Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Starp spalvu un putekļu lupatu

«Esamība ar Regīnu Ezeru ir Noras Ikstenas versija par Regīnu Ezeru. Un šī ir mūsu versija par Noras Ikstenas versiju. Nepretendējam uz biogrāfisko datu pārstāstu vai literatūras analīzi. Mūs interesē radošas profesijas sieviete,» saka aktrise Lilita Ozoliņa. Ceturtdien, 22. aprīlī, Dailes teātra Kamerzālē - pirmizrāde jaunajā monoizrāžu ciklā Brīvā skatuve. Režisore Laura Groza iestudējusi izrādi par «citu Regīnu Ezeru» Regīna. Uz skatuves Lilita Ozoliņa.

Karalienes sajūta

«Regīna nozīmē karaliene,» rakstīts izrādes pieteikumā. Un tieši «karalienes», tas ir - ārpus ikdienības esošās, sajūtu izrādē centīsies atklāt Laura Groza un Lilita Ozoliņa. «Viņai ir tikai melns un balts. Nav pāreju. Tāpēc man ir daudz savu jautājumu - ko es varu saprast, ko varu pieņemt, ko nevaru. Izrāde būs jautājums, nevis atbilde,» saka L. Ozoliņa.

Cik lielā mērā iestudējums ir par sievieti, cik daudz tas stāsta par mākslinieci? Regīna esot abu daļu mijiedarbība. Pat ņemot vērā, ka radošai sievietei abas dzīves puses nereti ļoti grūti sabalansēt? «Jā. Tā ir liela atšķirība no vīrieša pasaules. Vīrietim nav tik daudz jāupurē kā sievietei radošā profesijā. Šis ir Regīnas Ezeras teksts: mēs, sievietes, nespējam neko izcilu ne uzrakstīt, ne nospēlēt, nedz izkalt, aiz pārpūles gāžoties nost no kājām. Mēs esam izturīgākas par vīriešiem, bet nespējam,» aktrise citē. Izeja? «Kā viņa pati saka, nevajag to visu publiski klāstīt. Vienkārši nolieciet spalvu, pienesiet ēdienu savam vīram, ar smaidu slaukiet putekļus un pieradiniet sevi pie domas, ka tā ir jūsu misija. Un mieriniet sevi ar Raiņa vārdiem «Tu kļūsi vientulīgāks gads pēc gada». Tagad man patīk šī viņas ironiskā attieksme ne pret vīrieti kā tādu, bet pret vīrieti radošā profesijā.»

Pretrunās

Par savu rakstnieci Lilita Ozoliņa Regīnu Ezeru tomēr nesauc. Kas atgrūž? «Mīlestība.» Aktrise skaidro: «Vēstules, ko viņa rakstīja Gunāram Priedem, ir skaistas bez gala. Bet. Ja ir mīlestība, un es esmu spējīga to izpaust vārdos, bet mana vēstulēs izteiktā mīlestība negūst atbildi... Cik daudz radoša sieviete izmanto šo noraidījumu savam radošam darbam? Vai tiešām mīlestība pazūd, pārvēršas tikai sāpēs? Man liekas, mīlestības skaistums pastāv, neatkarīgi no tā, vai vēstules ir pieņemtas vai ne. Es domāju, ka mīlestībā neviens nevar teikt - tev mani jāmīl, jo es tev uzrakstīju tādas vēstules.»

Otrs fakts, kas licis L. Ozoliņai aizdomāties, ir rakstnieces dienasgrāmatas. «Uzzināju, ka Regīna Ezera savas dienasgrāmatas aizejot bija nolikusi redzamā vietā. Un tagad jautājums - ja dienasgrāmata ir intīmais, kas tevī ir tik dziļi, tas neiet kopā ar faktu, ka to noliek apskatei.» Tomēr tieši šīs pretrunas esot «šausmīgi interesantas». «Arī tas «vienu brīdi dzenu visus prom, otru apvainojos, kāpēc visi mani atstājuši» tomēr ir tā... Tādas pretrunas var apvienoties tikai radošā sievietē.»

Izrāde nestāstīs R. Ezeras biogrāfijas faktus, tādēļ daudz atkarīgs no skatītājiem - uztvers mājienu par darbu un mīlestību vai ne? Jebkurā gadījumā skatītājs nebūs zaudētājs. «Šodien svarīgi apzināties cilvēku kā vērtību. Īpaši tāpēc, ka katru dienu tev saka - tu nekas neesi. Šodien cilvēks ir statistika, bet katrā ir tādas dzīles.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pirmizrāde

Nora Ikstena Regīna. Lilitas Ozoliņas monoizrāde

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?