Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Satiksmes ministri spriedīs par velosatiksmi

7. oktobrī Luksemburgas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā pirmoreiz tiks rīkota neformāla satiksmes ministru tikšanās, lai spriestu par velosipēdu kā transporta veidu, ziņo Eiropas Riteņbraucēju federācija (ECF). Sanāksmes laikā ministriem būs iespēja apmeklēt prezentācijas, ko vadīs tādas arhitektūras un pilsētplānošanas slavenības kā Jans Geils, kurš specializējies dzīves kvalitātes uzlabošanā pilsētās, veidojot tās draudzīgākas gājējiem un riteņbraucējiem, un Mihaels Kolvils-Andersens, kurš visā pasaulē ir atzīts valdību un pašvaldību konsultants velosatiksmei draudzīgas urbānās vides veidošanā.

Tāpat ministriem būs iespēja tuvāk iepazīt dažāda veida divriteņus, kā arī Expo zālē tos izmēģināt. Savukārt dienas beigās Luksemburgas vēsturiskajā centrā notiks lielā divriteņu parāde.

Šīs idejas inciators ir Luksemburgas transporta ministrs Fransuā Bošs. Ecf.com publicētā intervijā viņš atklāj, ka visu mūžu ir bijis aktīvs riteņbraucējs, arī laikā, kad tas neskaitījās stilīgi. Vēl būdams par mobilitāti atbildīgais deputāts, Fransuā Bošs Luksemburgā ieviesa velojoslas un publisko velosipēdu lietošanas sistēmu. Arī tagad - ministra amatā - F. Bošs joprojām katru rītu uz darbu dodas ar divriteni, atzīstot to par ne tikai ātrāko, bet arī patīkamāko pārvietošanās veidu, kas turklāt arī ļauj labāk baudīt pilsētvidi. «Ar pareizu infrastruktūru un rēķinot laiku «no virtuves galda līdz ofisa galdam», velobraukšana ir pats efektīvākais veids, kā cilvēkiem pārvietoties līdz septiņu vai pat vairāk kilometru distancēs. Tāpēc es uzskatu, ka velosipēdiem vajadzētu būt iekļautiem jebkurā pilsētas plānojumā kā pilnvērtīga pārvietošanās līdzekļa izmantošanas iespējai un satiksmes daļai.»

Šādai attieksmei ir bijis pozitīvs rezultāts - infrastruktūras uzlabojumi ir palielinājuši Luksemburgas velobraucēju skaitu vairāk nekā divas reizes un to skaits turpina pieaugt, turklāt 60% no visiem iedzīvotājiem pēdējā gada laikā vismaz reizi ir devušies izbraukumā ar riteni. Pie sasniegtā gan nav plānots apstāties - parlaments apstiprinājis ieceri dubultot nacionālo velotīklu, izveidojot 1400 kilometru garu augstas kvalitātes veloceļu sistēmu visā Luksemburgas valstī, kas ļaus tai pretendēt uz kļūšanu par vienu no riteņbraukšanas karalistēm.

Eiropas Parlamenta Transporta un tūrisma Komiteja ir atzinusi, ka Eiropas Komisijai vajadzētu izveidot stratēģiju riteņbraukšanas popularizēšanai. Arī F. Bošs uzsver: tas, ka riteņbraukšana ir lokāls jautājums veikto distanču ziņā, nenozīmē, ka ar riteņbraukšanu saistītajai politikai vajadzētu būt tikai lokālai.

Kā intervijā ECF atzīst ministru tikšanās idejas autors, riteņbraukšana vienmēr ir tikusi ignorēta Eiropas Savienības svarīgo tēmu vidū gluži kā zilonis, kurš atrodas telpas vidū, bet kuru visi izliekas nemanām. Luksemburgas prezidentūra Eiropas Padomē plāno izkrāsot šo ziloni krāsainu un likt satiksmes ministriem praksē pievērst uzmanību riteņbraukšanai - arī aicinot tos uz sanāksmi ierasties, izmantojot divriteni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?