Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Salīdzināties ar latvisko

Lai jūs nemulsina, ka Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktrises izrādes Melnais piens publicitātes materiālos fotografētas ar ragiem. Jaunais režisora Alvja Hermaņa iestudējums, kas pirmizrādi piedzīvo ceturtdien, stāsta par Latvijas laukiem no govs perspektīvas. «Govs - tā ir mēraukla. Vistiešākā saikne ar latvisko,» saka režisors. Melnais piens ievada triju izrāžu ciklu JRT, kas stāstīs par Latviju tagad, pieskaroties arī XXI gadsimtā sāpīgajam jautājumam, kas tad īsti ir latvietība.

Triloģijā kopā saslēgsies trīs režisora un JRT aktieru kopdarbi - Melnais piens, Ziedonis un Visums, kā arī izrāde par kapusvētkiem. Iestudējumi paralēli JRT braucieniem tapuši vairāk nekā sezonu, tādēļ pirmizrāžu grafiks ir saspringts - Melnajam pienam jau nākamnedēļ seko Ziedonis un Visums. Trešā izrāde pirmizrādi piedzīvos maijā ārzemēs, Rīgā tā būs skatāma augustā. Kas izrādes vieno? «Pirmām kārtām manas sajūtas par Latviju tagad. Tā ir diagnoze, kā mums liekas, kas notiek Latvijā. Melnais piens, protams, ir rekviēms. Nekrologs Latvijas laukiem,» saka režisors. «Tā ir mana pārliecība, ka brīdī, kad klasiskais Latvijas lauku dzīvesveids beigsies, latviešiem būs ļoti maz, ar ko atšķirties no citām tautām. Varbūt vēl valoda. Bet šis dzīvesveids ir saistīts ar mājdzīvniekiem, pirmām kārtām govi. Tad, kad tiek vaļā no govs, kļūst par pilsētnieku, kas dzīvo laukos.»

Izrāde tāpēc stāstīs par «individuālajām saimniecībām, kurās govs ir kā ģimenes loceklis», jeb lauku vecmāmiņām, kas joprojām kopj savu brūnaļu vai raibaļu. Par aizejošu laiku. «Es esmu tipisks latvietis, man fiziski vajag dabu. Man ir mežs. Laucinieki bēg, un pilsētnieki uzpērk - tā ir visur. Bet tās jau ir dažādas lietas - laukos pelnīt vai tērēt naudu. Un tā nav tikai Latvijas nelaime. Bet, tiklīdz pārtrūkst sakara ar zemi, tautas identifikācija ir apšaubāma. Mutācija notiks, kaut kā piemērosies, bet tā tiešām būs tikai latviešu mutācija. Latvieši šeit, pēc dažādām versijām, dzīvo divus līdz sešdesmit tūkstošus gadu, un tas, ka tagad desmit divdesmit gadu laikā viss tik vienkārši un ātri izbeidzas, ir iemesls ne tikai izrādi vien taisīt,» uzskata režisors.

Ziedonis un Visums savukārt runās par «latviskāko no latviešiem» Imantu Ziedoni, tiesa, ne kā privātpersonu, bet gan tēlu. «Mēs izrādē neesam gatavi turpināt Ziedoņa kultu, kas bija 70. gados. Bez šaubām, viņu izvēlējāmies kā izcilu, iedvesmojošu personību. Bet mūsu Ziedonis ir poētisks tēls - personificēts latviešu inteliģents, kurš cenšas pasauli novaldīt, saprast. 70. gados īpaši viņš faktiski bija galvenais latvietis, kurš bija savācis visvairāk pierādījumu, kāpēc ir labi būt latvietim,» stāsta A. Hermanis. Vienlaikus viņš piebilst: «Ziedonis un XXI gadsimts - viņi satiekas. Un tas ir dīvaini. Jo ar laika nobīdi ideāli izskatās savādāk. Ziedoņa ideāli šodien daudzos gadījumos izskatās kā pilnīgs naivisms. Un ne vienmēr labā nozīmē. Bet nesarežģītas personības jau var būt tikai operdziedātāji, kas zīmējas pa žurnāliem. Īsti mākslinieki ir pretrunīgi.»#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Teātris

Melnais piens
Jaunais Rīgas teātris, Lielā zāle
Pirmizrāde 8.IV plkst. 19, izrādes 9., 21., 28.IV
Biļetes Ls 5-20

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?