Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sleja no Dzemdību nama

Gluži kā tajā smukajā bērnu filmā, arī dzīvē mēdz būt brīži, kad tu nevari ēst, ko gribi un kad gribi. Lai arī kādi būtu tavi ēšanas paradumi un vēlmes, lai arī cik veikls esi pats virtuvē, bet jāēd tas, ko dod, un tad, kad dod.

Viss sākas jau ar piedzimšanu. Pirmais ēdiens, ar ko jauno dzīvību iepazīstina, ir piens. Ja nu bērns grib būt vegāns?

Lielākā daļa to neatceras, bet pēc mātes piena laika mazam bērnam dod ēst kosmonautu barību, un viņa viedokli neviens neprasa. Viss ir izrēķināts zinātniskos bērnu pārtikas institūtos un izskata ziņā brokoļi ar vistas gaļu neatšķiras no kukurūzas ar liellopa fileju. Galvenais, lai būtu vitamīni, minerālvielas un pārējais mazam bērnam nepieciešamais. Pat mātes pašas miesīgam bērnam blendētā dārzeņu biezenī nepieliek garšai svaigi maltus piparus vai kā kārtīgai biezeņzupai bouquet garni. Bērna garšas kārpiņas nevienu neinteresē, jo veselība ir svarīgāka.

Iespējams, bērnudārzs man izraisīja nepatiku pret gaļas zupām. Mums bija tāda audzināšana. Negribi gulēt kārtīgi pusdienas laiku - launagā būs pārpalikušais speķis no zupas. Diemžēl tagad tās ir arī manas vienīgās atmiņas no bērnudārza laika. Mūsdienās ir savādāk, jo mani bērni pēc bērnudārza uz vakariņām skatās reti - esot taču kārtīgi pa dienu paēduši. Biešu zupa, kotlete ar griķiem, kartupeļi ar gaļas mērci, putras, pankūkas un dārzeņi. Brokastis, pusdienas un launags.

Nākamais piespiedu ēšanas pasākums notiek skolā. Kāds no augšas ir noteicis, kas jādod skolas bērnam pusdienās. Manā skolas laikā porcijas jau bija saliktas uz galda - gribi ēd, negribi neēd. Mūsdienu skolniece, no skolas pārnākusi, stāsta, ka par pusdienu naudu pirkusi zivju kotleti, lai arī mājās uz zivi pat virsū skatīties negrib. Skolas pavārītes tik garšīgi gatavojot, bet mēs mājās parasti visus ēdienus taisām ļoti sarežģītus un viņas acu priekšā pievienojot piparus un ķiplokus.

Izdzīvojot skolas virtuves laiku, sākās kulinārijas paradīze. Ko gribi, cik gribi, kad gribi un ar ko gribi. Vari ēst ārpus mājas jebkurā vietā pasaulē, gatavot pats, tikt pie sievas vai vīra, kas gatavo, dzīvot pie mātes ar trīs ēdieniem ēdienreizē vai studentu kojās ar ceptiem kartupeļiem kaut katru dienu.

Kā jau katrā paradīzē, arī šajā ir koks ar āboliem, kurus pagaršojot var nokļūt tur, kur jāēd tas, ko dod. Pārlieku izmantosi «paradīzes» iespējas, nokļūsi slimnīcā pie putrām un vistas buljona bez vistas.

Lai arī cik pareizi tu uzvestos, lai arī cik labi būtu tavi nodomi, pat priecīgi notikumi tevi aizved tur, kur nav nekādas izvēles ēdienu ziņā. Brokastis 8.30, pusdienas 13.30 un vakariņas pirms sešiem. Šo sleju rakstu no Dzemdību nama, kur atbalstu jauno māmiņu pirmo dienu rūpēs. Brokastīs šodien bija miežu putra ar sviestu un tēju. Pusdienās - lauku zupa un tefteļi piena mērcē ar kartupeļiem. Vakariņās gaida cīsiņi ar biešu salātiem. Ko lai dara tāds, kurš cita vārītu putru neēd?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?