Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Sola pārskatīt spiegošanas operācijas

Saniknotās Eiropas Savienības (ES) amatpersonas viena pēc otras šajās dienās dodas uz ASV, lai pieprasītu paskaidrojumus par amerikāņu slepenajām spiegošanas programmām, kurās uzlauzts pat Vācijas kancleres Angelas Merkeles mobilais telefons.

Vašingtona, nonākusi ES pārmetumu krustugunīs, cenšas taisnoties visos līmeņos un mēģina pārliecināt eiropiešus, ka Nacionālās drošības aģentūras (NDA) spiegošanas aktivitātes ir tik slepenas, ka pat ASV prezidents Baraks Obama par tām nav zinājis. Tomēr izspiegotie eiropieši aizrādījuši, ka ar «skaistām runām» nepietiks, un brīdinājuši, ka zaudētā uzticība apdraud abu pušu turpmāko sadarbību.

Ekonomiskā spiegošana

Apjaušot kaitējumu, ko draud nodarīt ziņas par eiropiešu mobilo tālruņu uzraudzīšanu, ASV solīja pārskatīt līdzšinējo spiegošanas politiku. Senāta izlūkdienesta komiteja pieprasījusi pārtraukt pasaules līderu mobilo tālruņu noklausīšanos, dēvējot to par nepieņemamu rīcību, un izsauca otrdien uz tikšanos NDA vadītāju un citus izlūkdienesta augstākā ranga darbiniekus.

Arī B. Obama solīja pārskatīt amerikāņu spiegošanas operācijas un garantēt kontroli pār NDA aktivitātēm. Intervijā telekanālam Fusion viņš skaidroja, ka tehnoloģiskā attīstība gājusi tik tālu, ka NDA nepieciešams iegrožot, lai atturētu no kārdinājuma likt lietā visus spiegošanas veidus, uz ko tā ir spējīga.

Taču ne visus pārliecinājuši apgalvojumi, ka pat B. Obama nav zinājis par to, cik plašu spiegošanas programmu izvērsusi NDA. Lai gan ASV savas darbības skaidro ar cīņu pret terorismu, arvien vairāk novērotāju apšauba Vašingtonas atrunas.

«Nekam no tā visa nav saistības ar terorismu,» intervijā CNN uzsvēra žurnālists Glens Grīnvalds, kurš ir autors vairākām publikācijām, kas atklājušas amerikāņu spiegošanas apmērus. «Vai A. Merkele ir teroriste? Vai 60 miljoni vai pat 70 miljoni Spānijas un Francijas iedzīvotāju ir teroristi? Tas acīmredzami ir saistīts ar politisko varu un ekonomisko spiegošanu, un apgalvojumi, ka tas viss ir saistīts ar terorismu, ir tīra maldināšana.»

Taču Baltais nams noliedz, ka spiegotu ekonomisko interešu vārdā. «Mēs neizmantojam savas izlūkprogrammas šādiem mērķiem. Mēs tās lietojam drošības veicināšanai,» Baltā nama preses sekretāru Džeju Kērniju citēja ziņu aģentūra AP. Taču NDA neizslēdza, ka tā «ieinteresēta ekonomiska rakstura informācijā».

Briti aizdomīgi klusi

ES delegācija, kas šonedēļ ieradās Vašingtonā, neslēpa, ka spiegošana iedragājusi uzticību amerikāņiem. Pārkāptas ES pilsoņu tiesības uz privātumu, vislielākās dusmas izsaucot Vācijā, kuras kanclere kļuvusi par pirmo publiski identificēto izspiegoto Eiropas līderi.

Vācieši, kuriem pievienojušās arī citu valstu amatpersonas, brīdinājuši, ka apdraudēts plānotais ES un ASV brīvās tirdzniecības līgums. Eiropas Parlaments jau nobalsojis, ka jāpārtrauc bankām pieejamo personas datu informācijas apmaiņa ar amerikāņiem.

Eksperti pārliecināti, ka spiegošanas skandāls atstās dziļas sekas ASV un Eiropas savstarpējās attiecībās, taču pagaidām izvairās prognozēt iespējamās nākotnes norises, baidoties no jauniem atklājumiem amerikāņu spiegošanas epopejā.

Tikmēr Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kurš izvairījies skaļi kritizēt ASV spiegošanu, paziņoja, ka medijiem derētu rīkoties «sociāli atbildīgi». Viņš draudēja, ka valdība vērsīsies pret laikrakstiem, kas turpinās publiskot NDA slepeno aktivitāšu aprakstus, par kurām informāciju noplūdinājis ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes bijušais darbinieks Edvards Snoudens, jo mediju publikācijas apdraudot valsts drošību.

Pagājušajā nedēļā Itālijas dusmas izsauca ziņas, ka britu specdienesti izspiegojuši itāļu valdību un iegūtās ziņas nodevuši amerikāņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?