Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Skyforger koncertā pieveiks Deviņgalvi

Šķiet, neviena no Latvijas «alternatīvās skatuves» grupām sen nav izpelnījusies tādu ievērību kā pēdējos mēnešos skarbie metālvīri Skyforger. Iemesls šādai uzmanībai ir pamatots - pagānfolka izpildītājus pamanījusi prominentā ASV smagās mūzikas izdevniecība Metal Blade Records, kuras paspārnē iznāk gan Cannibal Corpse, gan Six Feet Under, gan citu smagās mūzikas apvienību ieraksti. Savulaik pirmos soļus sadarbībā ar šo leiblu spēra arī Metallica.

Nupat Metal Blade izdevusi Skyforger albumu Kurbads, un pirmo reizi koncertā šīs dziesmas tiks atskaņotas sestdien, 8. maijā, Sapņu fabrikā. Šī būs arī pirmā reize, kad disku Kurbads varēs aptaustīt Skyforger fani Latvijā.

Lai arī lielai daļai pašmāju mūziķu piemīt savdabīgs valodas komplekss, un pie pirmās izdevības tiek ierakstītas dziesmas kādā no svešvalodām, Skyforger vīri konsekventi dzied tikai latviešu valodā - kā gan citādāk, ja muzikāli tiek apspēlētas tēmas par latviešu vēsturi un mitoloģiju. Savos albumos debesu kalēji apdziedājuši gan zemgaļu senos karotājus, gan latviešu strēlniekus, tagad kārta pienākusi mitoloģiskajam ķēves dēlam Kurbadam - dziesmās var izsekot viņa kaujinieciskajam ceļojumam, cīņai ar mošķiem pazemē un ar deviņgalvi.

«Latviešu valoda rokmūzikai ir piemēroti stipra valoda,» pārliecināts grupas idejiskais līderis, vokālists Pēteris Kvetkovskis. Valoda nav bijusi šķērslis sapratnei arī ārpus Latvijas - jau agrāk grupa Skyforger sadarbojusies ar ārzemju mūzikas izdevējiem, kā arī bijusi iecienīta festivālos ārvalstīs. Mūziķus pamana ne tikai metālisti. Pagājušās nedēļas nogalē BBC, atzīmējot mūsu valsts neatkarības divdesmitgadi, piedāvāja sižetu par Latviju - valsti, kas dzied. Kā vieni no raksturīgākajiem mūsu tautas pārstāvjiem britiem tika prezentēti stilizētos tautastērpos ieģērbtie dusmīgie vīri, kuri uz Latvijas Nacionālās operas skatuves Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas pasniegšanas ceremonijā organiski sadzīvoja ar bungu un dūdu grupu Auļi, pārsteidzot populārās mūzikas cienītājus.

Uz vietas mūziķi nestāv - no Kurbada vēl nesen nožuvusi tipogrāfijas krāsa, taču jau tiek kalti plāni par jaunām virsotnēm. Skyforger atklāj, ka kādu laiku azotē nēsājot ideju par albumu, kas būtu veltīts senajiem prūšiem - trešajai baltu tautai, kas jau gadsimtiem ilgi izgaisusi vēstures mainīgajos vējos. «Ignorēta un aizmirsta,» skarbi par prūšu tautai vēstures annālēs atvēlēto vietu izsakās mūziķi. Tiesa gan, senprūšiem pietiekoši daudz muzikālus apcerējumus veltījuši lietuvieši - kaimiņos folkmetālistu ir krietni vairāk nekā Latvijā.

Koncertā sestdienas vakarā, protams, skanēs jaunā albuma dziesmas, savukārt programmas otrajā daļā - hiti gan no Semigalls' Warchant, gan no Kaujas pie Saules un citiem albumiem. Šoreiz koncerts sāksies «saudzīgā» laikā, lai sanākušajiem Sapņu fabrikas telpas nebūtu jāpamet pirms laika sabiedriskā transporta kustības grafika īpatnību dēļ. Kā iesildītāji uzstāsies latviešu metāla pārstāvji Ocularis Infernum un zviedru vikingi/blekmetālisti Mᅢᆬnegarm, kuru daiļrade idejiski sasaucas ar vakara galvenajiem varoņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Koncerts

Skyforger
Īpašie viesi - Ocularis Infernum un Mᅢᆬnegarm
Sapņu fabrikā 8.V plkst. 18.20
Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 8-20

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?