Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Saskaņa sāk demonstrēt spēku

Uz trīs partiju bāzes dibinātā sociāldemokrātiskā partija Saskaņa sestdien pirmajā jeb partijas pasludināšanas kongresā nolēma startēt vēlēšanās apvienības Saskaņas centrs sarakstā kopā ar jau esošajiem sabiedrotajiem Latvijas Sociālistisko partiju un Daugavpils pilsētas partiju, kā arī līdz jūnijam sagatavot valdības deklarācijas projektu. Līderu Jāņa Urbanoviča un Nila Ušakova runās bija gan pārliecība par uzvaru 10. Saeimas vēlēšanās un iespējām saņemt piedāvājumu veidot nākamo valdību, gan cerība, ka izdosies izveidot koalīciju, kas nostrādās četrus gadus.

Saskaņas valdes priekšsēdis J. Urbanovičs, kurš ir arī apvienības premjera kandidāts, paziņoja, ka tiks dibināts Saskaņas centra sponsoru klubs, lai apvienotu visus ziedotājus, kuriem būs iespējas tajā tikties ar šī politiskā spēka ministriem un deputātiem. Kongresā pārsvarā runāja ēnu kabinetam nominētie ministru kandidāti, kuru vidū bija, piemēram, labklājības ministra kandidāte Vineta Sprugaine, ekonomikas ministra kandidāts Armands Strazds, kultūras ministra kandidāts Jānis Matulis, ārlietu ministra kandidāts Boriss Cilēvičs, finanšu ministra kandidāts Vadims Jerošenko, tieslietu ministra kandidāti Valērijs Agešins un Māris Skudra. Vairāki debatētāji uzstājās krievu valodā, kas tika izmantota arī delegātu savstarpējās sarunās.

Saskaņ uzdeva valdei informēt Eiropas apvienotās sociāldemokrātiskās un sociālistu partijas vadību par sociāldemokrātiskās partijas Saskaņas nodibināšanu. Šajā Eiropas partijā Latviju jau pārstāv Jāņa Dineviča vadītā LSDSP, no kuras labvēlības arī daļēji varētu būt atkarīgas Saskaņas iespējas tajā iekļauties - uzņemšana notiek ar divām trešdaļām balsu vairākuma. LSDSP vairāku gadu garumā jau izveidojušās saiknes ar kolēģiem Eiropā un ir iespējas aģitēt gan pret, gan par Saskaņas uzņemšanu. LSDSP priekšsēdis Jānis Dinevičs Dienai svētdien atzina, ka viņa plānos nav «iesaistīties apkarojošā polemikā». Taču viņš atzina: «Ja viņi mums aiz muguras Eiropā gribēs sakārtot lietas, tad varu pateikt, ka mūsu iespējās tiešām ir ietekmēt citu valstu kolēģu viedokli.»

Saskaņa ir reģistrēta 10.februārī un izveidota uz Tautas saskaņas partijas, Jaunā centra un Sociāldemokrātiskās partijas bāzes. Egila Rutkovska vadīto Sociāldemok-rātisko partiju savulaik dibināja bijušie LSDSP biedri, kuri aizgāja kopā ar Egilu Baldzēnu. Partijas valdes priekšsēža vietnieki ir E.Rutkovskis un bijušais Jaunā centra vadītājs Sergejs Dolgopolovs. No pēdējā laika kongresiem biedru skaita ziņā šis varēja būt vērienīgākais, jo tajā piedalījās 1025 delegāti. Viņus uzrunājot, līderis J.Urbanovičs centās pārliecināt, ka tuvojas «lielās tīrīšanas laiks Latvijas politikā». J.Urbanovičs vairākkārt uzsvēra, ka SC nepieļaus pensiju un sociālo garantiju samazināšanu, kā arī norādīja, ka SC ir vienīgā politiskā apvienība Latvijā, kas var dot Latvijas un Krievijas ekonomiskajām attiecībām jaunu elpu.

Līdera runā arī bija norādīts, ka Saskaņa iestājas par progresīvā nodokļa ieviešanu nekustamajam īpašumam, progresīvā ienākumu nodokļa ieviešanu juridiskajām personām, bagātības nodokļa ieviešanu fiziskajām personām, akcīzes nodokļa piemērošanu luksus precēm, pakāpenisku ienākuma nodokļa samazināšanu fiziskajām personām, maksātne-spējas procedūras atvieglošanu vienkāršajiem iedzīvotājiem, kas viņiem ļaus nemaksāt par banku nemākulīgo politiku trekno gadu laikā un sākt jaunu dzīvi. Partija ir pret turpmāku pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanu un ienākuma nodokļa pamatlikmes paaugstināšanu juridiskajām personām.

Kongress beidzās trijos pēcpusdienā un, visticamāk, Lielā talka tā delegātiem gāja secen, ja neskaita N.Ušakovu, kurš ieradās sportiskā apģērbā, kas liecināja, ka viņš vismaz ir bijis talkas vietā. Atšķirībā no iepriekšējā saskaņiešu foruma pērn, kurā N. Ušakovam līdzās sēdēja LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, šoreiz viņš pat nebija viesu rindās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?