Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Saeima pārņem rūpes par plānošanu

Nacionālās attīstības plānošanas dokumenti jāraksta vienkāršā, cilvēkiem saprotamā valodā, lai valsts attīstības vīzija būtu katram saprotama. Tā ir viena no atziņām, kas piektdien izskanēja Saeimā rīkotā konferencē par attīstības stratēģiju ieviešanu un uzraudzību. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) atzina, ka varas gaiteņos ir «saražots daudz plānu», bet tie cits citu dublē un nav skaidrs, kurš vada un koordinē šo plānu ieviešanu.

Arī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Attīstības plānošanas apakškomisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (TP) piekrita, ka plāni ir, bet «tie ir iegūluši plauktos un nav mehānisma, kā tos īstenot». Tāpēc Saeima kopā ar Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisiju nolēmusi rīkot šādu konferenci, lai izvērtētu, kā padarīt efektīvāku nacionālās attīstības stratēģiju ieviešanas un uzraudzības sistēmu. Otrdien apakškomisija sākšot analizēt konferencē izteiktos priekšlikumus un iespējas tos iekļaut likumos. Konferencē piedalījās ap 80 dalībnieku, kuru vidū bija ministriju pārstāvji un arī dažādu nozaru eksperti. Viens no viņiem - SIA Hanzas elektronika valdes priekšsēdētājs Ilmārs Osmanis - atzina, ka ir mēģinājis lasīt plānošanas dokumentus, bet tad atskārtis, ka «tajos nevar saprast ne vārda - ne domu, ne to, kas tajā ir svarīgs». Uzņēmējs aicināja plānošanas dokumentus gatavot katram cilvēkam saprotamā valodā, norādot uz galveno mērķi - katra indivīda konkurētspējas veicināšanu.

R. Vējonis uzsvēra, ka plānošanā, kas ir cieši saistīta ar Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguvi, ir jāpārliek uzsvars no nozaru pieejas uz teritoriālo skatījumu. Ministrs atzina, ka ne vienmēr investīcijas plānotas atbilstoši teritoriju vajadzībām, kā piemēru minot ievērojamu līdzekļu ieguldījumu Ludzas slimnīcā. Jau iepriekš ziņots par treknajos gados uzbūvētām sporta, kultūras celtnēm, kuras pašvaldībām tagad ir grūtības uzturēt un noslogot. Kā viens no iemesliem tam bijusi arī investīciju dalīšana atrauti no nacionālās attīstības plānošanas, neizvērtējot konkrētās teritorijas vajadzības. Nozaru pieejas rezultātā palielinājušās atšķirības starp teritorijām. R. Vējonis kā nepareizas līdzekļu ieguldījuma sekas minēja gan pašvaldībām un valstij radītās problēmas, gan naudas izšķērdēšanu. Viņš arī atgādināja, ka Latvija novēloti sākusi izmantot ES fondu līdzekļus. Tagad Eiropas institūcijas jau gatavojas ES fondu nākamajam plānošanas periodam līdz 2020. gadam, «kamēr mēs Latvijā tikai strīdamies». R. Vējonis norādīja, ka koordinētas politikas trūkums ir nobremzējis Nacionālās attīstības plāna 2014.-2020. gadam izstrādi. Tam ir jābūt pamatdokumentam, plānojot attīstību un arī ieviešot Saeimā pērn apstiprināto ilgtermiņa stratēģiju Latvija 2030. R. Vējonis uzskata, ka nepieciešams vienoties, kura ir tā pāri ministrijām stāvošā politiskā autoritāte, attīstības plānu ieviešanas virzītājspēks, kam esot jābūt premjera vai Saeimas līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?