Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 8. oktobris
Aina, Anete

Skats uz pasauli no palmas galotnes

Ilze Auzāne

Ar dokumentālo animācijas filmu Meistara slepenā dzīve šodien, 12. februārī, plkst. 19.00 kinoteātrī Splendid Palace tiks atzīmēta Latvijas kino lelles apaļā jubileja. Tieši pirms 50 gadiem Arnolda Burova darbs Kikerigū (1966) ielika pamatakmeni Latvijas leļļu animācijai.

«Meistars bija daudzpusīga, bet sevī noslēgta personība,» par jaunās filmas galveno varoni teic tās režisors Jānis Cimmermanis, kura darbā Arnolds Burovs vēlreiz izstaigās savas dzīves līkločus un nokļūs paša veidoto animācijas filmu pasaulē. Īpaši šim darbam ticis restaurēts vairāk nekā 30 Meistara leļļu, kuras piedalījās sešus mēnešus ilgajā filmas uzņemšanā. «Ja bija iespējams, saglabājām viņu oriģinālo apģērbu, tā sakot - lai uzvalciņam būtu vēsturiska pieskaņa!» piebilst režisors.

Šajā dokumentālajā stāstā iepeldēs arī kuģis no Arnolda Burova darba Bimini (1981), kas veidots pēc vācu dzejnieka Heinriha Heines poēmas motīviem. Uz restaurētā burinieka klāja Meistars dosies ceļojumā uz brīnumaino vietu, kur piepildās visas vēlēšanās. Jānis Cimmermanis atklāj, ka pusaudža gados Arnolds Burovs esot sapņojis kļūt par Rokfelleru. «Man būtu tik daudz naudas, ka es varētu aizbraukt uz Havaju salām, uzkāpt palmā un no turienes skatīties uz meitenēm ziedu kleitās un saulrietu,» režisors citē kolēģi.

1972. gadā abi pirmo reizi redzējušies vaigā, desmit gadu vēlāk Meistars uzaicinājis J. Cimmermani pievienoties komandai. «Mēs papļāpājām divdesmit minūtes uz pussabrukuša soliņa,» savas darba pārrunas atceras režisors, kurš sākumā strādājis par leļļu vadītāju. Par viņa pirmo veidoto animācijas filmu kļuva Mežsarga mazdēls un... (1985), kuru pats dēvē par neveiksmi. Pirmie kucēni jāslīcina? «Tie nebija kucēni, tie bija zaķi,» atjoko J. Cimmermanis, kurš kopā ar A. Burovu nostrādājis 18 gadu.

Filmas veidošanas laikā režisors runājies ar dažādiem cilvēkiem, kas bijuši pazīstami ar Meistaru, un racies cauri arhīviem, kas glabājuši līdz šim nezināmas A. Burova dzīves lappuses un ienesuši arvien jaunas korekcijas scenārijā. Par vienu no lielākajiem atklājumiem kļuvis fakts, ka Meistars savulaik dienējis Latvijas pirmās brīvvalsts armijā un spēlējis 5. Cēsu kājinieku pulka orķestrī, kas iemūžināts kādā fotogrāfijā. «Tāds feins lustīgs puisis!» stāsta J. Cimmermanis.

Jaunajā dokumentālajā animācijas filmā ieskanēsies komponista Imanta Kalniņa dziesmas motīvs no jau iepriekš pieminētā Arnolda Burova darba Bimini, taču pārējo tajā dzirdamo mūziku sacerējis pazīstamais skaņradis Boriss Rezņiks. «Viņš ļoti labi orientējas mūzikas vēsturē,» J. Cimmermanis raksturo komponistu, caur kura melodijām atklāsies Arnolda Burova viena no personības šķautnēm. Meistars bijis ļoti muzikāls cilvēks, kurš pārvaldījis dažādus stīgu instrumentus, par ko atgādinās filmas skaņu celiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?