Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

SC izredzes būt valdībā

Saskaņas centra vadības izturēšanās un noskaņojums pēc sarunām ar Zatlera Reformu partijas un Vienotības pārstāvjiem radīja iespaidu, ka SC tagad ir lielākas izredzes nokļūt valdībā nekā pērn pēc 10. Saeimas vēlēšanām. Viens no SC līderiem Jānis Urbanovičs gan _Diena_i teica, ka viņš esot «piekusis uztraukties, bet Vienotības ļaudis pieliek pūles, lai būtu kopā ar Nacionālo apvienību».

No ZRP vadības puses bija jaušama lielāka labvēlība pret sadarbību ar SC. Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) patiešām uzsvēra, ka viņa pārstāvētā partija turpinās sarunas arī ar Nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK, jo ar to ir daudz kopīga Vienotībai svarīgos jautājumos. Taču, ja ZRP izšķirsies par labu SC, Vienotībai, visticamāk, nāksies piekrist. Partiju līderi oficiāli atturas prognozēt trešo sabiedroto.

Vienotības deputāte Ilma Čepāne Dienai atzina, ka viņu pārsteidz Zatlera Reformu partijas nevēlēšanās ar Vienotību veidot kopīgu aliansi, lai vienoti varētu turpināt sarunas ar citiem partneriem. «Man nezināmu iemeslu dēļ viņi izvairās to darīt,» teica I. Čepāne. Iepriekš, lūgti to komentēt, ZRP pārstāvji atsaucās uz to, ka sarunas notiek ar vairākiem politiskajiem spēkiem un ka ir iespējami dažādi koalīcijas modeļi. Tāpat kā SC līderi, arī ZRP pārstāvji neatbild uz jautājumu, vai tagadējais valdības vadītājs V. Dombrovskis varētu vadīt arī nākamo valdību. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā 100. pants vēl pirms vēlēšanām Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš sarunas ar partijām sāks 28. septembrī, pieļāva, ka varētu aicināt valdības vadītāja amatā arī kādu personu, kuru partijas nav nominējušas kā premjera kandidātu. Vēlēšanu naktī LTV rīkotajā diskusijā, kurā īsi pirms diviem naktī savos iespaidos par novēroto pie Saeimā iekļuvušajām partijām dalījās žurnālisti, izskanēja, ka viens no kandidātiem, kuru premjera amatam varētu izvirzīt Valsts prezidents, neoficiāli minēts Latvijas valsts mežu prezidents Roberts Strīpnieks.

Pirmdien pēc sarunām ar ZRP un Vienotību šo politisko spēku, kā arī Saskaņas centra politiķi apgalvoja, ka ekonomikas un tiesiskuma jautājumos nav daudz domstarpību. Viedokļu atšķirība galvenokārt ir divos jautājumos - SC uzstāj uz pensiju indeksāciju jau 2012. gadā, kam premjers V. Dombrovskis nevar piekrist. Valdības vadītājs arī neredz nepieciešamību rīkot tautas nobalsošanu par eiro ieviešanu, ko vēlas SC līderis Nils Ušakovs. Premjers atgādināja, ka referendumā par iestāšanos Eiropas Savienībā, nobalsojot par līgumu, ir atbalstīti arī tā nosacījumi - tātad arī eiro ieviešana. N. Ušakovs uzskata, ka ir jālūdz juristi to izvērtēt, jo, viņaprāt, būtu labi pavaicāt sabiedrības domas pirms ieiešanās eirozonā. Arī ZRP vadītājs Valdis Zatlers neredz nepieciešamību rīkot referendumu, un šis bija viens no jautājumiem, kur domas dalījās arī SC un ZRP sarunās.

V. Dombrovskis norādīja, ka par lielāko daļu Vienotībai svarīgo jautājumu ar SC nav bijis domstarpību, un to medijiem apstiprināja arī V. Zatlers. Premjers minēja starptautiskā aizdevuma programmas sekmīgu pabeigšanu, budžeta deficītu zem 3% no iekšzemes kopprodukta ar iespējamību, ka tie ir 2,5%. Tāpat potenciālie sabiedrotie pauduši sapratni par tiesiskuma jautājumiem, piemēram, nulles deklarācijas ieviešanu, stingrākiem kritērijiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājam, atklātajiem balsojumiem Saeimā par amatpersonām, mediju patieso īpašnieku atklāšanu. Uz Dienas jautājumu, kāpēc SC tagad piekrīt Vienotības piedāvājumam, bet balsojumos 10. Saeimā bija pret to, J. Urbanovičs atbildēja: «Opozīcijai piestāv ar aizdomām skatīties uz koalīcijas iniciatīvām.» Ja SC paliks opozīcijā, tad arī turpmāk tā rīkošoties.

Sarunas ar ZRP no SC viedokļa, iespējams, bija cerīgākas. Tāds iespaids radās no pārstāvju sacītā. V. Zatleru nemulsināja pat tas, ka SC ir kreisi orientēta sociāldemokrātiska partija. ZRP vadītājs sacīja, ka SC tikai deklarējot šādu ideoloģiju, bet savā darbībā esot tuvāka centram. V. Zatlers gan atzina, ka līdzšinējā parlamentārajā darbībā «Saskaņas centrs ir neizprotami balsojis». Atšķirībā no Vienotības ZRP pārstāvji uzsvēruši nepieciešamību izveidot koalīciju, kurai ir divas trešdaļas vairākuma Saeimā. Tāds ir nepieciešams arī Satversmes grozījumu pieņemšanai, kas ir viena no ZRP prioritātēm, lai jau nākamo Valsts prezidentu varētu vēlēt tauta. Kopā ar Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK šādu vairākumu nevar nodrošināt. SC Saeimā ieguvis 31 mandātu, ZRP - 22 vietas. Trausla vairākuma koalīciju partijas varētu izveidot arī divatā, bet tai nevarētu būt ilgs mūžs, ja opozīcijā paliek trīs pieredzējuši politiskie spēki. Kopā ar Vienotību, kas ieguvusi 20 vietas parlamentā, šai koalīcijai jau būtu 73 balsis, kas ir pārliecinošs vairākums. Taču kā Vienotība, tā ZRP ar savu viedokli varētu palikt mazākumā, ja par kaut ko vienojas SC ar otru partneri. Ja valdību veidotu ZRP, Vienotība un VL-TB/LNNK, tām kopā būtu 64 balsis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?