Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Šobrīd vairāk lepojas ar pagātnes lauriem

«Ir ļoti svarīgi zināt, kas ir tava ģimene. Mēs pagājušajā nedēļā bijām kapos, teicām tur mūžamierā dusošo kolēģu gariem - jūs ir izbaidījis remonta troksnis, bet atgriezieties, nāciet mājās. Tas ir tik būtiski,» īsi pirms oficiālās M. Čehova Rīgas Krievu teātra rekonstruētās ēkas atklāšanas saka aktrise Ņina Ņeznamova.

Viņa jaunajā grimētavā pirmo ienesusi no Parīzes vestu sarkanu emaljas krūzīti ar baltiem punktiņiem. Tā ir mazliet ierūsējusi, tomēr allaž bijusi līdzās vecajā teātrī. Ar lielu pietāti pret tradīcijām un vēsturi veikts arī remonts, lai gan izjaukta bijusi gandrīz visa ēka. Saglabāts oriģinālais XIX gadsimta spogulis foajē, uz jaunas sienas nojauktās vietā rūpīgi pārvietoti slavenu viesu novēlējumi teātrim (pēdējais parakstījies Jurijs Lužkovs).Var teikt, teātris šobrīd tomēr ir krustcelēs un mēģina saprast, kā sabalansēt slaveno vēsturi ar teātra realitāti - ieilgušu māksliniecisko krīzi.

Ieslēpti rotājumi

M. Čehova Rīgas Krievu teātra vēsture ir izciliem vārdiem zīmogota - te viesojušies un strādājuši Vera Komisarževska, Marija Andrejeva, kuras dēļ Rīgā uzturējās un lugas Vasarnieki mēģinājumos piedalījās Maksims Gorkijs, Mihails Čehovs, Vasilijs Kačalovs... Teātrī strādājis gruzīnu nacionālā teātra pamatlicējs režisors Konstantīns Mardžanašvili, sezonu - pat Aleksandrs Tairovs. Ir arī leģendām apvītas anekdotes. 1928. gadā, piemēram, teātris iestudē Mihaila Bulgakova Turbinu dienas, kas ar satriecošiem panākumiem tiek spēlētas Maskavas Dailes teātrī un ir Staļina visu laiku mīļākā teātra izrāde. Tomēr ne lugu, ne Maskavā tikai daļēji publicēto romānu Rīgā legāli nav iespējas dabūt. No anonīma avīzes Segodņa raksta var secināt, ka luga izzagta un pa apkārtceļiem caur Berlīni sūtīta uz Latviju. Tas gan netraucē padomju teātra vēsturniekus 80. gados sajūsmināties, ka jau 20. gadu beigās teātris iestudējis padomju repertuāru. Vairāk nekā simts gados teātrim šādu stāstu sakrājies ne mazums.

1883. gadā dibinātais teātris ir ārpus Krievijas senākais stacionārais teātris, kas iestudē izrādes krievu valodā. 1882. gadā celtajā tirgotāju biedrības Uļej jeb Strops mītnē trupa darbojas līdz 1902. gadam, kad šis tolaik Rīgas pilsētas 2. teātris pārceļas uz jaunu, speciāli būvētu mītni tagadējā Latvijas Nacionālā teātra namā. Kad ēkā ievācas latviešu trupa, Krievu drāma mitinās, piemēram, Rīgas Latviešu biedrībā un savā oriģinālmītnes namā atgriežas tikai pēc daudziem gadiem. 1967. gadā šis nams tiek rekonstruēts. Tikai tagad, pēc jaunā remonta, atkal apskatāmi līdz šim ēkā ieslēpti rotājumi - līdztekus jau iepriekš apskatāmajām devīzēm senslāvu valodā vai krievu divgalvu ērglim redzami arī ar bitēm saistīti rotājumi, tā atgādinot par ēkas pagātni.

Krēsli top Itālijā

Teātris, protams, bija nodzīvots līdz pēdējam. Dzirdēts gan sakām, ka jaunajos labirintos šobrīd vēl esot iespējams apmaldīties, tomēr mēnesi pēc ievākšanās teātra darbinieki ir apmierināti. Tehniskie cehi beidzot tikuši pie normāliem darba apstākļiem, aktieru grimētavās ir logi.

Skatītāji novērtēs, ka teātrim tagad ir ērta kafejnīca, kurā var iekļūt arī no Līvu laukuma, ir vestibils ar skaistu skatu uz Vecpilsētu, lifti, speciāls aprīkojums, lai teātri varētu apmeklēt arī skatītāji ar kustību traucējumiem. Iegūta arī jauna mazā zāle - t. s. melnā kaste, kas ir viegli transformējama dažādu iestudējumu vajadzībām. Lielā zāle kļuvusi nedaudz mazāka, jo atvirzīta no ēkas fasādes sienas, toties redzamība ir labāka un skatuve kļuvusi ērtāka. Teātris lepojas ar to, ka, piemēram, apgaismošanas tehnoloģijas tam patlaban ir labākās Baltijas valstīs. Rekonstrukcija turpinājās divus gadus un Rīgas pilsēta tai iztērēja 15,6 miljonus latu. Vienīgais, kā vēl trūkst - lielās zāles krēslu, kas top Itālijā. Atklāšanas ceremonijā redzamie krēsli ir īrēti, jo vairākkārt nācās pārskatīt iepirkumu konkursa rezultātus.

Apsveic arī Medvedevs

Jaunā ēka gatava jaunajai sezonai un atklāta spožā pasākumā; teātri rakstiski apsveicis gan Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, gan arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. Tomēr teātris pagaidām vairāk lepojas ar pagātnes lauriem, ne jauniem sasniegumiem. Spilgtu panākumu tam nav vēl kopš 80. gadu vidus, kad no Latvijas aizbrauca Anatolijs Kacs, kura vadībā divus gadu desmitus teātris bija viens no mākslinieciski spēcīgākajiem Latvijā, dažkārt sacenšoties vienīgi ar Ādolfa Šapiro Jaunatnes teātri.

Par A. Kaca iestudējumiem šajā teātrī sajūsminājās visa Padomju Savienība. Ievērojamais krievu teātra vēsturnieks Konstantīns Rudņickis reiz pat nosaucis A. Kaca iestudēto Revidentu par novatoriskāko N. Gogoļa darba iestudējumu pēc kara, netieši pielīdzinot rīdzinieku sniegumu leģendārajam Vsevoloda Meierholda darbam.

Šobrīd no pilsētas mākslas aktualitātēm teātris stāv nomaļus, konkurējot nevis ar labāko Latvijas teātra vidē, bet ar dažāda līmeņa viesizrādēm no Krievijas.

Teātrim nav veicies ar repertuāru un režisoriem, trūkst jaunākās paaudzes aktieru - labākie ātri vien tiek aizvilināti uz Krieviju. Tāpēc lielas cerības teātris liek uz jauno māksliniecisko vadītāju Igoru Koņajevu, kurš uzņēmies ne tikai vadīt trupu, bet arī sekmēt jauno kolēģu aktiermākslas izaugsmi Latvijas Kultūras akadēmijā. Līdzīgi kā Liepājas teātrī, arī Krievu teātra kursā šogad uzņemtajiem jauniešiem pēc studiju beigām noteikts laiks būs jāatstrādā teātrī.

Sezonu teātris sāks ar I. Koņajeva iestudēto V. Šekspīra Divpadsmito nakti. Kā apgalvo režisors, tas esot tāpēc, ka Rīgas Krievu teātrī šo izrādi iestudēja un tajā spēlēja Mihails Čehovs, kura vārdu pirms dažiem gadiem teātris oficiāli pieņēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?