Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Septiņgadi plāno arī kaimiņi

Arī abās kaimiņvalstīs - Lietuvā un Igaunijā - notiek aktīva Nacionālo attīstības plānu (NAP) izstrāde. Pašlaik Latvija, lai arī Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) darbu sāka gadu vēlāk nekā kaimiņu kolēģi, abas Baltijas valstis ir panākusi un visi NAP ir aptuveni vienā gatavības stadijā.

Katra no valstīm izvēlējusies atšķirīgu NAP veidošanas shēmu, kopsaucējs ir viens - saprast, kā sadalīt Eiropas Savienības (ES) naudu, lai spētu Eiropas Komisijai (EK) pierādīt, ka nepieciešamais finansējums ir gana būtisks. Jāatgādina, ka Kohēzijas politikas aploksnes samazinājums draud ne tikai Latvijai, bet arī pārējām Baltijas valstīm, tāpēc tieši prātīga ES finansējuma sadale ir būtiski svarīga visu triju valstu ekonomikas attīstībai un ir nepieciešams EK pierādīt, ka vajadzīgs tiešām viss naudas apjoms, nevis samazinājums, kas varētu tikt piemērots jauno EK formulu un 2,5% no IKP griestu dēļ. Tomēr arī kaimiņi kāpj uz tā paša grābekļa - pārlieku lieli akcenti tiekot likti uz ES naudas apguvi, aizmirstot par pasākumiem, kas būtu jāveic efektīvāk valsts izaugsmei, saka PKC vadītājs Mārtiņš Krieviņš, kurš septembra sākumā tikās ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem.

Viena no būtiskākajām atšķirībām NAP izstrādes stratēģijā - ne igauņi, ne lietuvieši nav rīkojuši tik plašas sabiedriskās apspriešanas, bijis tikai mēnesis, kura laikā iedzīvotāji interneta tiešsaistes formā varējuši iesniegt priekšlikumus.

Latvijas NAP sastāv no vadmotīva «ekonomikas izrāviens» un trim prioritātēm: tautas saimniecības izaugsme, cilvēka drošumspēja, izaugsmi atbalstošas teritorijas, kas paredz divpadsmit rīcības virzienus, turpretim kaimiņi izvēlējušies citu ceļu. Igauņi izvēlējušies vienpadsmit rīcības virzienus, kas lielā mērā sakrīt ar EK piedāvājumu par vienpadsmit tematiskajām nozarēm, taču tajā pašā laikā nav ņēmuši vērā, ka viens no EK nosacījumiem bijis, lai rīcības virzieni būtu maksimāli koncentrēti - parādās gan rīcības virziens Dzīve Igaunijā ir droša, gan Igaunijas iedzīvotāji ir veselīgi un dzīvo ilgi.

Vēl ziemeļu kaimiņi uzsvaru likuši uz zinošu un starptautiski konkurētspējīgu ekonomiku, tīru vidi, augstas kvalitātes un visiem pieejamu izglītību, efektīvām pārvietošanās iespējām, balansu starp ekonomikas attīstību pilsētās un reģionos, iedzīvotāju skaita konsekventu pieaugumu, ilgtspējīgu kultūru un uz pilsoņiem orientētu un efektīvu sabiedrības pārvaldi. Igauņi savu NAP veidojuši, balstoties uz stratēģiju Eiropa 2020, valsts stratēģiju Ilgtspējīga Igaunija 21, kā arī tas tiek saskaņots ar citiem stratēģiskiem dokumentiem.

Lietuvieši izvēlējušies piecas vertikālās un divas horizontālās prioritātes, īpašu uzsvaru liekot uz publiskās pārvaldes lietām. Lietuvas NAP ir salāgots ar valsts attīstības plānu Lietuva 2030, kā arī stratēģiju Eiropa 2020.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?