Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Sudraba vairs neslēpjas un piesaka partiju

Bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba kopā ar domubiedriem - bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Gunāru Kūtri, socioloģi Diānu Novicku un uzņēmēju Viesturu Tamužu - sestdien Tautas kustības No sirds Latvijai pirmajā tikšanās reizē beidzot paziņoja par jaunas partijas dibināšanu, kas notiks 5. maijā.

«Es neesmu Valdis Zatlers. Es esmu Inguna Sudraba,» atbildēja jaunās partijas veidotāja uz vaicāto, kas mudina domāt, ka viņai izdosies izveidot spēcīgu politisko spēku, ja tas neizdevās V. Zatleram, piesakot Reformu partiju. Līdzību starp abiem ir daudz, ja nerunā par to, ka bijušais Valsts prezidents V. Zatlers partiju izveidoja ievērojami īsākā laikā un tas notika uz Saeimas atlaišanas viļņa. Taču viņam bija komanda no prezidentūras laika. I. Sudrabas partijas veidošana uzticēta jau nosauktajiem domubiedriem, ar kuriem kopā vēl ir arī Sergejs Ancupovs.

Nedaudz vairāk nekā 400 kustības biedru vidū ir daļa cilvēku, kas staigājuši no partijas uz partiju. Viena paliela grupa bijusi saistīta ar LSDSP - starp tiem zināmākie ir Valdis Lausks, kurš darbojies vēl dažās partijās, Imants Burvis, Uldis Līviņš, Oskars Grīgs, kurš bijis arī TB/LNNK un partijā Par prezidentālu republiku. Savukārt V. Tamužu nelielas ietekmes partija Ražots Latvijā pirms 10. Saeimas vēlēšanām bija izraudzījusies par savu premjera kandidātu. LPP/LC un arī Reformu partijā gūta pieredze ir Guntaram Viziņam, bet Daina Medne bijusi Tautas partijā. Uzņēmēju Andreju Zeibotu vēl nesen varēja sastapt Einara Repšes partijas Latvijas attīstībai dibināšanas kongresā, bet pirms tam viņš stāvējis klāt pie vēl vairāku jaunu spēku veidošanas. Kustības biedru sapulcē bija vairākas sabiedrībā zināmas personas, piemēram, bijušais Augstākās Padomes deputāts Ziedonis Ziediņš, Aivars Veiss, kurš ar I. Sudrabu strādājis kopā Finanšu ministrijā, kā arī Ilze Jurkāne. Jaunajā kustībā ir arī bijušie ministri Ina Gudele un Ivars Amoliņš.

Redzams, ka kustības dalībnieki pārstāv plašu ideoloģisko spektru. Taču I. Sudraba vēl nevarēja definēt jaunā politiskā spēka ideoloģiju, jo tas konkretizēsies tikai darba grupu sēdēs, kas līdz kongresam sagatavos partijas programmu. Partijas veidotāja neredz problēmas tajā, ka atnākušo vidū ir dažādu uzskatu pārstāvji. Uz vaicāto, vai partija varētu ieņemt samērā brīvo sociāldemokrātu nišu, V. Tamužs atzina, ka «negribētos identificēties ar sociāldemokrātu zīmoliem», taču viņš varot piekrist tam, ka valsts pievērš pārāk maz uzmanības cilvēkam.

Kustībai jau ir neliels finansiālais atbalsts, par to liecināja pirmais pārskats par ziedotājiem, kā arī darba grupu sēdes pie klātiem kafijas galdiem. Tai ir arī sabiedrisko attiecību kopēji, jo I. Sudrabas un vēl pāris runu bija veidotas uz viegli saprotamu, spilgtu stāstu pamata, lai padarītu ikvienam viegli uztveramu tās mērķi veidot labāku Latviju. I. Sudraba deva mikrofonu arī it kā nejauši zālē izraudzītiem cilvēkiem. To saņēma arī Irina Tomsone. Viņa bijusi aktrise, «kas nevienam tagad vairs nav vajadzīga», bet kustībā iestājusies, jo nav varējusi noskatīties, «kā ceturtā vara vajā Ingunu Sudrabu». Savukārt uzrunātā Antoņina Ņenaševa kļuva pazīstama pēc televīzijas spēles Es gribu būt premjerministrs, un viņai patīkot viss, ko šeit dzirdējusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?