Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Seski smaržo pēc medus

Kaut kas pilnīgi neticams - seskumīles un mākslinieces Unas Reinsones fretku saimē pavasarī pasaulē nāca gluži necerēts seskulēnu metiens - septiņpadsmit «mazu tārpiņu». Teorētiski tas ir iespējams, bet praktiski Una nav dzirdējusi, ka vēl kaut kur tā būtu noticis. Sākumā bijis traki: «Grūti mums gāja, gulējām ar sesku mammu kopā, pat paēst nebija laika.» Taisnības labad jāteic, ka izdzīvoja tikai trīspadsmit bērneļi. Tagad jau bez bēdu - sīkie monstriņi ir trīs mēnešus veci. Neaizrunāti palikuši vairs tikai četri. Pārējie pēc vakcinācijas dosies uz jaunām mājām.

Galvā viss sagriezās

Siguldas dzīvoklī viena no divām ir sesku istaba. Tajā viss pakārtots žiglajiem dzīvnieciņiem - aplociņš bērniem, būri četrām lielajām fretkām (fretka tas pats sesks vien ir), rotaļlietas, guļammaisi, podiņi. Istabā tikko jaušami vējo tāds kā salda medus aromāts. Una pasmejas - tie esot aizspriedumi, ka seski šausmīgi smird: «Protams savs aromāts ir. Sesks nav tik tīrīgs kā kaķis, uz podiņa ne visi iet kārtīgi. Mans nekastrētais sesku puika ziemā ir kārtīgs, bet, kad sākas pārošanās sezona - no februāra līdz septembrim -, viņš pārvēršas par cūku, iezīmē teritoriju.»

Pirms seskiem Unai patika suņi. Lielajā istabā uz dīvāna guļ baltais amerikāņu buldogs Bēbis. Taču gadījās, ka mākslinieces rokās nonāca sesks: „Man galvā viss sagriezās. Man patīk, ka viņiem ir savs funktieris. Seski ir ļoti gudri, bet šausmīgi spītīgi. Man viņi ir iedvesmas avots.» Ar draugu Ventu nesaskaņojot, Una atveda mājās pirmo sesku: «Vents burkšķēja, viņam riebās tas dzīvnieks, kurš piedevām bija slims, nekastrēts, koda kā elles mašīna. Izaudzinājām mīļu, un kad nomira, bija žēl.»

Una uzskaita sesku turēšanas plusus un mīnusus: «Sesks nav jāved ārā pastaigāties, šo plēsēju uzturēšana izmaksā lētāk nekā suņa uzturēšana, sesks ir kā cilvēks, mēs visu laiku komunicējam savā starpā.» Mīnusi? Fretka jāpieskata kā mazs bērns, citādi apēdīs kaut ko neēdamu, pa caurumiem aizies pie kaimiņiem vai izkritīs pa logu. Seskam jāpielāgo visa māja, lai viņš nevar augstu uzkāpt, nokrist, lai vadus negrauž. Sesks var iekost, tāpēc nederēs cilvēkiem ar pavisam maziem bērniem: «Sākumā kož visi sesku bērni. Audzināts bērns kož viegli, neaudzināts - riktīgi, līdz kaulam. Viņi ir jāaudzina. Sesku var dresēt, bet tas ir sarežģīti, jo viņam nav tieksmes izpatikt.»

Purkšķina reizi pusgadā

Una ar tādu mīlestību runā par saviem seskiem, ka grūti iedomāties, ka viņa atdod sīkos projām. Kaut arī šajos laikos pieprasījums pēc seskiem krities un Una nepārdod dzīvnieciņus pa lēto - viens seskulēns maksā ap 150 latiem -, kuram katram seskumīle bērneļus neatdod. Seskulēna cena atkarīga no viņa izcelsmes, audzināšanas, barošanas. Audzināšana nav viegla - mazie jāsocializē, jāradina pie rokām. Viņi nemitīgi ēd un kakā, viņiem nepagurstot jāskraida pakaļ ar slotu un lupatu. Labs audzētājs atdod seskiņu projām, sākot no 2,5 mēnešiem, kad viņš saņēmis pirmo poti, atsēdējis karantīnu, pats ēd, iet uz podiņu un mamma viņam vairs nav vajadzīga: «Sākumā par mazajiem interesējās daudzi, bet gribētājus atsijāju, jo man ir pirkšanas/ pārdošanas līgums ar briesmīgiem nosacījumiem. Piemēram, sesku nedrīkst ilgi atstāt vienu pašu, nedrīkst atdot citiem. Ja dzīvnieku vairs negrib turēt, tas jāved atpakaļ pie manis. Es aizliedzu operēt dziedzerus zem astes, ar kuriem sesks laiž slavenos purkšķus. Dziedzeru operācija ir bīstama, sāpīga un nežēlīga. Turklāt sesks var purkšķināt arī reizi pusgadā, nevis visu laiku, un smaka ātri izvēdinās.»

Nešķaudīt!

Fretka ir diezgan cimperlīga veselības ziņā. Teorētiski dzīvnieka mūžs ilgst 8-10 gadus, bet reāli viņš dzīvo 4-6 gadus, jo ar sesku bieži notiek dažādi negadījumi un viņš ir ļoti uzņēmīgs pret infekcijām. Slimojat ar gripu vai saaukstēšanos? Netuvojieties seskam, jo viņš ātri pārņem slimību, bet sekas būs smagas - seska organismā viss norit ļoti ātri, dzīvnieks no plaušu karsoņa, piemēram, var nomirt pat dienas laikā, bet tas ir viens no biežākajiem gripas sarežģījumiem. Ja šķiet, ka sesks saslimis, pie ārsta jādodas nekavējoties!

Kas seskam šķīvī liekams? Sesks zaļbarību vispār nepārstrādā. Tā pa vienu galu iekšā, pa otru - ārā. Dzīvnieciņu vislabāk barot ar sauso barību, kurā maz graudaugu, un gaļu. Seski labprāt ēd peles, tās var nopirkt maisiņā safasētas un sasaldētas.

Modē plankumainie

Arī uz seskiem attiecas mode. Pašlaik pasaulē iecienīti ir plankumainie seski eksoti un melnie seski, vienmēr modē ir sabulīši - no pelēcīga līdz brūnam. Unai patīk albīni - pilnīgi baltie ar sarkanām acīm.

Unas seski ir ievesti no Ungārijas un Igaunijas, daži iegādāti tepat. Ciltsraksti ir gandrīz visiem. Dažiem seskumīle izsekojusi līdz 10 pakāpei. Protams, ja vien seskiņš nav pirkts veikalā, kur visi gali ir ūdenī. Ar seskiem Una darbojas no sirds. Viņa ir laimīga, ka var strādāt mājās un būt kopā ar saviem dzīvniekiem. Ungārijā Una ieguva sesku tiesneša sertifikātu. Tagad viņa dažkārt dodas pasaulē tiesāt fretkas. Starp citu, šodien un rīt, 23. un 24. jūlijā, Jelgavā Olimpiskajā centrā notiek sesku olimpiāde. Arī Una tur būs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?