Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Sirdsapziņas politizācija

Sandris Točs

Krišjānis Kariņš ir paziņojis, ka satiksmes ministrs Aivis Ronis esot neprognozējams, jo ir bezpartijisks. Bezpartijisks ministrs esot neprognozējams. Varbūt bezpartijisks cilvēks arī ir neprognozējams?

Andrejs Judins satraucas, ka aizklātie balsojumi traucē strādāt. Protams, slēgtie balsojumi traucē panākt prognozējamu, partijas valdē vai koalīcijas padomes sēdē iepriekš izlemtu Saeimas balsojumu. Tā gan nav Satversmē noteiktā kārtība. Augstākais labums demokrātijā nav prognozējami balsojumi. Satversme nenosaka, ka vara Latvijā pieder koalīcijas padomei, kas nav pieminēta nevienā Latvijas likumā, nedz feodālo partiju vadībām, kuras iepriekš izlemj deputātu balsojumus. Pie mums partijas grib būt feodāļi, aizmirstot, ka Latvijas karalis ir tauta.

Satversme nosaka, ka vara pieder Latvijas tautai un tās ievēlētiem priekšstāvjiem. Katrs deputāts nes vienu simto daļiņu suverēnās varas, kas pieder «Latvijas karalim», Latvijas suverēnam - Latvijas tautai. Tauta, ievēlot kādu cilvēku Saeimā, tieši viņam ir devusi personalizētu uzticības mandātu, tikai no tā arī izriet deputāta imunitātes jēga, kas nozīmē, ka deputātam ir jābalso pēc savas sirdsapziņas un ar atbildību tautas priekšā.

Demagoģija, kas ir sacelta ap aizklātajiem balsojumiem, ekspluatē vienkāršu priekšstatu, ka aizklāts ir kaut kas slepens un tāpēc slikts. Tas traucējot strādāt, traucējot demokrātijai. Aizklātais balsojums tik tiešām traucē. Tas traucē izdarīt spiedienu uz deputātu - vai tas ir partijas vadības spiediens, sponsora spiediens vai sabiedriskās domas spiediens. Deputātam nav jābūt lellei, kas balso saskaņā ar to, ko saka partijas boss, vai iespaidojoties tikai no tā, ko raksta avīzes. Protams, deputātam ir jāņem vērā partijas viedoklis, no kuras saraksta viņš ir ievēlēts, un viņam ir jārēķinās ar sabiedrisko domu. Bet lēmums deputātam ir jāpieņem pašam, jo tieši viņš pats ir suverēnās varas nesējs.

Ne velti Satversmes tēvi ir paredzējuši aizklāto balsojumu Latvijas konstitūcijā. Aizklātajam balsojumam ir dziļa jēga - pasargāt deputāta izvēli no ārēja spiediena.

Partokrātu stāsti par neprognozējamiem bezpartijiskajiem ministriem un neprognozējamiem balsojumiem ir aizkustinoši tieši. Tie klaji atklāj vēlmi manipulēt ar ministru un deputātu pilnvarām, kuras pieder ministriem un deputātiem, kamēr viņiem šāda uzticība ir deleģēta, un nevienam citam.

Kamēr Ronis vai jebkurš cits ir ministrs - tieši viņam pieder ministra pilnvaras, tās nedrīkst piederēt ne Kariņa partijas vadībai, ne Zatlera apsardzei. Jebkuram ministram ir jābūt prognozējamam tikai profesionālā ziņā. Prognozējamība no partijas viedokļa ir partijas problēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?