Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Stereotipu laušana uztrauc kristīgās NVO

«Bija viens solis līdz vardarbībai un grāmatu dedzināšanai,» tik skarbi kādam ziņu portālam labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) raksturojusi grāmatu Diena, kad Kārlis bija Karlīna un Diena, kad Rūta bija Rihards prezentācijā trešdien notikušo diskusiju. Šī bērnudārziem paredzētā dzimumu izglītības materiāla dēļ ar kristīgajām vērtībām saistītas nevalstiskās organizācijas (NVO) prasa ministres demisiju.

Organizācijas apzinās, ka to nepanāks, tomēr gribot rosināt diskusiju. Savukārt I. Viņķele, noraidot demisijas iespēju, ir sašutusi par NVO reakciju un raksturo to kā bailes no lietām, ko tās neizprot.

Grāmatiņu, kurā puika pamostas kā meitene - un otrādi - un izdzīvo otra dzimuma ikdienu, izdošana izmaksājusi 6430 latu, un to finansējusi Ziemeļu Ministru padome. Projekts notiek visās trīs Baltijas valstīs.

Galvenā demisijas prasītāja - asociācija Ģimene - norāda, ka grāmatas «pārkāpj Latvijas tiesību aktus un apdraud valsts pamatus - ģimeni kā īpašo sievietes un vīrieša savienību, kā arī bērna tiesības uz savu tradicionālo un garīgajās vērtībās skaidri balstīto identitāti». Asociācijas vadītājas Ilonas Bremzes skaidrojumā grāmata liek bērniem šaubīties par savu dzimumu. «Nav normāli, ja zēna vārds tiek pārmainīts par meitenes vārdu. Kāds sakars te ar vienlīdzību? Zēnam ir zēna sūtība, un meitenei - meitenes. Mēs nevaram pateikt, ka abi ir vienādi,» uzskata I. Bremze. Viņu neapmierinot arī I. Viņķeles attieksme pret laulātām ģimenēm. «Mums vairs nav zināms, kāda ir ģimene, tāpēc bērniem par ģimeni vairs nemācām, bet mācām par sarkanām biksēm un dzimumu lomām, kas mums nav pieņemami,» I. Bremze ir sašutusi.

Asociācija Ģimene aktīvi piedalās arī Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas darbā, skubinot aizliegt abortus. Neizpratni par atbalstu dzimumu līdztiesības jautājumiem, nevis ģimenes politikai pauž arī apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK). «Nav jau tur nekā tāda, par ko varētu šausmināties, bet tā nav grāmata, kuru vajadzētu rosināt izmantot. Kopējā ievirze nav ģimenes politikai ļoti atbalstoša,» uzskata deputāts.

Resursu centra sievietēm Marta vadītāja Iluta Lāce uzsver, ka grāmata veidota, lai ļautu bērniem būt pašiem un veidot savu personību nevis no tā, ko citi sagaida no viņiem kā pareizām meitenēm vai puikām, bet gan attīstot savus talantus. Atbalstu labklājības ministrei šīs grāmatas izdošanā izteikusi Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācija Papardes zieds. Tiesībsargs Juris Jansons atzīst, ka grāmatu publicēšana nepārkāpj tiesību aktus un aizstāv bērna tiesības uz individualitāti, vēstīja aģentūra LETA. «Grāmata un metodiskais materiāls rosina lauzt stereotipus par dzimumu lomām un stiprināt dzimumu līdztiesību,» skaidroja J. Jansons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?