Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Strīdas par jauno olimpiešu prēmēšanu

Janvārī Austrijā notikušajās I pasaules jauniešu ziemas olimpiskajās spēlēs trīs jaunie sportisti no Latvijas izcīnīja medaļas. Tomēr prēmijas par izciliem sasniegumiem sportā viņiem nepienākas - vismaz tā uzskata Izglītības ministrija (IzM). Jauno sportistu vecākus šāda attieksme neapmierina, un viņi par to jau sūdzējušies valsts augstākajām amatpersonām un sola vērsties arī administratīvajā tiesā.

Pasaules jauniešu ziemas olimpiskās spēles ir jauna tradīcija, kuru cenšas ieviest Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), lai veicinātu sporta popularitāti jauniešu vidū. Līdzīgi kā «lielo olimpiādi», tās ieplānots rīkot reizi četros gados atbilstoši vasaras un ziemas olimpisko spēļu cikliem. Šajās spēlēs piedalās sportisti vecumā no 15 līdz 18 gadiem. I pasaules jauniešu ziemas olimpiskajās spēlēs piedalījās aptuveni 1000 atlētu, bet Latvija izcīnīja pilnu medaļu komplektu. Zeltu - Augusts Valdis Vasiļonoks hokejistu individuālo prasmju turnīrā, sudrabu - kamaniņu braucējs Riks Kristens Rozītis, bet bronzu - kamaniņu braucēja Ulla Zirne.

Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas apstiprināti šā gada 3. janvārī, ir uzskaitīti sacensību veidi, kuros sportistus var prēmēt par uzvarām. Šo sporta sacensību skaitā iekļautas arī olimpiskās spēles, un par tajās izcīnītu pirmo vietu var pienākties 100 000 latu. IzM un A. V. Vasiļonoka vecāku viedokļi gan atšķiras jautājumā par to, vai jauniešu olimpiskās spēles iekļaujas olimpisko spēļu definīcijā vai ne.

Ierastā kārtība ir tāda, ka uz prēmiju pretendējošo sportistu pārstāvošā sporta federācija vēršas IzM, kas pieteikumu nodod izvērtēšanai Latvijas Nacionālajai sporta padomei. Pēc tās ieteikuma izglītības ministrs iesniedz priekšlikumu par sportista prēmēšanu MK. Tomēr, kad Latvijas Hokeja federācija vērsusies IzM ar lūgumu piešķirt naudas balvu A. V. Vasiļonokam un viņa trenerim, saņemts ministrijas valsts sekretāra Mareka Gruškeviča parakstīts atteikums. Jaunatnes olimpiskās spēles neesot minētas attiecīgajos MK noteikumos, tāpēc nekādas prēmijas sportistam nepienākas.

To pašu IzM pārstāvji norādīja Dienai, tikai ar piebildi, ka nākotnē jaunie olimpieši uz prēmijām varētu pretendēt. «Ņemot vērā, ka šādas spēles notiek pirmo reizi, ministrija kādā no nākamajām Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdēm rosinās diskusiju par pasaules jaunatnes olimpisko spēļu iekļaušanu to sporta sacensību sarakstā, kurās par sasniegumiem var tikt piešķirtas naudas balvas,» solās ministrijas pārstāvji. A. V. Vasiļonokam prēmiju gan tas vairs nenodrošinātu, un viņa tēvu Oļegu Vasiļonoku ministrijas atteikums nav apmierinājis. «Pats esmu jurists, un man tā lieta ir skaidra. MK noteikumos nav izdalītas vasaras un ziemas olimpiskās spēles, kā arī olimpiskās spēles pēc vecuma, turklāt, pieņemot šos noteikumus, valdība jau zināja, ka drīzumā notiks jauniešu olimpiskās spēles. Ja būtu paredzēts, ka uz tām prēmijas neattieksies, tas arī būtu bijis jāuzraksta, tās atsevišķi izdalot, kā tas šajos noteikumos ir ar citiem sporta veidiem, bet tā nebija izdarīts,» viņš uzskaita savus argumentus.

Tādēļ viņa ģimene ar sūdzībām jau vērsusies pie augstākajām valsts amatpersonām, arī premjera un Saeimas priekšsēdētājas. «Jautājums ir, vai tie jaunieši sportisti kādam ir vajadzīgi. Tāpēc esmu gatavs darīt visu, ko tiesiskā valstī varu. Tagad mēneša laikā man ir tiesības vērsties administratīvajā tiesā, lai tad tā arī pasaka, vai juridiski korekti būtu šos jauniešus apbalvot vai ne,» skaidro O. Vasiļonoks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?