Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Stafeti nodod politiķiem

Ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās komisijas atzinums, ka ir pamats Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša atbrīvošanai no amata, varētu pāršķirt jaunu lappusi garajā KNAB sāgā. Nākamo lappusi rakstīs politiķi, un tieši no viņiem būs atkarīgs, vai tā būs beidzamā un turpmāk KNAB dzīvos saticībā ilgi un laimīgi. Turpmākā KNAB attīstība atkarīga no tā, vai Saeima atbalstīs N. Vilnīša atbrīvošanu un vai pēc tam jauna KNAB priekšnieka iecelšanā nesanāks vēlreiz uzkāpt uz vecā grābekļa.

Ē. Kalnmeiers stāsta, ka viņa vadītā komisija, kurā strādāja arī Drošības policijas un Satversmes aizsardzības biroja priekšnieki, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdis Gundars Daudze (ZZS), lēmumu pieņēma vienbalsīgi. Tā par pamatotiem atzina desmit N. Vilnīša pieļautos pārkāpumus, un vēl vienu iespējamo pārkāpumu komisija «neaiztika». Kā varēja noprast no Ē. Kalnmeiera teiktā, tas saistīts ar Ģenerālprokuratūras sākto kriminālprocesu par iespējamām pretlikumībām KNAB operatīvo līdzekļu izlietojumā. Ē. Kalnmeiers norāda, ka N. Vilnītis pārkāpis gan Kriminālprocesa, gan Operatīvās darbības likumu, gan KNAB iekšējos normatīvos aktus. G. Daudze atgādina Ē. Kalnmeiera pirms pāris mēnešiem pausto - katrs N. Vilnīša pārkāpums atsevišķi nebūtu pamats viņa atbrīvošanai, bet visi, kopā ņemti, veido kritisko masu. Tas esot spēkā joprojām. Pats N. Vilnītis trešdien komisijas lēmumu nekomentēja.

Koalīcijas pārstāvju publiski paustais rada iespaidu, ka politiskā atbalsta N. Vilnīša atbrīvošanai varētu pietikt. Vienotības un ZZS pārstāvji atzīst, ka respektē komisijas lēmumu un N. Vilnīša atbrīvošanai šķēršļus neliks. Jautājums tikai, kad par viņa atbrīvošanu varētu lemt Saeima, jo par to vispirms jālemj valdībai un Saeimas Juridiskajai komisijai.

G. Daudze gan norāda, ka N. Vilnīša pārkāpumu apjoms nav tāds, lai Saeimai par viņa atbrīvošanu būtu jālemj steigšus. Taču valdības ārkārtas sēde par šo jautājumu sasaukta jau šorīt pusastoņos. Premjera Valda Dombrovska (Vienotība) preses pārstāvis Mārtiņš Panke nenoliedz - sēde tik agri notiks tāpēc, lai valdība nekavētu iespēju Saeimai par N. Vilnīti lemt jau ceturtdien. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēde Ilma Čepāne (Vienotība) norāda, ka teorētiski komisija sēdi par N. Vilnīša atbrīvošanu var sasaukt jau ceturtdien, bet neprognozē, vai tā notiks. Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēža vietniece Ilze Viņķele uzsver, ka politiskā loģika liek jautājumu neatlikt, jo komisijas negatīvais atzinums pieprasa rīcību. Trešdienas vakarā ZZS frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis uz jautājumu, vai ZZS varētu piekrist N. Vilnīša nākotni izšķirt jau ceturtdien, atbild, ka to varot darīt «kaut šovakar».

Viens iemesls, kas var kavēt ātru N. Vilnīša atbrīvošanu, saistās ar pagaidām vakanto KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos vietu. N. Vilnītis savu vietnieku Alvi Vilku ir atbrīvojis, un jauns vietnieks pagaidām nav pieņemts. Tas nozīmē, ka vienīgā KNAB priekšnieka vietniece ir Juta Strīķe, kura līdz ar to N. Vilnīša atcelšanas gadījumā pildītu KNAB priekšnieka pienākumus līdz jauna vadītāja iecelšanai. Teorētiski J. Strīķi var neitralizēt, pieņemot jaunu KNAB priekšnieka vietnieku korupcijas novēršanas jautājumos, kurš saskaņā ar KNAB nolikumu arī kļūtu par biroja priekšnieka pienākumu izpildītāju. Uz jautājumu, vai N. Vilnītis būtu tiesīgs iecelt jaunu vietnieku, Ē. Kalnmeiers atbild, ka likumīgu šķēršļu nav, kamēr vien viņš ir KNAB priekšnieks.

Ir pretrunīga informācija, vai jauns KNAB šefs būtu jāizraugās esošajai Saeimai. Turklāt aktualizējas jautājums par KNAB priekšnieka iecelšanas procedūru, kas, pēc korupcijas pētnieka Valta Kalniņa teiktā, ir samudžināta, ar neskaidru iesaistīto personu lomu. Viņš gan arī nenoliedz, ka ļoti laba procedūra nebūtu simtprocentīga garantija pret nepiemērota KNAB priekšnieka iecelšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?