Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Sīpolu marmelāde un brauniji

Izmantošu savu «dienesta» stāvokli un šajā reizē piedāvāšu trīs receptes no žurnāla Dienas Ēdieni, kuras pati gatavoju visbiežāk. Patlaban, kad rakstu šo sleju, mājās ledusskapī gaida bļoda ar nomizotiem sarkanajiem sīpoliem, no kuriem vakarā vārīšu jau nez kuro sīpolu marmelādes porciju. Žurnālam to rudenī gatavoja mūsu autore Inga Prauliņa, es nogaršoju un kopš tā brīža kļuvu atkarīga. Mūsu mājās marmelāde apēdas ar kazas vai zilo sieru vai uzcepta karstās maizītēs ar kādu no šiem sieriem (skat. otro recepti), jo marmelādes saldums labi sader ar sieru sīvumu.

Trešā recepte ir Dienas Biznesa kolēģes Andas Aseres brauniji. Kaut arī manā ģimenē neviens nav brūno kēksu fans, šiem braunijiem parasti tiek pieprasīts atkārtojums. Es Andas recepti papildinu ar upenēm, kas man no vasaras aizķērušās saldētavā, un ar dzērveņu čabām, ko, skopa būdama, saliku saldētavā pēc tam, kad izfiltrēju pēc Jāņa Kaira receptes (arī Dienas Ēdienu autors) gatavoto dzērveņu uzlējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kārtainās mīklas uzkoda ar sīpolu ievārījumu un s

0,5 kg saldētās kārtainās bezrauga mīklas, 200 g siera (kazas, zilais vai jebkāds cits), sīpolu marmelāde, 1 ola pārziešanai, svaigi malti melnie pipari, daži pilieni olīveļļas
1. No mīklas plāksnēm izspiež apaļas ripas.
2. Ar kādu mazāka diametra glāzi katrā ripā viducī iespiež riņķi, neizspiežot mīklu līdz galam.
3. Šajā riņķī pa tējkarotei liek sīpolu ievārījumu, virsū liek siera ripiņu, uzber piparus un uzpilina pa pilienam olīveļļas.
4. Ripas maliņas ar dakšiņu piecās sešās vietās sadursta.
5. Visu pārziež ar olu, liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, un cep apmēram 15-20 minūtes.
6. Ēd un slavē gatavotāju.

Sīpolu marmelāde

Sastāvdaļas: 1 kg sarkano sīpolu, 200 g cukura (der gan parastais, gan brūnais), pa 1 zariņam timiāna un rozmarīna, 1 kanēļa standziņa, 1,5 tējk. smalki sakapāta ingvera, 100 ml grenadīna sīrupa, 100 ml sarkanvīna etiķa (der arī balzametiķis), 100 ml upeņu sulas, 2-3 ēd. k. olīveļļas.
1. Sīpolus sagriež smalkās strēmelītēs.
2. Katlā vai pannā ielej olīveļļu, uzkarsē, un sīpolus vispirms apsutina, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Nedrīkst sīpolus karamelizēt!
3. Sīpoliem pievieno rozmarīna, timiāna zariņus, smalki sakapāto ingveru, kanēļa standziņu un visu uzkarsē.
4. Pielej visus šķidrumus, strauji uzvāra. Tad samazina uguni un sīpolus sutina 1-1,5 stundas, kamēr šķidrums iztvaiko. Vāku katlam neliek!
5. Ievārījums ir gatavs, kad liekais šķidrums iztvaikojis un katlā palikusi vien tāda kā pabieza mērce, paši sīpoli nav izšķīduši - joprojām salmiņos.
6. Vēl karstu marmelādi pilda tīrās burkās un glabā ledusskapī.

Brauniji

Sastāvdaļas: 120 g sviesta, 200 g cukura, 2 olas, 1 ēd. k. vaniļas ekstrakta, 50 g kakao, 80 g miltu, šķipsniņa sāls, drusku lielāka šķipsniņa cepamā pulvera, pēc vēlēšanās - upenes vai citas ogas no saldētavas, der arī brendijā mērcētas rozīnes.
1. Ieslēdz cepeškrāsni, lai tā uzsilst līdz 180 grādiem. Cepamtraukā apmēram 20X20 cm (es izmantoju šauro, gareno kēksa formu no Rimi akcijas) ieklāj cepampapīru.
2. Metāla bļodā uz mazas uguns izkausē sviestu, pieber cukuru, pa vienai piesit olas un pielej vaniļas ekstraktu.
3. Iemaisa kakao, miltus, sāli un cepamo pulveri, lai izveidojas viendabīga masa bez miltu burbulīšiem. Ja vēlas, sājā brīdī masā iemaisa arī ogas.
4. Masu ielej veidnē.
5. Liek cepeškrāsnī un cep 25-30 minūtes. Kūka ir gatava, kad tai garoziņa ir kraukšķīga, bet vidus vēl valgans.
6. Izņem no cepeškrāsns, kādas 20 minūtes padzesē, izgāž uz dēlīša un sagriež gabaliņos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?