Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Sprūdža idejai par deputātu skaita samazināšanu mazajos novados cerības izdzīvot

Partijām nav iebildumu, ka mazajos novados tiek samazināts deputātu skaits, tāpēc koalīcija vēl varētu sagatavot grozījumus Pašvaldību vēlēšanu likumā, lai tos pieņemtu kā steidzamus un varētu attiecināt uz jaunā sasaukuma domēm, Dienai pieļāva Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Tieši Vienotības frakcijas negaidīti brīvais balsojums ceturtdienas sēdē pret šā likuma steidzamību padarīja neiespējamu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) priekšlikumu īstenošanu.

Tā jūnijā ievēlētajās domēs, izņemot nelielos novadus, deputātu skaitu nesamazinās un nebūs izmaiņas arī deputātu statusa likumā, kas dotu iespēju deputātiem domē strādāt pamatdarbā.

Saeima abus likumu grozījumus noraidīja. Taču Vienotība varētu iesniegt jaunu projektu, kurā būs viens priekšlikums par deputātu skaita samazināšanu mazajos novados. Pirms pašvaldību reformas tajos bija septiņi deputāti, bet pēc tās - 13. Ministrs piedāvāja pašvaldībās, kurās ir mazāk nekā 5000 iedzīvotāju, ievēlēt deviņus deputātus. Vienotības deputātu balsojums pret projekta steidzamību tiek skaidrots tieši ar vēlmi nodalīt vienu normu, pret kuru neviens neiebilst, bet atteikties no diskusijām par plašākām izmaiņām likumā.

Saeima vēl plāno galīgajā lasījumā pieņemt arī grozījumus pašvaldību likumā, kas nosaka amatu savienošanas ierobežojumus vietējiem deputātiem. Laikā, kad parlaments skata šos E. Sprūdžam tik nozīmīgos projektus, viņš nevis aizstāv tos no Saeimas tribīnes, bet gan ir devies divu nedēļu atvaļinājumā, Diena uzzināja no Reformu partijas (RP) pārstāvjiem, bet - ne no paša ministra, kurš neatbild uz tālruņa zvaniem. Taču pēc balsojuma, kurā Saeima noraidīja grozījumus, tika izplatīts viņa paziņojums, kurā analizētas Vienotības un RP attiecības, kas šā likuma adresātus - vietējos līderus - varētu interesēt mazāk. Paziņojumā E. Sprūdžs arī norāda, ka valdībai nav atbalsta Vienotības frakcijā, apgalvojot, ka RP deputāti gan strādā kā vienota komanda. Taču, ja kā vienota komanda būtu strādājuši arī RP ministri, tad viņi būtu gājuši pie premjera Valda Dombrovska (Vienotība) un aizstāvējuši kolēģa E. Sprūdža ierosmes, nepieļaujot, ka tās aptuveni pusgadu nogulēja valdībā un Saeimā tika iesniegtas pēdējā brīdī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?