Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sākoties ziemai, rindas garākas

Zupas virtuve pirmajā acu uzmetienā itin nemaz neatbilst tam, ko mēs visi saprotam ar vārdu «virtuve». Šī siltās dziras izdales vieta vairāk atgādina neordināru pikniku brīvā dabā. Āgenskalna tirgus rajonā, nomaļus no centra starp daudzstāvu ēkām novietots busiņš, ap to rosās cilvēki - ēst gribētāji un dalītāji.

Cilvēku šodien nav pārāk daudz - aptuveni 25. Citu dienu ir vairāk, un, iestājoties aukstajam laikam, izsniegto porciju skaits ar katru dienu kļūst arvien lielāks. Klienti ir ne tikai ubagi un bezpajumtnieki, bet arī pārtikuši cilvēki, jo ēdienam nav ne vainas un tā ir iespēja par brīvu kaut reizi dienā tikt pie siltas maltītes, tā ietaupot ģimenes budžetā.

Par drēbēm interese maza

Lielākā daļa zupas ēdāju gan ir bezpajumtnieki. Daudzi savā starpā tērzē, citi vienatnē bauda ēdienu.

Līdz ar daudzajiem zupas katliem šodien pirmo reizi atvesta arī drēbju kaste. Tā gan īpaši lielu uzmanību nepiesaista, un daži drēbju gabali tā arī paliek guļam kastē.

Šodien ēdienkartē ir kāpostu zupa. Tā tiek pasniegta vidēja lieluma plastmasas šķīvītī. Ja ir par maz, droši var prasīt papildu porciju, nevienam netiek atteikts. Atstatus no ēdamās zonas ir novietots atkritumu konteiners, kurš acīmredzami pildās ar tukšiem traukiem, kaut ēdāju šodien nemaz nav tik daudz. Arī paši zupas dalītāji apstiprina, ka citas dienas klientu ir krietni vairāk.

Lai sniegtu atbalstu grūtībās nonākušajiem Latvijas iedzīvotājiem, daudzās pilsētās darbojas mobilās jeb izbraukuma zupas virtuves, kurās zupu bez maksas var paēst jebkurš. Tāpat maznodrošinātie un trūcīgie iedzīvotāji maltīti var ieturēt siltā ēdiena izsniegšanas vietās, kurās gan prasa uzrādīt izziņu.

Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta datiem, Latvijā pašlaik oficiāli reģistrēta 21 zupas virtuve, un to skaits pēdējo gadu laikā nav ievērojami audzis. Zupas virtuves darbojas visu gadu, taču mainās tajās izsniegto porciju skaits. Vasaras periodos izsniegtā ēdiena apjoms ir krietni mazāks nekā aukstajos ziemas mēnešos.

Vairāk saka paldies

Zupas virtuvēm jābūt oficiāli reģistrētām, un tās var strādāt tikai vietās, kuras ir saskaņotas ar pašvaldībām.

Zupas virtuves, tāpat kā visas citas sabiedriskās ēdināšanas vietas, uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). PVD Pārtikas izplatīšanas daļas vadītāja Tatjana Marčenkova stāsta, ka zupas virtuvēm jāatbilst tādām pašām vispārīgām higiēnas prasībām kā pārējiem uzņēmumiem. Dienests veic plānotas pārbaudes, kā arī neplānotas - visbiežāk sūdzību gadījumos. Plānotās pārbaudes ēdiena izsniegšanas vietās tiek veiktas vismaz divas reizes gadā. Šogad PVD saņēmis trīs sūdzības, uz kurām ticis reaģēts, veicot neplānotas pārbaudes. Gan Rīgas domes Labklājības departamenta, gan PVD speciālisti apliecina, ka oficiālas sūdzības par zupas virtuvēm negādās bieži, vairāk gadoties saņemt pateicības vārdus. Labklājības departamenta iedzīvotāju informēšanas sektora vadītāja Lita Brice saka: «Vienmēr būs kāds, kas nebūs līdz galam apmierināts. Departaments iesaistās ēdiena kvalitātes kontrolēšanā un pārbauda gan zupas virtuves, gan siltā ēdiena izsniegšanas vietas. Bieži laimējas saņemt pateicības vārdus par to, ka vismaz reizi dienā ir iespēja ieēst siltu ēdienu.»

Zupa jāatstrādā

Pavisam Rīgā ir četras zupas virtuves, kurās zupu var saņemt ne tikai galvaspilsētas maznodrošinātie iedzīvotāji, bet jebkurš cilvēks. Šeit netiek prasītas nedz izziņas, nedz taloni vai citi dokumenti. Tās atrodas Āgenskalna tirgus rajonā, Rīgas centrā, Čiekurkalna tirgū un bezpajumtnieku un maznodrošināto dienas centrā Katoļu ielā. Tāpat Rīgas iedzīvotājiem iespējams iestiprināties vēl papildu sešās siltā ēdiena izsniegšanas vietās, vienīgi tās atvērtas tikai mazaizsargātajiem pilsētas iedzīvotājiem.

Visiecienītākā zupas virtuve ir Āgenskalna tirgus rajonā. Tās darbību nodrošina Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Diakonijas centrs. Projekts pastāv kopš 1996. gada. Sākotnēji tas atbalstīja trūcīgos un vientuļos draudžu locekļus. Vēlāk 2003. gadā tika atklāta mobilā zupas virtuve, kas deva iespēju siltas pusdienas saņemt jebkuram grūtībās nonākušam. Diakonijas centru finansiāli atbalsta Rīgas domes Labklājības departaments, sponsorējot 350 zupas porciju piecas reizes nedēļā.

Nākamās visvairāk apmeklētās zupas virtuves pēc novembrī izdalīto porciju skaita ir Rīgas centra zupas virtuve, Kr. Barona ielas un Čiekurkalna tirgus zupas virtuve, kuru darbību nodrošina biedrība žēlsirdības misija Dzīvības ēdiens, kura savu darbību Latvijā sāka jau 1989. gadā. Misijas darbību palīdz realizēt gan valsts institūcijas, gan sabiedrības ziedojumi, kas nodrošina kopā 400 porciju piecas reizes nedēļā.

Dienas centra zupas virtuvi Katoļu ielā nodrošina Rīgas patversme, bet, lai saņemtu maltīti šajā zupas virtuvē, jāpiedalās dienas centra nodarbībās vai jāveic līdzdarbības pienākumi.

Tāpat kā organizāciju un pašvaldību līdzfinansējums, liels atbalsts zupas virtuvēm un siltā ēdiena izsniegšanas vietām ir privātpersonu ziedojumi. Šajā sezonā, pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda līdzfinansējumam, atbalstītas 37 zupas virtuves un siltā ēdiena izsniegšanas vietas visā Latvijā, kuras mēnesī plāno izsniegt vidēji 70 tūkstošus porciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ēdiens zupas virtuvē

Izdalāmā ēdiena porcijas apjoms vienam klientam ir 0,4 litri

Enerģētiskā vērtība nedrīkst būt mazāka par 400 kalorijām

Papildus ēdiena porcijai jānodrošina rudzu vai kviešu maizes šķēle (ne mazāk kā 50 gramu)

Ēdiena dalīšana notiek vienreizējās lietošanas traukos vai klientu līdzpaņemtajos traukos

Ēdieniem jābūt pagatavotiem piegādes dienā, izmantojot svaigus un kvalitatīvus produktus

Maltīte vienam cilvēkam zupas virtuvē izmaksā vidēji 52 santīmus
Avots - Rīgas domes Labklājības departaments

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?