Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Slavenais režisors Kims Kiduks brauks uz Baltijas pērli

Festivāls Baltijas pērle, kas notiks Rīgā no 15. līdz 25. septembrim, pēc ilgāka pārtraukuma gatavojas nozīmīga viesa uzņemšanai. Uzaicinājumu ir akceptējis starptautiski pazīstamais kinorežisors Kims Kiduks. Tie, kuri sekojuši pasaules art-house kino modes viļņiem, zina, ka šis režisors ar savu filmu izaicinošo, šokējošo tēlainību kļuva par Eiropas festivālu zvaigzni XX/XXI gs. mijā. Viņa izcilajām filmām Pavasaris, vasara, rudens un vēlreiz pavasaris (2003), Golfa nūja (2004) u. c. sekoja režisora konsekventi izturēta klusuma pauze.

Pēc dramatiska notikuma savas filmas uzņemšanas laukumā Kims Kiduks aizgāja no kinoindustrijas un sāka vientuļnieka dzīvi nomaļā būdā - bez ērtībām.

Šāgada Kannu festivāls kļuva par Kima Kiduka atgriešanos - viņa filma Arirang, ko Kims Kiduks filmēja ar fotoaparātu Canon savā askēzes periodā - un filmēja viņš pats sevi, savus monologus, pārdomas par mākslu un sevi mākslā, - ieguva vienu no festivāla balvām.

To saņemot, Kims Kiduks no skatuves ar plašu vērienu dziedāja dziesmu par kalnu Arirang!

Šķiet, ka šī atzinība būs atgriezusi Kimu Kiduku mākslā, jo viņš ir kļuvis atvērts dažādu mazāku festivālu piedāvājumiem - jūlijā korejiešu režisors viesojās Karlovi Varu festivālā Čehijā, tagad grasās braukt uz Rīgu.

Otrs Baltijas pērles uzaicinātais - skandalozais dāņu režisors Larss fon Trīrs - gan tādu entuziasmu nav izrādījis un paliks mājās. Lai nu kā, ar festivālu zvaigznēm ir kā ar bitēm, nekad neko nevar zināt, - vismaz līdz tam brīdim, kad «ekskluzīvais viesis» patiešām ir ieradies. Taču uzstādījums aicināt pasaulslavenus viesus liecina, ka Baltijas pērlē atgriežas laiki, kad festivāls uz Rīgu veda ne tikai filmas, bet arī zvaigznes.

Tās aptuveni 45 filmas, kuras desmit dienās varēs skatīties Baltijas pērlē, ir lieliskas.

Īpašs festivāla nopelns ir interese un cieņa pret klasiku. Tā nav tā klasika, ko šur tur rāda pa kaktiem mājas formātā no DVD, bet īstas, 35 mm filmu lentes, kas smagās metāla kārbās ceļos uz Rīgu no pasaules sinematēkām. Kleopatra ar Elizabeti Teilori, Vējiem līdzi ar Vivjenu Lī, Gilda ar valdzinošo, visu laiku visprovokatīvākā striptīza iemiesotāju Ritu Heivorti, Kā nozagt miljonu ar Odriju Hepbernu, Nelabais ir sieviete ar Marlēni Dītrihu - šī izlase demonstrēs gan leģendu harismu, gan ļaus iepazīt hrestomātiskas kinovērtības.

Programmā tradicionāli būs filmas no Kannu festivāla konkursa programmas - Pedro Almodovara Āda, kurā dzīvoju, Larsa fon Trīra ģeniālā Melanholija u. c. Turklāt festivāls ļaus iepazīt filmu, kas savulaik lika apklust uz divdesmit gadiem šāgada Kannu festivāla uzvarētājam amerikāņu režisoram Terensam Malikam. Tā ir viena no visu laiku lielākajām komerciālajām neveiksmēm Debesu dienas. Savukārt Terensa Malika jaunāko darbu - šāgada Kannu uzvarētāju Dzīvības koks varēsiet redzēt citā festivālā - Arsenāls (10.-18. septembris).

Par to, vai diviem starptautiskiem kinoforumiem ir lietderīgi norisināties teju vienlaikus, ir vērts dikutēt. Ko arī darīsim turpmāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?