Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Slepenība ap Parex un Citadeles nākotni

Slepenības plīvurs par valsts turpmāko rīcību ar divām no trim valstij piederošajām bankām, visticamāk, kritīs nākamnedēļ, kad valdībā plānots lemt par Citadeles bankas un Parex bankas nākotni. Ņemot vērā, ka valstij piederošo banku tālākā nākotne patlaban tiek vētīta aiz slēgtām durvīm un iespējamo risinājumu publiskošanai ir noteikts stingrs tabu, Dienas uzrunātie finanšu eksperti nevar pateikt, kurš no apspriestajiem risinājumiem būtu labāks.

Viņuprāt, ar _Citadeles_ pārdošanu vilcināties nevajag. Neliela kavēšanās būtu pieļaujama tikai tad, ja, piemēram, _Parex_ un _Citadeles_ pārdošanu skatītu kontekstā ar valstij piederošās Hipotēku bankas komercdaļas realizāciju.

Jautājums - slepens

Citadeles un Parex pārdošanas stratēģiju valdībā sākotnēji bija plānots skatīt šonedēļ, taču šis jautājums pārlikts uz nākamo Ministru kabineta sēdi, jo atbildīgā Ekonomikas ministrija vēl nebija saņēmusi atzinumus no Tieslietu ministrijas un Latvijas Bankas, Dienai teica ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība). Viņš atteicās komentēt, kādi iespējamie banku pārdošanas scenāriji tiek skatīti, jo dokuments šobrīd ir konfidenciāls. Taču tad, kad valdība būs izšķīrusies par pieņemamāko scenāriju, tas sabiedrībai tiks darīts zināms, noteica ministrs.

Citadeles un Parex pārdošanas stratēģiju izstrādājis starptautiskais konsultants Nomura. Tas, pēc portāla pietiek.com vēstītā, sagatavojis kopumā četrus scenārijus gan Parex, gan Citadeles pārdošanai. Attiecībā uz Citadeli paredzēta ātrāka vai lēnāka bankas pārdošana, investoriem piedāvājot banku kopumā vai atsevišķas tās daļas. Proti, atsevišķi pārdodot Citadelei piederošos aktīvus Krievijā un NVS valstīs, kā arī Citadelei piederošo privāto ieguldījumu sabiedrību. Kā atsevišķi pārdodami Citadeles aktīvi tiek piedāvātas arī bankas filiāles Lietuvā, Vācijā un Skandināvijā. Latvijas lielāko banku piecniekā esošajai Nordea bankai un DnB Nord bankai, kuru vārds publiskajā telpā jau ir izskanējis saistībā ar interesi par Citadeli, varētu tiks piedāvāts iegādāties Citadeles biznesu Latvijā un Baltijā. Savukārt pārējie bankas aktīvi varētu tikt pārdoti atsevišķi. Cena, kādu valsts no pārdošanas iegūtu, Nomuras stratēģijā neesot minēta, taču noteiktais mērķis ir iegūt tādu cenu, lai maksimāli segtu visus ar Parex glābšanu saistītos valsts tēriņus.

Citadele jāpārdod ātri

Ja ir vēlme atgūt pēc iespējas vairāk ieguldītās naudas, tad valstij Citadele kādam no reālākajiem pircējiem ir jāpārdod iespējami ātrāk - jāizliek pārdošanā jau šogad, Dienai saka uzrunātie finanšu eksperti. Ja Citadeles pārdošanu vilks garumā, atliekot to uz 3-5 gadiem, banka turpinās zaudēt savu vērtību, jo nekas šobrīd neliecina par pretējo. Citadeles iespējām attīstīties un gūt peļņu tās pašreizējā veidolā uzrunātie finanšu eksperti netic, jo Latvija ar tajā strādājošajām vairāk nekā 20 bankām jau tā ir «pārbankots» tirgus. Strauja izaugsme pēc piedzīvotās smagās krīzes mazajā Latvijas ekonomikā nav gaidāma, iedzīvotāju skaits sarūk un privātais sektors jau tā ir pārkreditēts. «Dzirdēts vien emocionāls apgalvojums, ka šobrīd ir slikts laiks pārdošanai, jo, ja pārdosim šodien, būsim spiesti pārdot pa lēto, bet man ir jautājums - paskaidrojiet, kāpēc?» retoriski saka investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

Par Parex domas dalās

Toties par labāko soli ar Parex finanšu ekspertu domas dalās. Pēc Ģ. Rungaiņa domām, ar Parex pārdošanu nevajadzētu steigties, jo īpaši to aktīvu, kurus ir cerības atgūt. Savukārt bijušais Hansabankas (tagad Swedbank) valdes loceklis Uģis Zemturis uzskata, ka arī Parex jāpārdod iespējami ātri. «Jo var jau sēdēt un gaidīt, kad nekustamajam īpašumam cenas būs augstākas, taču nav zināms, kā šis tirgus attīstīsies un vai valsts pēc 3-5 gadiem dabūs atpakaļ to, ko pa šiem gadiem būs salikusi iekšā [zaudējumus nesošajā biznesā].»

Finanšu eksperti gan lēš, ka pareizāk būtu, ja Citadeles un Parex bankas pārdošana tiktu saistīta ar Hipotēku bankas pārveidi. To, kā zināms, līdz 2013. gadam ir plānots pārveidot par Attīstības banku, bet tālākā rīcība ar Hipotēku bankas izsniegtajiem komerckredītiem vēl tiek analizēta. Hipotēku bankas komerckredītu portfelis pērn beigās veidoja 349,7 miljonus latu jeb 59% no kopējā bankas kredītu portfeļa. Finanšu eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms, Dienai atzina, ka sanāksmēs, kur būts, «visi teikuši», ka loģiski būtu Hipotēku bankas komercdaļas labos aktīvus pievienot Citadeles bankai, bet sliktos - Parex.

Gaidāma apvienošana?

Ekonomikas ministrs A. Kampars saka, ka Parex un Citadeles bankas pārdošanas stratēģijai patlaban nav nekādas saistības ar Hipotēku banku. Jautāts, vai šāda saistība nevarētu būt nākotnē, ministrs noteica: «Tā jau ir informācija, ko nedrīkstu komentēt.» Ja Hipotēku bankas labie aktīvi tiktu pievienoti Citadelei, bankas pārdošana nevarētu notikt tik ātri, ja Citadeli pārdotu vienu pašu. «Tomēr tas ir jādara, jo tad valstij tiešām būtu viena banka (..) Tad varēti normāli sapakot, piesaistīt normālu menedžmentu un to situāciju izvilkt,» saka Ģ. Rungainis, kam piekrīt arī U. Zemturis.

Ģ. Rungainis gan uzskata, ka Hipotēku bankas komercdaļas labo aktīvu pievienošana Citadelei ir maz iespējama, drīzāk tos varētu pārdot tirgū. Par to interese varētu būt SEB bankai, kas to nav noliegusi. Par Hipotēku bankas komercdaļas slikto nākotni vienlīdz ticamas ir abas versijas - tās pievieno Parex vai arī pārdod tirgū, sadalot vai kopā, lēš eksperti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?