Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

SC un Ameriks nesacentīsies

Rīgas vicemēra Andra Amerika topošo partiju Gods kalpot Rīgai!, kuras dibināšanas kongress paredzēts nedēļas nogalē, veido no LPP/LC ievēlētie Rīgas domes deputāti, kuri kopā ar Saskaņas centra domniekiem parakstījuši bloka vienošanos. Tā noslēgta nevis starp partijām, bet deputātiem un pieļauj iespēju veidot kopīgu kandidātu sarakstu 2013.

gada 1. jūnijā paredzētajās Rīgas domes vēlēšanās. Rīgas mērs un Saskaņas centra līderis Nils Ušakovs uzskata - ir liela iespējamība, ka viņa un A. Amerika vadītās komandas, kas tagad strādā kopā Rīgas domes koalīcijā, nākamajās vēlēšanās startēs ar vienu sarakstu. Iespaidam, ka gaidāmo vēlēšanu dēļ A. Ameriks un N. Ušakovs jau tagad sākuši sacensību, kurš pirmais sabiedrībai paziņos par Rīgas domes labajiem darbiem, nepiekrita ne viens, ne otrs.

Rīgas vicemērs A. Ameriks tomēr ir piesardzīgāks prognozēs, jo vispirms esot jānodibina partija. Kopš idejas prezentācijas gada sākumā par atbalstu topošajam politiskajam spēkam jau ir paziņojuši vairāk nekā 670 cilvēku, no kuriem aptuveni puse piedalīsies partijas dibināšanā, kas notiks sestdien Rīgā Mazajā ģildē. Tās manifestu ir parakstījuši ne tikai bijušie LPP/LC Rīgas nodaļas biedri un «citi ar Ameriku vēsturiski saistīti cilvēki», kuri pēc partijas darbības izbeigšanas ir palikuši bez politiskās paspārnes, bet arī daudzi Rīgas pašvaldības institūciju un iestāžu vadītāji, uzņēmēji, kuru daļa ir sabiedrībā labi zināmi cilvēki, piemēram, kordiriģents Romāns Vanags, Rīgas Krievu teātra direktors Eduards Cehovals, Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, Rīgas Klasiskās ģimnāzijas direktors Romans Alijevs, mākslas festivāla Bildes organizētāja Tija Auziņa, uzņēmējs Guntis Rāvis.

A. Ameriks uzsver, ka liela daļa paliks atbalstītāji, bet partijas dibinātāju vidū varētu būt bijušie Tautas partijas biedri Sarmīte Pīka un Kārlis Leiškalns, kādreizējie tēvzemieši Andrejs Požarnovs un Juris Saratovs. Partijas kodolu veidos cilvēki, kas kopā darbojās LPP/LC. Bijušais tās līderis Ainārs Šlesers Dienai sacīja, ka ir gandarīts par A. Amerika iniciatīvu - Rīgas pilsētas partija esot nepieciešama, jo lielajiem politiskajiem spēkiem nerūpot pašvaldību politika. A. Šleseram pašam neesot plānu tai pieslieties, un viņš arī negatavojas veidot citu partiju pretēji minējumiem presē. Uz vaicāto, vai A. Amerika komandai vajadzētu startēt Rīgas domes vēlēšanās kopā ar SC, A. Šlesers teica, ka tas esot viņiem pašiem jāizlemj, bet abi politiskie spēki esot pierādījuši, ka latvieši un mazākumtautību pārstāvji varot strādāt kopā.

Jāatgādina, ka 2009. gada pašvaldību vēlēšanās A. Šlesers, nesaredzot A. Amerikā pietiekamu vilkmi, pats kļuva par LPP/LC saraksta līderi un mēra kandidātu. Pēc vēlēšanām viņu ievēlēja par vicemēru, bet amatu A. Šlesers atstāja, jo 2010. gada Saeimas vēlēšanās viņam vajadzēja kļūt par «lokomotīvi» lielajās parlamenta vēlēšanās. Sociologs Aigars Freimanis joprojām domā, ka «Andris Ameriks publiskajā telpā galīgi neasociējas ar līderi, tāpēc mēģina salikt sev apkārt atpazīstamus cilvēkus, lai īstenotu pragmatisku vajadzību - iekļūt Rīgas domē un tikt pie tā, pie kā jau ticis tagad». Ar to arī Gods kalpot Rīgai! atšķiroties no pilsētu partijām Liepājā un Ventspilī, jo tām ir spilgti un aktīvi līderi. «Mēs sastopamies ar jaunu, ļoti savdabīgu ietekmes grupas partijas veidošanas mehānismu,» atzīst A. Freimanis, kurš tās izredzes vērtē kā ļoti nepārliecinošas. «Es negribu veidot Amerika partiju, bet radīt iespējas cilvēkiem strādāt rīdzinieku labā,» teica A. Ameriks un norādīja, ka nepretendē kļūt par spilgtu līderi - ja likums nenoteiktu, ka vēlēšanās var startēt tikai no partiju sarakstiem, viņš, visticamāk, partiju nemaz neveidotu. Jāpiebilst, ka šī iemesla dēļ visā Latvijā vēršas plašumā reģionālo partiju dibināšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?