Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Stiprina uzvarētāju tradīcijas

Vienmēr jācenšas uzvarēt, vai tā būtu draudzības spēle vai izšķirošā finālspēle, pārliecināts ir basketbola treneris Roberts Štelmahers, kurš šoruden sāks trešo sezonu BK Ventspils galvenā trenera amatā. Iepriekšējās divās sezonās viņš uz Ventspili atveda pa vienam titulam katrā, vispirms uzvarot Baltijas Basketbola līgā, kas līdz tam bija izdevies tikai lietuviešiem, savukārt šopavasar - triumfējot arī Latvijas čempionātā.

Prasmi uzvarēt Štelmahers pierādījis arī spēlētāja karjeras laikā, jo viņa rēķinā ir vairāki čempiona tituli Latvijā, Lietuvā, Slovēnijā, Polijā. Viņš uzvarējis arī Eiropas otrā prestižākajā basketbola klubu turnīrā ULEB kausā, kurā (tiesa, ar nosaukumu ULEB Eiropas kauss) pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriežas arī Ventspils komanda.

Vai pirms jaunās, kluba jubilejas, sezonas komandā jaušama svētku sajūta?

Mums ir darba atmosfēra jūtama. Svētku sajūtas varbūt vairāk ir kaut kur citur, citos kabinetos. Protams, tas, ka šī ir divdesmitā sezona klubam, visiem ir zināms, taču nav jau starpība gadiem. Mūsu mērķis uzvarēt čempionātā ir tieši tāds pats, kāds tas bija pagājušajā gadā. Nebija tā, ka speciāli gaidījām divdesmito sezonu, lai būtu apaļš skaitlis un tad varētu vinnēt. Sportā jau tie gadi nav tik svarīgi. Mūsu svētki ir treniņi un spēles.

Vai kluba vadība tomēr nav devusi mājienus, ka apaļajā jubilejā vajadzētu spēlēt vēl labāk un sasniegt vēl vairāk?

Vai domājāt, ka iepriekš vadība izvirzīja uzdevumu izcīnīt otro vietu un netikt eirokausu otrajā kārtā? Ventspils ir klubs ar uzvarētāju tradīcijām, ko pierāda tie paši divdesmit gadi, kurus viņi ir augstākajā līmenī strādājuši. Tā atbildība mums bijusi visos gados - mērķi ir visaugstākie no iespējamajiem. Šeit mēs runājam par klubu, kuram vienmēr ir mērķis kļūt par čempioniem un kausos izkļūt no grupas un spēlēt pēc iespējas tālāk. Citādi mērķi nav bijuši ne pirmajā kluba gadā, ne būs arī divdesmitajā vai četrdesmit piektajā. Tas jāsaprot arī spēlētājiem un tiem pārējiem cilvēkiem, kuri uz šo klubu nāk, ka lielos klubos citādi nav.

Šogad Latvijas čempionu tituls nevis jāizcīna, bet jāaizstāv - vai gatavošanās mērķa sasniegšanai atšķiras?

Atšķiras spēlētāji, ar kuriem es strādāju. Situācija un paveicamais darbs, lai tās uzvaras izcīnītu, kopumā daudz neatšķiras. Mēģinām ieguldīt darbu un gatavošanos veidot tā, kā parasti.

Kādas prioritātes bija, komplektējot sastāvu sezonai?

Par prioritātēm runāt ir sarežģīti. Parasti mēģinām, cik nu iespējams, koncentrēties uz Latvijas basketbolistu kodola veidošanu, vietējo spēlētāju piesaisti un noturēšanu, taču arī mūsu finansiālie resursi nav neierobežoti. Uzskatu, ka galu galā izdevies piesaistīt pietiekami labus vietējos basketbolistus, taču ar viņiem vēl jāstrādā. Jāiegulda enerģija, lai spēlētāji attīstītos un saprastu, ko mēs no viņiem gribam sagaidīt. Skaidrs, ka pirmais mēnesis noteikti nebūs viegls. Kaut vai tāpēc, ka šogad startēsim Eiropas kausā, kas būs jauns izaicinājums gan viņiem, gan arī man pašam kā trenerim.

Leģionāri un komandas jaunpienācēji ir Latvijā pietiekami labi pazīstami un iepriekš redzēti. Vai apzināti centāties piesaistīt tieši šādus - sevi jau pierādījušus - spēlētājus?

Tā varētu teikt. Mērķis bija sapulcināt puišus, kuri Latvijā ir pietiekami labi spēlējuši, taču jāņem vērā, ka tajā pašā Eiropas kausā un tādā līmenī neviens no viņiem nav spēlējis.

Lielu ažiotāžu izsauca Maira Četmena atgriešanās Ventspilī...

Viņš ir augstas klases spēlētājs, kurš komandai var dot ļoti daudz gan laukumā, gan ģērbtuvēs, gan vispār sadzīvē. Viņam ir ļoti augsta spēles izpratne, tāpēc mēs uz viņu ceram kā uz vienu no komandas līderiem.

Cik daudz pārbaudes spēlēs jūtams tas, ka viņš pagājušo sezonu tomēr izlaidis?

Vēl jau ir tikai pirmās spēles, viss vēl ir procesā, tāpēc vēl grūti vērtēt, vai un cik daudz tas ietekmēs sniegumu. Sava vieta komandā vēl ir jāsaprot visiem, arī Četmenam.

Vai ir jau izkristalizējušies komandas līderi?

Mums ir divpadsmit spēlētāju. Komandā ir spēks.

Izlases spēlētāju Ronalda Zaķa un Jāņa Timmas aiziešana vasarā bija paredzams solis, vai arī tas sagādāja negaidītas problēmas?

Bija iecere noturēt pagājušās sezonas spēlētāju kodolu, taču spēlētāji izlēma šādi.

Pēc iepriekšējās sezonas beidzās jūsu iepriekšējais divu gadu līgums ar komandu. Vai Ventspilī palikāt bez minstināšanās?

Par sadarbības turpināšanu izlēmu ātri. Pašreizējais līgums ir līdz šīs sezonas beigām.

Kādi būs šīs sezonas izaicinājumi?

Tādi ir katru gadu un visās epizodēs. Gan spēlētājiem, gan treneriem. Jāaizstāv izcīnītie tituli, jācenšas gūt jaunus. Ja nevar atrast izaicinājumu, jābeidz nodarboties ar to, ko dari. Uzskatu, ka arī šeit, Ventspilī, netrūkst iespēju kāpt vēl augstāk. Kāpēc gan netiekties kaut vai uz uzvaru Eiropas kausā?

Vai nav tā, ka šobrīd drīzāk ir jādomā par izdzīvošanu šajā līmenī, jo pretī tomēr, visticamāk, būs komandas ar krietni lielākām iespējām?

Negrasāmies iet vieglākos ceļus. Protams, tas nebūs viegli, taču jāsper solis uz priekšu un jāpierāda sevi. Jāstrādā, lai ar katru dienu kļūtu labāki. Stāvēt uz vietas ne vienmēr ir labākais, ko var darīt. Pamēģināsim startēt labi.

Cik tuvu iecerētajam spēles stilam un zīmējumam bijāt pēdējos pārbaudes turnīros?

Vēl neesam pilnībā gatavi. Vēl pēdējā brīdī pievienojušies daži spēlētāji, tagad Žanis Peiners iesaistījies komandā. Pēdējās nedēļās, aktīvi spēlējot pārbaudes turnīros, bijis mazāk treniņu, taču nu, sezonas sākumā, mums būs iespēja vairāk trenēties.

Vai rezultāts pārbaudes spēlēs un Baltijas līgas kausā palika sagatavošanās mērķu ēnā?

Rezultāts noteikti nebija otršķirīgs, jo vienmēr, arī draudzības spēlēs, ir jācenšas uzvarēt. Kaut vai tāpēc, lai spēlētāji mācītos uzvarēt. Tajā pašā laikā bija lietas un spēlētāji, kurus vēlējos pārbaudīt, meklēt labākos risinājumus.

Gatavošanās posmā, spēlējot pret Liepājas un Jēkabpils komandu, kas pēdējos gados ir starp godalgu pretendentēm Latvijas čempionātā, ir jūtams progress salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu?

Ir jūtams. Tajās ir daudz labu spēlētāju, netrūkst pieredzējušu basketbolistu, kuri ir spēlējuši ārzemēs, taču nu atgriezušies. Šīs komandas noteikti būs bīstamas visiem, arī galvenajiem favorītiem. Mēs nevaram atļauties jau pirms spēles norakstīt kādu komandu. Mums arī iepriekšējās sezonās bijis smagi jācīnās par katru uzvaru un šogad nebūs vieglāk.

Vai jūs apmierina sistēma, ka Latvijas čempionātā komandas aizvada atšķirīgu spēļu skaitu?

Neesmu funkcionārs, lai par to spriestu. Tur var saskatīt pamatu, jo, ja spēlē arī VTB līgā un eirokausos, aizvadīt četrus apļus vietējā čempionātā ir sarežģīti. Grūti pateikt - tas ir labi vai slikti. Tā ar laiku ir izveidojies, un neesam jau arī vienīgā valsts, kurā tā notiek.

Vai Ventspils klubam sezonas sākumā spēļu skaits būs pietiekams?

Spēļu pietiks. Bez šaubām, vēl noderētu arī spēles Baltijas līgā, taču nevaru to ietekmēt, jo likumus nerakstu. Tomēr kopumā neredzu lielu problēmu ar kalendāra blīvumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Roberts Štelmahers

Basketbola treneris
Dzimis 1974. gada 19. novembrī Rīgā
Augums: 190 centimetru
Svars: 88 kilogrami
Spēlētāja pozīcija: saspēles vadītājs
Spēlētāja karjera: ASK Rīga (1990-1991), Bonus (1991-1995), ASK/Brocēni/LMT (1996-1998), Avtodorozhnik, Krievija (1998), Zastal, Polija (1998-1999), Slask, Polija (1999-2000), Pinar, Turcija (2000-2001), Ulker, Turcija (2001-2002), Olimpija, Slovēnija (2002-2004), Lietuvos rytas, Lietuva (2004-2008), ASK Rīga (2009), Prima, Itālija (2009)
Trenera karjera: Perlas, Lietuva (2009), asistents Lietuvos rytas, Lietuva (2010-2011), Perlas, Lietuva (2011), Pieno žvaigždes, Lietuva (2011-2012), BK Ventspils (2012-)
Sasniegumi kā spēlētājam: ULEB kausa ieguvējs (2005), Baltijas čempions (2006., 2007.), Latvijas čempions (1996., 1997., 1998.), Polijas čempions (2000), Slovēnijas čempions (2004), Lietuvas čempions (2006)
Sasniegumi kā trenerim: Baltijas čempions (2013), Latvijas čempions (2014)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?