Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Stop kredītņēmēju glābšanai

Einars Repše pārsteidza, vienbalsīgi Dienai nosaka Latvijas Kredītņēmēju apvienības vadītājs Ainārs Gorenko un Latvijas Komercbanku asociācijas priekšsēdis Teodors Tverijons par valdības pēc finanšu ministra iniciatīvas trešdien pieņemto lēmumu noraidīt un atteikties no gandrīz divus gadus lolotajiem kredītņēmēju atbalsta pasākumiem.

Šis lēmums kredītņēmēju un kredītdevēju ieskatā ir pareizs, jo bankas nevēlas iesaistīties Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajā brīvprātīgajā atbalsta programmā. Tomēr, ja arī kāda banka piekristu, atbalstu varētu saņemt tikai tie kredītņēmēji, kuri daudzmaz spēj maksāt par savu kredītu, bet vairākumam, kam jau šobrīd klājas grūti ar kredīta samaksu, nepalīdzētu. Citus pasākumus kredītņēmēju glābšanai ierobežoto resursu dēļ nav paredzēts izstrādāt. «Tas ir tas, ko varējām atļauties,» Dienai noteica FM pārstāvis Ronalds Fišers.

Atbalsts novēlots

Atbalsta pasākumu sagatavošana sākta 2008. gadā - vēl Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības laikā, atminas A. Gorenko un T. Tverijons. Toreiz, pēc viņu sacītā, bija iecerēts pavisam cits mehānisms. Taču, mainoties valdībām, atbalsta shēma, pēc T. Tverijona vārdiem, modificēta. 2009. gada augustā FM valdībā piedāvāja atbalstīt izstrādāto galvojumu mehānismu kredītņēmējiem, kas ņēmuši kredītu vienīgā mājokļa iegādei, taču tobrīd tā iedarbināšanai nebija finansējuma, saka R. Fišers. FM lūdza starptautiskos aizdevējus programmai atvēlēt daļu no banku stabilizācijai paredzētā aizdevuma, pret ko aizdevēji neiebilda, galvojumiem paredzot nedaudz vairāk nekā 80 miljonus latu. Lai arī nauda programmai atradās, bankas tagad sakās, ka pašas jau ir atradušas dažādus risinājumus, kā nākt pretim grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem. Gandrīz visas desmit no Dienas aptaujātajām bankām atzina, ka valsts palīdzības mehānisms ir novēlots un tās brīvprātīgajā atbalsta mehānismā neiesaistīsies. «Ja neviena no ieinteresētajām pusēm nevēlas iesaistīties, tad mēs nevaram piespiest,» pēc valdības sēdes Dienai sacīja R. Fišers.

Palīdzētu mazai daļai

T. Tverijons uzskata, ka bankas vēl piedalītos atbalsta mehānismā, ja tām programmas divu gadu darbības laikā būtu jāiesaldē tikai 20% no kredīta pamatsummas kredītmaksājuma samazināšanai. Taču bankām nav pieņemami, ka tām būtu jānoraksta 10-20% no atlikušās kredīta summas, ja cilvēks šajos divos gados daudzmaz pats un bez valsts palīdzības programmas maksātu maksājumu par valsts galvoto kredītu. Uz šo prasību, pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) vārdiem, uzstājuši starptautiskie aizdevēji, jo šāda norakstīšana līdzīgos atbalsta mehānismos citviet ir ierasta prakse. Tādējādi bankas uzņemas atbildību par savu bezatbildīgo rīcību kreditēšanas buma laikā, piebilda premjers. Tiesa, ja arī bankas iesaistītos atbalsta mehānismā, palīdzību galvojuma formā varētu saņemt tikai tie kredītņēmēji, kuri vismaz sākotnēji daudzmaz spētu maksāt par savu kredītu. Šādu kredītņēmēju skaits ir salīdzinoši mazs iepretim tiem, kuriem jau tagad nespēj samaksāt par savu kredītu, norādīja T. Tverijons. «Cilvēku glābšana ir pašu cilvēku rokās,» noteica A. Gorenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?