Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Skatīties TV vai pirkt maizi?

«Esmu ļoti apmierināta ar dekoderu, tagad televīziju rāda daudz labāk, skatāmies vairāk programmu, un dekoders, pērkot uz nomaksu, nav nemaz tik dārgs,» aizrautīgi stāsta Tukuma novada Sēmes pagasta vecmāmiņa Helga Araka, kurai ir veseli astoņi mazbērni un nākamgad gaidāmi vēl dvīņi. Par spīti trūcīgās statusam, ģimene šo mazo tehnoloģisko brīnumu, kas nākamgad ļaus nepalikt bez televīzijas, ir atļāvusies un ir sajūsmā. Tomēr paredzams, ka daudzās citās trūcīgās Latvijas ģimenēs šī izvēle vēl ir priekšā - maizes devu aptuveni nedēļai ziedot par labu televīzijai.

Diena jau ziņojusi, ka no nākamā gada visā Latvijā paredzēts pāriet no analogās uz digitālo apraidi, to īsteno Latvijas Radio un televīzijas centrs kopā ar uzņēmumu Lattelecom. Tas nozīmē, ka, lai skatītos televīziju, vairs nepietiks ar antenu, bet vajadzēs arī dekoderu, kas pārraidīto signālu atkodēs. Pilnībā tas varētu notikt nākamā gada vidū. Pēc Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) aplēsēm, Latvijā patlaban analogo sistēmu izmanto aptuveni 220 tūkstoši mājsaimniecību, no tām aptuveni 50 tūkstoši ir trūcīgas. Sēmes pagastā, kuru apmeklēja Diena, trūcīgo statuss ir 150 cilvēkiem un ne visi ir gatavi sekot Araku ģimenes piemēram.

Paziņas netraucēs

«Televizoram manā dzīvē ir liela nozīme, par notiekošo valstī uzzinu, skatoties ziņas un latviešu raidījumus. Tomēr, kad ar parasto antenu vairs neuztveršu, no tā nāksies pavisam atteikties,» skumji nosaka vientuļā pensionāre Valda Sēmīte. Ar viņas nelielo pensijutik vien pietiek kā izdzīvošanai un lai mazliet piepalīdzētu grūtībās nonākušajai mazmeitai, kura dzīvo Rīgā. «Pie paziņām neiešu skatīties, nevēlos traucēt.»

Arī Sabīnes Butavas ģimenē dekoders ir kā lieks kumoss kaklā. «Mēs nepirksim dekoderi, jo tad mēnesi būs jādzīvo bez naudas,» saka jaunā māmiņa, kurai ir divi mazi bērni. Jau trešo mēnesi viņa ir bez darba, vietējo pārtikas veikalu Albatross, kur Sabīne strādāja par pārdevēju, saimnieks slēdza, un nu viņa ir bezdarbniece. Sabīne ar māsas Natālijas ģimeni, kurā arī ir bērni, dzīvo 13 kilometru no Sēmes ciema bijušās Plieņu skolas ēkā kopējā dzīvoklī. Televizoru skatās visi - bērniem patīk action seriāli Medikopters, Kobra un multenes, pieaugušie iecienījuši izklaides šovus un seriālus, ziņas. Rāda labi, un ne Sabīne, ne Natālija īsti nesaprot, kāpēc vajadzētu atteikties no ierastās apraides un pāriet uz digitālo. Ja tā, tad, viņuprāt, kādam - vismaz pašvaldībai - ar dekodera iegādi vajadzētu trūcīgajiem palīdzēt, jo šādu cilvēku neesot mazums.

Var sodīt

Tā kā viens dekoders maksā aptuveni 40 latu, lai tos iegādātos visām trūcīgajām mājsaimniecībām, būtu nepieciešami aptuveni divi miljoni latu, taču tādu palīdzību neviens nesola.

«No Eiropas Savienības tiesību viedokļa apraides ieviešanai jābūt tehnoloģiski neitrālai, valsts nedrīkst subsidēt kādu konkrētu apraides veidu, jo tā var saņemt sodu. Piemēram, Itālija saņēma 200 miljonu eiro sodu par digitālās TV apraides dekoderu subsidēšanu. Līdzīgi noticis arī Vācijā. Valsts nedrīkst pirkt iedzīvotājiem dekoderus,» skaidro NRTVP padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece. To pašu saka arī Labklājības ministrijas pārstāve Ilona Jurševska, turklāt valstij nemaz neesot līdzekļu dekoderu subsidēšanai, pat ja tas būtu atļauts.

Arī Saeimas deputāte Ingrīda Circene (JL), Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja, tikai noplāta rokas: «Es gribētu, lai pēc parastās apraides beigām cilvēkiem laukos nepasliktinātos televīzijas pieejamība.» Taču viņa atzīst, ka līdzēt neko nevar - viņasprāt, par dekoderiem vajadzētu maksāt pašam Lattelecom kā uzņēmumam, kas ir uzvarējis konkursā par digitālās televīzijas ieviešanu, un pienākumam nodrošināt skatītājus ar dekoderiem būtu jābūt paredzētam jau konkursa noteikumos. Viņa gan nosaka: «Tas vilciens jau ir nokavēts, pašlaik paliek tikai pašvaldības kā iespējamais palīgs.» Arī NRTVP ar cerību raugās pašvaldību virzienā. Latvijas Pašvaldību savienībai nosūtīta vēstule ar aicinājumu sadarboties un vispirms apzināt mājsaimniecības, kurās nav pieejami ne kabeļi, ne satelīta šķīvji un kuras pašas saviem spēkiem dekoderu nevar atļauties.

«Sadarboties neatsakāmies, taču dekoderu pirkšana noteikti nebūs pašvaldību prioritātes,» uz to atbild Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš. Viņš šaubās, ka pašvaldības varētu atrast naudu dekoderiem, jo pirmām kārtām jāizmaksā garantētā iztikas minimuma pabalsts, dzīvokļa īres pabalsts, apkures pabalsts, jānodrošina veselības aprūpes pieejamība.

To apliecina arī Dienas apmeklētā Sēmes pagasta vadība. Pārvaldes vadītāja Silvija Rabkēviča norāda, ka nauda dekoderu pabalstiem pagasta iedzīvotājiem neatradīsies, jo pagastam šādam mērķim naudas neesot. Taču viņa arī ir pārliecināta, ka, par spīti bažām, bez televīzijas neviens nedzīvos: «Iedzīvotāji paši nopirks dekoderu, varat man ticēt, ka bez televizora skatīšanās jau viņi nepaliks, savilks jostu, un televizors darbosies.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kam jāpērk

Dekoders būs jāiegādājas tiem skatītājiem, kuri patlaban izmanto parastās antenas, redz Latvijas televīzijas programmas un par tām nemaksā neko. Dekoders maksā 39 latus, Lattelecom to piedāvā iegādāties arī ar divu gadu nomaksu jeb par 1,98 latiem mēnesī. Alternatīva pilsētās ir izmantot kabeļtelevīziju pakalpojumus, savukārt lauku apvidos - satelīta šķīvjus. To operatori gan piedāvā paplašinātu programmu klāstu, tādējādi arī mēneša abonēšanas maksu.

Cīņa ar TV3

Visi Latvijas kanāli - LTV1, LTV7, LNT un TV5 -, izņemot TV3, ir piekrituši pārejai no analogās uz digitālo apraidi. Tā kā televīzijas maksā Latvijas Radio un televīzijas centram par apraidīto teritoriju, TV3 jaunā sistēma izmaksā dārgāk. Pašlaik tā apraida aptuveni pusi Latvijas teritorijas un centram par to maksā aptuveni pusmiljonu latu gadā. Digitālās apraides gadījumā TV3 būs spiesta maksāt par visu Latvijas teritoriju, un, lai arī digitālā apraide kopumā ir lētāka, TV3 tā izmaksās dārgāk, tāpēc kanāls paziņojis, ka paliks analogajā apraidē, ko gan centrs plāno izslēgt pavisam.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?