Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Slimnīcām jāatmaksā 157 miljoni valsts galvotu kredītu

Atšķirībā no maksājumiem par zālēm un medicīnas precēm, kur uzkrājušies ievērojami parādi, Austrumu un Stradiņu slimnīcas vadība Dienai skaidroja, ka valsts galvotos kredītus tās maksājot laikā. Šo ilgtermiņa finanšu plūsmu slimnīcas drīkst izmantot tikai attīstībai - rekonstrukcijām, lielu medicīnas ierīču iegādei, IT sistēmas ieviešanai utt., bet ne kārtējo rēķinu samaksai.

«Šis kredīts tiek apmaksāts. Tas tiek uzskatīts par tikpat svarīgu kā komunālie maksājumi,» skaidro Austrumu slimnīcas vadītājs Viesturs Boka. Austrumu slimnīcai ir valsts galvots kredīts par 39,6 miljoniem latu no Īrijas bankas DEPFA. Tā 2006.gadā uzvarēja valsts rīkotā konkursā par kredītu sniegšanu Latvijas slimnīcām. No šī kredīta Austrumu slimnīca jau iztērējusi astoņus miljonus, par kuriem iegādāts magnētiskās rezonanses aparāts, procesā ir Gaiļezera slimnīcas siltumtrases rekonstrukcija. Šogad paredzēts «palaist jauno Gaiļezera uzņemšanas korpusu ar divām rentgena iekārtām, ultrasonoskopu un reanimācijas zāli.»

Stradiņu slimnīca no DEPFA bankas saņēmusi 46,2 miljonu lielu kredītlīniju, no kuras iztērēti seši miljoni jaunās slimnīcas būvniecības uzsākšanai padomju laiku ēku vietā. Vēl 12 miljonus slimnīca noguldījusi Latvijas komercbankās, kur pērn procentos bija uzkrājusi gandrīz pusmiljonu latu. Stradiņu finanšu direktors Modris Dzenītis stāsta, ka būvniecības darbi iekavējušies, bet naudu no Īrijas bankas varēja saņemt uz ļoti izdevīgiem procentiem. Patlaban ar procentos nopelnīto naudu pietiekot, lai nomaksātu pirmos kredīta maksājumus un nedaudz segtu arī kārtējos rēķinus, piemēram, par zālēm.

Saskaņā ar FM datiem valsts kopējā galvoto aizdevumu summa veselības iestādēm ir 157 miljoni latu. No tiem jau izmaksāti 69 miljoni. Kuras slimnīcas naudu saņēmušas, ir konfidenciāla informācija. Dienas rīcībā esošie skaitļi ļauj secināt, ka lielāko daļu aizņēmumu veido aizņēmums minētajā DEPFA. Tā kopumā piecām slimnīcām uz 40 gadiem piešķīrusi kredītu par 124,6 miljoniem latu. No tiem izmaksāti 60 miljoni.

Medicīnas tehnoloģiju piegādātāju asociācija lēš, ka kopumā Latvijas veselības iestāžu ilgtermiņa finanšu saistības varētu būt līdz pat 300 miljonu latu. Asociācijas pārstāvis Olafs Gūtmanis norāda, ka beidzot nauda «jākoncentrē uz tām slimnīcām, kas ir ilgtermiņa plānā, nevis jāizpļekā tajās, kurās nebūs iedzīvotāju. Latvijā ir labi piemēri, kur veiksmīgi vadītāji pārveido slimnīcu par ambulatoru iestādi». Asociācija pauž gatavību VM piedāvāt ekspertus, lai ātrāk pieņemtu sāpīgos lēmumus veselības aprūpes sistēmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?