Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Sākas pieteikšanās cīņai par vietām pašvaldību domēs

Tikai vienpadsmit dienas no 12. līdz 22. aprīlim vietējās vēlēšanu komisijās partijas un partiju apvienības, kā arī vēlētāju apvienības 39 novados ar mazāk nekā 5000 iedzīvotājiem varēs iesniegt kandidātu sarakstus 1. jūnijā izsludinātajām pašvaldību vēlēšanām. Pirmo reizi partijām vairs nebūs jādežurē pie vēlēšanu komisiju durvīm un jāsacenšas, kuram pirmajam izdosies tās atvērt. Vēlēšanu zīmes būs sakārtotas nevis iesniegšanas secībā, bet gan izlozējot. Taču kārtas numurus, kādi ir Saeimas vēlēšanās, partijām nepiešķirs, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Tas ir tāpēc, ka kampaņā numuri būs praktiski neizmantojami, jo partijām tie dažādās pašvaldībās var atšķirties. Tāpat vietējās vēlēšanās politiskie spēki piesaka savas komandas dažādās kombinācijās. Piemēram, dažviet ir Zaļo un Zemnieku savienības saraksts, bet citur Latvijas Zemnieku savienība un Latvijas Zaļā partija startēs atsevišķi. Rēzeknes pilsētā, kā arī Rēzeknes novadā visas latviskās partijas veidos kopīgu sarakstu.

Saeimas vēlēšanās sarakstu iesniegšanai ir atvēlēts par desmit dienām ilgāks laiks. Četru gadu laikā kopš iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija ir vienkāršojusi kandidātu sarakstu sagatavošanu, piedāvājot izmantot jaunu lietojumprogrammu. Kandidāti tagad var iesniegt ziņas par sevi elektroniski. Pateicoties jaunajai interneta programmai, daudz mazāk laika aizņems arī sarakstu pieņemšana. Pēc tam tos reģistrēs, kā arī pārbaudīs, vai pieteiktie kandidāti ir tiesīgi kandidēt. Kad tas būs izdarīts, informācija par iesniegtajiem sarakstiem būs pieejama CVK interneta mājaslapā. Turpat varēs aplūkot partiju priekšvēlēšanu programmas. Sarakstu iesniedzēji iemaksās arī drošības naudu, ko saņems atpakaļ, ja iegūs pārstāvniecību domē. Rīgā tie būs 600 latu.

CVK priekšsēdis A. Cimdars arī atgādina - ja kādā pašvaldībā ir iesniegts tikai viens saraksts vai divi nepilni saraksti, kuros ir mazāk kandidātu, nekā domē deputāti jāievēl, tad sarakstu iesniegšana par desmit dienām tiek pagarināta. Tā 2009. gada pašvaldību vēlēšanās bija Mālpils un Naukšēnu novadā. Savukārt Cesvaines un Zilupes novadā bija divi saraksti, taču, lai izvairītos no termiņa pagarinājuma, otrajā bija tikai viens kandidāts. Ja arī pēc desmit dienām nav pieteikts nepieciešamais deputātu skaits, pašvaldībā triju mēnešu laikā jāizsludina jaunas vēlēšanas, bet CVK vadība cer, ka tāda situācija neradīsies.

Latvijā 119 pašvaldībās šogad jāievēl 1618 deputātu. Deviņi deputāti būs 39 pašvaldībās, 13 deputātu - četrās, 15 deputātu - 60, 17 deputātu - 15 pašvaldībās. Rīgā jāievēl 60 domnieku. Pirms četriem gadiem 2009. gada vēlēšanās visā Latvijā bija pieteikti 737 saraksti, kuros bija 11 209 kandidāti. Rīgā bija 16 sarakstu - par 60 domnieku vietām cīnījās 778 pretendenti. Partijas var iesniegt sarakstu, kurā ir par trim kandidātiem vairāk, ko lielie politiskie spēki arī parasti izmanto. Tajā pašā laikā var pieteikt nepilnu komandu vēlēšanās. Tādu praksi izmanto tādēļ, lai palielinātu kampaņā atļautā finansējuma apjomu, ko aprēķina atkarībā no vēlētāju skaita pašvaldībās, kurās pieteikti partiju saraksti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?