Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

SC sola atbalstu ZZS «referendumā par referendumu», bet šaubās, vai tas notiks

Pēc otrreizējas caurlūkošanas Saeimas deputātu vairākums ceturtdien atbalstīja grozījumus, kas paredz celt referenduma ierosināšanas slieksni. Tie noteic, ka no 2015. gada 1. janvāra referendumu iniciatoriem būs pašiem jāsavāc nepieciešamie 150 000 vēlētāju paraksti līdzšinējo 10 000 vietā. Ja Valsts prezidents likumprojektu izsludinās, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti, kas grozījumus neatbalsta, draud rīkot «referendumu par referendumu».

Savu atbalstu parakstu vākšanā pret likumprojektu sola sniegt arī Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas deputāti, vienlaikus apšaubot, ka ZZS to reāli rosinās.

Reaģējot uz Valsts prezidenta Andra Bērziņa paustajiem iebildumiem, kuru dēļ likumprojekts Saeimā nonāca atkārtoti, likuma redakcija tika papildināta. Tika noteikts, ka pārejas periodā, no šā gada 1. septembra līdz 2015. gadam, referenduma ierosināšanas pirmajā kārtā tā iniciatoriem pašreizējo 10 000 parakstu vietā vajadzēs savākt 50 000, pārējo 100 000 apkopošanu atstājot Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) un valsts budžeta ziņā. Patlaban referenduma ierosinātājiem pirmajā posmā ir jāsavāc 10 000 parakstu, bet atlikušo 140 000 apkopošanu veic CVK. Ja prezidents vakar Saeimā apstiprinātos grozījumus izsludinās, tad no 2015. gada būs tikai viens parakstu vākšanas posms, kuru organizēs un finansēs paši ierosinātāji.

«Prezidentam šobrīd pastāv vairākas rīcības iespējas, dažas no tām ir teorētiskas, dažas reālākas,» Dienai norāda prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars. Viena no tām ir arī atkārtota likumprojekta nodošana otrreizējai caurlūkošanai, jo LR Satversme noteic, ka prezidents ierunas otrreiz nevar celt tikai gadījumā, ja Saeima likumu nav grozījusi. Tiesa, pēc E. Pastara teiktā, veids, kā prezidenta paustos iebildumus Saeima ņēmusi vērā, esot apmierinošs. Taču konkrētāki rīcības scenāriji būs zināmi tikai pēc tam, kad A. Bērziņš otrdien atgriezīsies no Londonas.

Prezidenta atgriešanos gaida arī ZZS deputāti, kuri lūguši tikšanos, lai paustu neapmierinātību ar likumprojektu. Atkarībā no tikšanās iznākuma ZZS frakcija izlems, vai izmantot savas Satversmē noteiktās tiesības un ar 34 deputātu parakstu palīdzību pieprasīt likuma apturēšanu un tā nodošanu tautas nobalsošanai, norāda deputāte Iveta Grigule. Pēc SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Jāņa Urbanoviča teiktā, viņa partijas atbalsts šādā parakstu vākšanā, visticamāk, gaidāms: «Bet man ir vāja ticība, ka zaļie to darīs, jo viņi ir bijuši naski runātāji, bet vāji darītāji.»

Politoloģe Iveta Kažoka brīdina, ka likumprojekta pieņemšana var «sagrozīt sabiedrības motivācijas sistēmu», jo Satversmē minētais, ka Saeimas atlaišanu var rosināt viena desmitā daļā vēlētāju, joprojām paliktu spēkā. Tātad ierosināt Saeimas atlaišanu būtu piecreiz vieglāk, nekā iniciēt referendumu par vienkāršām izmaiņām kādā likumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?