Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Sējas pazvērīte, mūru divsēkle, dārzeņu portulaka

Pirms gadiem trim četriem par šādiem augiem nezināju itin neko. Tad kādā reizē, ieraudzījusi lielveikalā pirmo pavasara sēklu piedāvājumu, ļāvos nevis praktiskuma un lietderības apsvērumiem, bet gan bilžu un savādo nosaukumu vilinājumam.

Toreiz saliku iepirkumu grozā veselu klāstu paciņu ar svešādiem vārdiem, apņēmības uzplūdā sagādāju četras piecas balkona kastes ar augsni un nolēmu iesēt visu, ko esmu nopirkusi. Īstas ticības, ka tur varētu sanāk ēdamas lietas, man nebija, bet mierināju sevi ar domu, ka izmēģināt vajag visu, galu galā pāris kastes mauriņā, kas laiku pa laikam jāaplaista, ainavu netraucē un kaulus nelauž. Rezultāts lielā mērā izmainīja manu ēdienkarti un radīja interesi par mazpazīstamiem zaļumiem, kas neskaitās garšaugi.

Pēc tam jau izpētīju, ka augs ar jocīgo nosaukumu «sējas pazvērīte» izskatās un garšo pēc rukolas un tas pats vien ir. Pirmajā mirklī uzvilnīja tāds kā sašutums - ne tirgū, ne veikalos ne reizi neesmu redzējusi šādu uzrakstu un arī neviens no aptaujātajiem pavāriem un kulinārijas faniem to nebija dzirdējis. Piedevām vēl sēklu stendā turpat blakus atradās arī tās pašas firmas paciņas ar uzrakstu «rukola». Atšķirību nianses neesmu izpratusi arī tagad, bet tik un tā jūtos pateicīga par iedvesmu vasaras ēdienkartes izmaiņām.

Un izmaiņas ir, lūk, kādas: katru gadu no agra pavasara līdz vēlam rudenim lielos puķpodos balkona kastēs ik pāris nedēļās sasēju visādus salātveidīgos dīvainīšus, kas ātri izdīgst un salapo, un tad šķinu klāt 1) gurķu, tomātu, paprikas salātiem; 2)gabaliņos sagrieztai fetai, mocarellai, brinzai un tamlīdzīgiem sieriem; 3) iemaisu aukstajās zupās, kas gatavotas ar kefīru un jogurtu; 4)pievienoju ēdieniem, kuros diezgan lielā daudzumā liek klāt melnās olīvas (starp citu, iemetu arī soļankas un rasoļņika šķīvī); 5)atklāju, ka vairums rukolai līdzīgu zaļumu ļoti labi garšo arī ar saldām ogām un augļiem, piemēram, zemenēm un medainiem bumbieriem. Īsi sakot, jocīgie zaļie ir lielisks produkts jebkurai ēdienreizei, kad «mājās nekā nav».

Ja grib nodoties vēl izsmalcinātākām baudām, iesaku palīgā ņemt mazliet neparastākus ogu un augļu etiķus kombinācijā ar labām eļļām. Lēzenā traukā kārto gabaliņos sagrieztu sieru, klāt liek olīvas, kādu tomāta daiviņu, pārkaisa, piemēram, ar mūru divsēkles (kamēr neizlasīju uz sēklu paciņas, tikmēr nezināju, kas tas ir un ko ar to darīt) lapiņām un apslaka ar olīveļļas un aveņu vai mango etiķa mērcīti. Ar kādu citrusaugļu etiķi var apslacīt kūpināta laša vai foreles šķēlīti un piekost klāt portulaka lapiņas. Ar šādu laša uzkodu labi garšo arī jauni kliņģerīšu ziedi.

Starp citu, pirms pāris dienām neuzkrītoši novēroju, kā no manas zaļumu kastes aizgūtnēm mielojas kaimiņu runcis. Kādā nolūkā, nezinu, bet gribas cerēt, ka labas garšas dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?