Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Sarūgtināja, ka biedri nenovērtē

Pilsoniskās savienības valdes vēlēšanas labi atspoguļojušas spēku sadalījumu partijā starp vairākām viedokļu grupām attieksmē pret Vienotības partijas dibināšanu. Sacensībā par vietām valdē zaudēja tie, kuri visaktīvāk iestājas par vienas partijas veidošanu, ko pēc Pilsoniskās savienības (PS) kongresa ir atzinis gan partijas priekšsēdis Ģirts Valdis Kristovskis, gan Saeimas deputāts Arvils Ašeradens.

Viņa neievēlēšana valdē bija viens no kongresa pārsteigumiem, jo A. Ašeradens ir PS dibinātājs, apvienības _Vienotība_ valdes loceklis un bija arī vēlēšanu kampaņas vadītājs, nodrošinot partijai labus rezultātus vēlēšanās.

Taču tas nebija vienīgais pārsteigums sestdien PS kongresā, kurš sākās ar Ģ. V. Kristovska paziņojumu, ka viņš vēlas apsveikt Annu Seili. Nākamā vēsts bija, ka pieredzējusī politiķe ir nolēmusi aiziet no aktīvās politikas. Saņemot ziedus, A. Seile informēja, ka viņai neesot dzimšanas diena, un izskatījās mazliet apjukusi. Ja šo epizodi varētu uztvert kā nelielu misēkli, kādi šādos emocionālos brīžos mēdz gadīties, tad A. Seiles ievēlēšanu valdē vairs nevarētu uzskatīt par aiziešanu no aktīvās politikas. Turklāt liktenīgi pirmais aiz svītras ārpus valdes palika A. Ašeradens. Viņš sākotnēji bija ieguvis tikpat balsu, cik jauniešu nodaļas vadītāja Linda Medene. Kad kopsapulces delegāti par abiem balsoja vēlreiz, jauniete saņēmusi ievērojami lielāku atbalstu. Ne visi pamanīja vēl kādu epizodi, ka Sandra Kalniete ir aicinājusi L. Medeni atteikties no kandidēšanas uz valdi par labu A. Ašeradenam.

«Esmu emocionāla, un man patiešām šķita netaisni, ka cilvēku, kurš vadīja vēlēšanu kampaņu, partijas biedri nenovērtē. Piegāju pie Lindas un teicu, ka es šādā situācijā būtu apsvērusi iespēju atteikties,» Dienai otrdien atzina S. Kalniete, kura nākamajā dienā gan piezvanījusi L. Medenei un atvainojusies par nesavaldību. S. Kalnietei esot žēl, ka valdē nebūs arī Ilzes Viņķeles, kas partijā daudz darījusi, kā arī Sarmītes Ēlertes, kura arī nesaņēma nepieciešamo balsu vairākumu. To, iespējams, varot skaidrot ar to, ka S. Ēlerte strādā valdībā un «viņai nav pieticis laika sevi sasaistīt ar partiju».

A. Seile Dienai atzina, ka apsveikumu kongresa sākumā saistījusi ar to, ka viņa vairs nestrādā Saeimā. «Tāpēc ziedus pieņēmu ar pateicību,» teica A. Seile, kura kolēģiem pirms kopsapulces sacījusi, ka varētu uz valdi vairs nekandidēt. Taču kongresa rītā pie viņas esot pienācis Kārlis Šadurskis, centies pārliecināt kandidēt un teicis: «Kā mēs bez tevis?!» Pēc tam K. Šadurska palīgs Didzis Šēnbergs jau esot parādījis iesniegumu, kurā vairāki cilvēki parakstījušies par viņas izvirzīšanu valdē. K. Šadurskis šo situāciju komentēja atturīgi, bet ļāva noprast, ka iecere bijusi A. Seili deleģēt kā Kurzemes pārstāvi valdē. Taču viņa pavēstīja, ka nevēlas konkurēt ar šī reģiona cilvēkiem un piekrīt startēt tikai no Rīgas. Dienai politiķe arī skaidroja, ka bez sava transporta viņai būtu apgrūtinoši pārstāvēt reģionu. Iespējams, A. Seili pierunāja startēt uz valdi tāpēc, lai tajā neiekļūtu kāds no tiem Kurzemes kandidātiem, kuri pārstāv PS nacionāli konservatīvo spārnu, kas ir pret steigu jaunās partijas veidošanā. No Kurzemes valdē ievēlēja Dāvi Staltu, kurš ir no nacionālā spārna.

A. Ašeradens, kurš turpinās pārstāvēt partiju Vienotības valdē, notikušo saista ar to, ka partijā ir vairāki strāvojumi. Viens no tiem uzskata, ka ir jāizvērtē riska faktori, kas traucē Vienotības veidošanā, «bet nevajag vilkt garumā». Otrā grupā varētu būt tie, kuriem varbūt ir bail pazaudēt esošās pozīcijas un uz vienas partijas veidošanu viņi raugās piesardzīgāk, uzskatot, ka nav pamata steigai. Trešais virziens, iespējams, ir nacionālāk noskaņotie, kuri ir vēl rezervētāki, pieļaujot, ka nacionālā ideja ir dzīvotspējīga un to var īstenot arī kopā ar Visu Latvijai!-TB/LNNK, neizslēdz A. Ašeradens. Viņš pieļauj, ka šis spārns ir bijis aktīvāks un tāpēc arī ir tāds vēlēšanu rezultāts, bet tas ir demokrātisks process, kuram vajadzētu turpināties tikpat demokrātiskā diskusijā par kongresā pieņemto rezolūciju. Tajā konceptuāli atbalstīta vienas partijas veidošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?