Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Strukturālais bezdarbs draud ieilgt

Jau divus ceturkšņus pēc kārtas bezdarba skaitļi Latvijā mazinās. Kā liecina Eurostat dati - patlaban visstraujāk visā ES. Tie turpinās rukt arī turpmāk, taču tas notiks lēni un bezdarbs vēl ilgi būs ļoti augsts, pagājušajā nedēļā prezentētā pētījumā tomēr prognozē Swedbank Ekonomisko pētījumu daļa.

Pēc pētnieku domām, patlaban arī pienācis lielu izšķiršanos brīdis, no kā atkarīgs tas, vai signāli par bezdarba iesakņošanos un kļūšanu par strukturālo bezdarbu kļūs par ilgstošu Latvijas problēmu. «Strukturālais bezdarbs nepazudīs tāpēc vien, ka ekonomika augs,» brīdina Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks. Viņš norāda, ka tas var pastiprināt nabadzību, emigrāciju, reģionālās attīstības disproporcijas, vājināt sociālās aizsardzības mehānismus, palēnināt ekonomikas izaugsmi, tāpēc tā mazināšanai jāsāk aktīvi rīkoties, arī politikas izmaiņu līmenī.

Par strukturālo bezdarbu dēvē situāciju, kad potenciālie strādājošie, par spīti savam lielajam skaitam, prasmju ziņā neatbilst tam, kas vajadzīgs darba devējiem. Tā pazīmes jau jūtamas un nākotnē draud kļūt vēl izteiktākas, jo, piemēram, iekšzemes tirdzniecības un būvniecības nozarēm, kurās recesijas laikā darbu zaudēja visvairāk cilvēku, vēl ilgi nevajadzēs tik daudz darbinieku, cik tās nodarbināja pirms krīzes. Tas nozīmē, ka daudziem darba meklētājiem jāpārkvalificējas. Strukturālo bezdarbu veicina arī tas, ka ilgtermiņa bezdarbniekiem zūd darba tirgū derīgas prasmes un zināšanas, savukārt vēl viena problēmgrupa - jaunieši - nevar atrast darbu pieredzes trūkuma dēļ.

Lai risinātu šo problēmu, ar līdzšinējām valsts aktivitātēm ir par maz, norāda pētījuma autori. Līdz šim akcents likts uz konkurētspējas veicināšanas pasākumiem un karjeras konsultācijām, bet tas apstākļos, kad jaunas darba vietas nerodas pietiekami strauji, paliek bez efekta. Risinājumu nesniedz arī «simtlatnieku» programma, jo, piemēram, nomaļākos reģionos daudziem dalība tajā ir teju finansiāli izdevīgāka nekā pastāvīga darba meklēšana. Efektīvākas, pēc Swedbank pētnieku domām, ir dažādas apmācības un darba meklētāju kvalifikācijas celšana, lai gan arī tā bez vispārējām sistēmiskām izmaiņām nedos rezultātus.

Pētnieki iesaka apsvērt vairākas politiskas izšķiršanās, kas palīdzētu cīnīties ar bezdarbu. Viena no tām - vai koncentrēt resursus lielajos reģionālajos centros, kas stimulētu darbaspēka reģionālo kustību, kura patlaban ir minimāla. Jāveicina arī starpnozaru darbaspēka kustība, un vērts apdomāt subsīdiju ieviešanu darba devējiem par darba vietu radīšanu. Kompleksi jāuzlabo vienlaikus vairākas sfēras - nodokļu politika, konkurence, profesionālā un augstākā izglītība, inovāciju attīstība, tāpēc bezdarba mazināšanai nepieciešama reāla sadarbība starp Ekonomikas, Finanšu, Izglītības un zinātnes un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?