Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Skriešanas atkarība roku rokā ar kulināro atkarību

Liela daļa jaunā gada apņemšanos ir saistītas ar svara zaudēšanu un sākšanu nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Sporta klubi pilni, pārtikas veikali tukši. Man gan ar svara zaudēšanu ir tieši pretēji - sākot nodarboties ar skriešanu, svars tikai pieaug. Šāds sportošanas rezultāts gan vairāk saistīts ar kulināram izvirtībām.

Savā ziņā mana skriešanas atkarība iet roku rokā ar kulinārijas atkarību. Šī gada pirmais maratons vairāk sastāvēs no aukstas gaspacho zupas, kalmāriem, chorizo desas, paeljas, nugas, sangrijas, nevis 42 km.

Braucot skriet Barselonas maratonu, grūti ir turēties pretī jūras produktu daudzveidībai tirgū. Brokastīs - anšovi. Pusdienās - tīģergarneles. Vakariņās - kataloniešu zivju sautējums no jūras velna. Tomātu ražu viņi novāc divas reizes gadā, un parastā supermārketā nopērkamie ir tikpat smaržīgi kā no pašu siltumnīcas.

Mums kā zemnieku tautai spāņu paelja ir kā radīta, jo runā, ka tā radusies ārpus pilsētu mūriem. Valensijas zemnieki pusdienu laikā sakūruši ugunskuru, platā pannā cepuši rīsus un pievienojuši visu, ko varējuši atrast. Gliemjus ar dažādiem dārzeņiem vai lielākas veiksmes gadījumā truša gaļu, bet vēlākos laikos - vistu. Jūras tuvumā dzīvojošie pievienojuši vēžveidīgos un zivis, radot paelja marinera. Savukārt pati demokrātiskākā un mūsdienīgākā paelja ir paella mixta. Tur ir viss, ko vien var iedomāties un kas tajā brīdī pieejams - zivis, garneles, langustīni, vēži, vistas gaļa, cūkas ribiņas. Dažreiz pat aknas, asinsdesas, dārzeņu piedeva papildināta ar artišokiem, pupiņu pākstīm.

Paeljas vārds ir cēlies no trauka, kurā tā tiek gatavota. Paeljas pannai galvenais ir lielā virsma, kura ļauj buljonam izvārīties un radīt socarrat - nedaudz brūnganus un kraukšķīgus rīsus, kas atrodas pie pannas dibena vai malām.

Ideāla paelja sanāk, ievērojot trīs faktorus: atklāta uguns, kurai no sākuma jābūt ļoti stiprai un pakāpeniski jāsamazinās; pareizs olīveļļas daudzums - īsta paelja nav taukaina; un, lai arī valensieši saka, ka paelju var pagatavot, izmantojot tikai Valensijas ūdeni, trešais faktors ir ar ūdens vai buljona dozēšanu saistīts.

Paelja

Uzkarsē eļļu paeljas pannā. Apcep šķēlēs sagrieztu sarkano papriku un noliek malā. Apcep garneles ar visu čaulu un noliek malā. Vistas stilbiņus, tāda paša izmēra dažādas gaļas gabalus viegli sālītus cep, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Pievieno sīpolus, veselus ķiplokus, papriku un cep līdz dārzeņi mīksti.

Pievieno rīvētus tomātus un garšvielas. Pievieno rīsus, buljonu, kas pagatavots no jūras produktiem, vistas, sīpoliem, ķiplokiem, pipariem un lauru lapām. Visu sautē uz nelielas uguns. Pievieno safrānu vai speciālo paeljas garšvielu maisījumu un kārtīgi samaisa. Sautē tik ilgi, līdz viss buljons ir iesūcies. Rotā ar apceptām garnelēm un sarkano papriku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?