Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Sākt studijas ne tikai vasarā, bet arī ziemā

Šobrīd 26 augstskolās un koledžās kopumā 187 studiju programmās notiek ziemas uzņemšana 2013./2014. akadēmiskajam gadam. Ierasti interese par studiju sākšanu rudens semestrī ir liela, tagad tā ir zemāka. Tiek prognozēta lielāka to topošo studentu aktivitāte, kuri strādā, bet vēlas pilnveidoties profesionāli.

Lai gan ziemas uzņemšanas termiņi katrā izglītības iestādē atšķiras, tomēr kopumā augstskolās un koledžās pamatstudiju līmenī tiek piedāvāts studēt 51 pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā un 55 bakalaura programmās, 69 augstākā līmeņa programmās un doktorantūrā - 12 programmās. Piemēram, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) uzņemšana notiks no 6. līdz 17. janvārim, piedāvājot vairāk nekā 300 studiju vietu. Kā Dienai norādīja RSU pārstāvis Edijs Šauers, uzņemšana notiks četrās pamatstudiju programmās ar 226 maksas studiju vietām un vienu - no RSU līdzekļiem piešķirtu - bezmaksas vietu. Savukārt četrās maģistra studiju programmās tiks piedāvātas kopā 10 valsts budžeta un 60 maksas studiju vietas. RSU gan ir pārliecināta, ka studētgribētāju interese būs liela. «Ziemas uzņemšanā lielākā interese ir par nepilna laika studijām, uz kurām piesakās cilvēki, kuri strādā, bet vēlas pilnveidoties profesionāli un personiski. Viņi jau iepriekš ir izplānojuši, kā apvienot darbu ar studijām, kas ne vienmēr notiek, piesakoties studijām vasarā,» Dienai stāstīja RSU Uzņemšanas komisijas vadītāja Intra Treija. Tāpat liels pieteikumu skaits sagaidāms vēlākos studiju posmos, kad iepriekš citās augstskolās iegūtā izglītība tiek pielīdzināta atsevišķiem RSU kursiem, kas ļauj studentiem turpināt vai pabeigt studijas tieši RSU. Šāda, pēdējos gados izveidojusies tendence ir saistīta ar citu augstskolu slēgšanu, skaidroja I. Treija. Savukārt Latvijas Universitātes (LU) Studentu servisa direktora vietniece Inta Jaunzeme sacīja, ka, tā kā visas LU piedāvātās ziemas uzņemšanas programmas ir maksas, pieprasījumu ir grūti prognozēt. Bet pieredze liecina, ka aktīvāki interesenti ir studiju sākšanai rudens semestrī. LU uzņemšana sāksies 14. janvārī un turpināsies līdz 24. janvārim. Studiju iespējas tiks piedāvātas trīs augstākā līmeņa studiju programmās - Eiropas studijas, Starptautiskais bizness un Optometrija. Tajās paredzēts uzņemt no 10 līdz 30 studentiem katrā.

Arī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) ziemas uzņemšana sāksies janvāra vidū - 15. janvārī - un turpināsies līdz 24. janvārim, piedāvājot studiju iespējas 17 pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju programmās - lielākoties par maksu. Budžeta vietas ir pieejamas tikai arhitektūras maģistrantūras studijām, Dienai sacīja RTU pārstāvis Krišjānis Ozols. Viņš gan atzīmēja, ka reflektantu aktivitāte, salīdzinot ar vasaras uzņemšanu, ir krietni mazāka, jo ziemas uzņemšana ir vērsta uz augstākā līmeņa, kā arī vakara un neklātienes studijām. Tāpat pēdējos gados uzņemto skaits ziemas uzņemšanā ir bijis mainīgs. Tāpēc studētgribētāju aktivitāti šogad ir grūti prognozēt. RTU pagaidām nav arī zināms, cik studentu būs iespējams uzņemt, - to būs iespējams pateikt tikai pēc uzņemšanas. K. Ozols gan norādīja, ka nepastāv risks nesasniegt minimālo studentu skaitu, jo programmas ziemas uzņemšanai ir izvēlētas tieši to specifikas un pieprasījuma dēļ.

Vairākas augstskolas ziemas uzņemšanā uzņem visās augstskolas piedāvātajās programmās, piemēram, Latvijas Kristīgā akadēmija, Biznesa vadības koledža, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola, Latvijas Biznesa koledža, Eiropas Tālmācības augstskola un Baltijas Starptautiskā akadēmija.

Kamēr citās augstskolās ziemas uzņemšana vēl tikai sāksies, piemēram, Banku augstskolā tā noslēdzās jau 25. novembrī. Un kā Dienai apstiprināja augstskolā, ar studētgribētājiem līgumi jau ir noslēgti, un mācības sāksies 10. janvārī.

Precīza informācija par uzņemšanu atrodama www.niid.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?