Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Šlesers varētu kļūt par vienīgo LPP/LC līderi

LPP/LC kongresā oktobra pēdējā sestdienā partija izraudzīsies līderi, ar kuru pieteiks sevi 10.Saeimas vēlēšanās. Ļoti ticams, ka tagadējo divu līdzpriekšsēdētāju - eiroparlamentārieša Ivara Godmaņa un Rīgas vicemēra Aināra Šlesera - vietā par partijas valdes priekšsēdi tiks ievēlēts A.Šlesers, kurš pats Dienai sacīja, ka pastāv dažādas iespējas.

Viņam esot daudz darba Rīgas domē, un politiķis vēl neesot pieņēmis lēmumu, vai startēt 10.Saeimas vēlēšanās nākamā gada oktobrī. Līdz kongresam partijai arī jāizšķiras, kas, visticamāk, notiks domes sēdē septembra vidū, vai tās līderis ir arī premjera kandidāts un kurš tas tādā gadījumā būs. LPP/_LC_ Saeimas frakcijas priekšsēdis Andris Bērziņš pieļāva, ka «šajā vēsturiskajā posmā Šlesers kā dinamisks cilvēks varētu labi nostartēt», taču līderi ievēlēs kongress.

Saeimas vēlēšanās partijām nepieciešami pieci sarakstu līderi katrā vēlēšanu apgabalā un tās vairs nevarēs startēt ar vienu «lokomotīvi» visos apgabalos. Lai arī šīs izmaiņas likumā bija Valsts prezidenta Valda Zatlera uzdevumu sarakstā, neoficiāli partijas jau apsvērušas ideju visā Latvijā noteikt vienu vēlēšanu apgabalu, kā tas ir Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Uz jautājumu, kuri varētu būt pieci LPP/LC līderi vēlēšanās, A.Šlesers atbildēja: «Noteicošais būs premjera kandidāts, nevis tas, cik ir lokomotīvju. Ja nebūs spēcīga līdera, pieci mazi vagoniņi nepalīdzēs.» Vaicāts, vai LPP/LC uzrunās arī cilvēkus, kuri nav partijās, kā, piemēram, bijušais Latvijas krājbankas valdes priekšsēdis Mārtiņš Bondars, kurš ir izrādījis gatavību būt politikā un par kuru interesējušies vairāki politiskie spēki, A.Šlesers atbildēja, ka ar M.Bondaru viņš ticies daudzkārt, bet par politiku viņi nerunājot. M.Bondars minēts arī kā bezpartijiskais premjera kandidāts, ja 9.Saeimas laikā notiek valdību maiņa.

A.Šlesers bija pilnīgi pārliecināts, ka, tāpat kā Rīgas domes vēlēšanās, arī 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēs Saskaņas centrs (SC) un LPP/LC. To jau var uztvert kā vienota bloka pieteikumu, kas arī pirms vēlēšanām notiek reti. «Par to šaubu nav - mums būs vairākums Saeimā tāpat kā Rīgā,» uzsvēra A.Šlesers. Jautājums, kādu iespaidu uz Latvijas kā nacionālas valsts tēlu varētu atstāt šāds vēlēšanu rezultāts, A.Šleseru saniknoja. Viņaprāt, tieši tagad «krievi kļūst par Latvijai lojāliem pilsoņiem, viņi dzied Latvijas himnu un uzvelk mūsu valsts karogu». Latvija ir ES un NATO dalībvalsts, un tās sabiedrību nevajadzētu biedēt ar šādiem pieņēmumiem, «šis ir vēsturisks brīdis, kad Latvijas krievi ir konsolidējušies, lai izvestu valsti no krīzes,» teica A.Šlesers.

Pilsoniskās savienības līderis, Rīgas domes frakcijas vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis, kura veidotā vairāku politisko spēku apvienība varētu kļūt par nopietnāko SC un LPP/LC sāncensi vēlēšanās, Dienai A.Šleseru novērtēja kā «vienu pašpārliecinātu cilvēku, kuram vēl vienu reizi ar negodīgām metodēm neizdosies apmānīt vēlētāju». Ar teikto viņš domājis LPP/LC ievērojamos priekšvēlēšanu kampaņas tēriņus, izmantojot nepilnības likumā. Ģ.V.Kristovskis uzskata, ka A.Šleseram arī neizdosies izpildīt pirms vēlēšanām sasolīto, un visas Latvijas mērogā vēlētāji varētu kritiskāk izvērtēt viņa darbību. Sociologs Aigars Freimanis uzskata, ka A.Šlesera plāni iegūt varu Saeimā kopā ar SC var īstenoties tikai tad, ja viņš jau tagad zinās, kas būs viņu partneris no labējiem politiskajiem spēkiem un, kurā virzienā to meklēt. Sociologs pieļauj, ka tāpat kā Rīgā, kur viņam bija iespējas izvēlēties starp SC vai PS un JL, arī Saeimā viņam varētu piederēt zelta akcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?