Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sen pelnīta koncertzāle

Ar britu dziesminieka Džeimsa Blanta koncertu piektdien Rīgā oficiāli atklāta jaunā koncertzāle Palladium - vieta, kas vienai paaudzei nostalģiski atgādinās par pagājušiem laikiem, citai - sola kļūt par vienu no modernākajām un iemīļotākajām koncertu vietām galvaspilsētā.

Novērtēt britu romantiskā kareivja dziedājumu sanākušas abas paaudzes, un neapstiprinās pieņēmums par «meiteņu salidojumu». Blanta disciplinēto un nevainojamo vokālo sniegumu novērtē arī tie, kuriem piektdienas vakaru nebūt nekārojas pavadīt, klausoties saldas meldijas. Solista, divu ģitāristu, divu taustiņu instrumentālistu un bundzinieka radītais harmoniskais un precīzais skanējums pārliecina, ka mūzika jāvērtē ne tikai emocionāli, bet arī profesionāli. Turklāt sešu mūzikas meistaru saspēle teicami atklāj koncertzāles akustiskās kvalitātes nianses.

Palladium saimnieki cer, ka koncertzāle kļūs par jauno aktuālo mūziķu uzstāšanās vietu, un britu dziesminieks ir precīza izvēle pirmajam koncertam - balāžu meistars vārda vistiešākajā nozīmē līdz šim neapdzīvoto telpu ir iesildījis - romantika, sirsnība, mīlestība, kopdziedāšana - tās ir lietas, kas jauno koncertzāli darījušas par mūzikas mājām. Izmetot pāris apļu, zāle jau šķiet pazīstama un ērti «lietojama», ja vien netraucē visur valdošā pustumsa. Kinoteātra mantojums - pusapļa telpas izvietojums - ne tikai nodrošina redzamību no dažādiem leņķiem, bet arī paspilgtina mājīguma sajūtu.

Lai arī pie Palladium projekta koncertaģentūras Positivus Music pārstāvji ķērušies pirms nepilna gada, nepabeigtības sajūtu un svaigas krāsas smaržu izkvēpinājuši pirmā koncerta apmeklētāji, kas bez drūzmas un rindas sanākuši zālē (Palladium atrodas Marijas ielā 21, ieeja tiek organizēta no Pērses ielas). Ieejas tunelis atrisina gan praktisko pusi - ja tomēr rinda veidosies, nebūs jāstāv kaut kur uz ielas -, gan apliecina, ka Palladium dizains, ko veidojusi Anna Butele, apzināti ieturēts «pilsētvide pilsētā» stilā.

Koncertzālē varēs dzirdēt dažādu stilu un autoru mūziku. Zālē stāvvietas paredzētas 1600 cilvēkiem (Blanta koncerts bija gandrīz izpārdots), demokrātiskas ir ne vien biļešu cenas, bet arī bāra piedāvājums, kas gan ar daudzveidību nevar lepoties. Tiesa, vietu, kur iegādāties spirdzinājumu, netrūkst, tāpēc nepārvarama rindu problēma nenomāc nedz pie bāra, nedz citās būtiskās vietās. Svaiga gaisa gan kādā brīdī var aptrūkties, toties bez ierobežojumiem var veldzēties pagalmā.

Palladium saimnieki patiesi centušies, lai tie, kuriem ir īpaši augstas akustikas kvalitātes prasības, beidzot varētu atslābt un saklausīt mūziku, nevis skaņas. Par akustikas augsto kvalitāti šaubu nav, bet apskaņošanas līmeni te varēs novērtēt kādā no nākamajiem koncertiem, kad pilnībā tiks izmantota tikai Palladium rīcībā esošā skaņu tehnika (apskaņošanas un gaismas tehniku nodrošinājusi kompānija GaCo).

Vienas paaudzes acīm zaudēta kinoteātra laiku greznība, bet jaunā paaudze ir sajūsmā - teicama akustika, mājīga atmosfēra, liela skatuve ar plašām improvizācijas iespējām, gaismu spēles (Blanta 35 cilvēku komandas darbs) vismaz atsāpināja faktu, ka nekas daudz vairāk, kā tikai klausīties mūziku un labpatikā žilbt no gaismām, nav iespējams. Saimnieki sola nākotnē uzlabot redzamību balkonos, tomēr pagaidām labākās vietas tīkotājiem nāksies vien ierasties laikus. Šāda mēroga koncertzāļu pluss ir mūzikas mīļotāji, kas ierodas koncertu patiesi klausīties - dziedāt līdzi un baudīt. Citādi festivālos muzikālā puse nereti ir tikai legāls iemesls burziņam. Rīga šādu koncertzāli sen bija pelnījusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?