procesu un būtiski atviegloja viņu darbu pirmajās 2014. gada dienās.

Vērts pieminēt vēl kādu aspektu. Eiro ieviešana Latvijas vēsturē ir unikāls projekts, kad, sadarbojoties valsts aparātam, uzņēmējiem, asociācijām, izdevies panākt lielas un vērienīgas pārmaiņas. Ar šāda līmeņa sadarbību un vienotu darbu valstisku mērķu sasniegšanai nebiju saskāries nekad agrāk. Šis piemērs parādīja, ka uzņēmumi ir izcils kanāls jēgpilnu mērķu īstenošanai.

Būtu vērtīgi, ja šāda valdības un visu partneru atvērtība, uz sadarbību vērsta politika tiktu uzturēta arī turpmāk, risinot Latvijas sabiedrībai nozīmīgus jautājumus, piemēram, sabiedrības veselības, nodokļu politikas, nodarbinātības un citās jomās.

*Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?