Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Svētkos netracināt vēderu

Pirms svētkiem jāizdara 100 darbi, paēst nav laika. Domās uzmundrinām sevi ar idillisku ainu, kā mēs sēdēsim pie labi klāta galda, un tad... plūdīs vīns un, kā jau šajos platuma grādos pierasts, arī saldā krējuma mērce un majonēze. Būs cepeši un kūkas.

Par to, ka pēc tam, iespējams, kādam būs slikti, tagad labāk nedomāt.

Tomēr, ja kaut reizi ir bijis ļoti slikti, ja iepriekšējie lielie svētki ir maksājuši labierīcībās un gultā pavadītu dienu, to ignorēt nevar.

«Aizkuņģa dziedzeris noklājies,» toreiz līdzjūtīgi šūpoja galvu draugi un piederīgie.

Galvenais gremotājs

Diemžēl katru gadu pēc svētkiem ārstiem ir pilnas rokas darba, apstiprina Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas galvenā terapeite, gastroenteroloģe ar daudzu gadu pieredzi Gunta Geldnere.

Aizkuņģa dziedzeris ir bubulis, ko tautā mēdz vainot pie neskaidrām, akūtām sāpēm, pēkšņas vemšanas.

Pašiem noteikt diagnozi tomēr nevajadzētu, jo iespējas ir visdažādākās. Ēdienā var būt iekļuvusi kāda baktērija, jauniešiem pārmērīgas alkohola lietošanas radīta vemšanas lēkme visbiežāk izrādīsies akūts gastrīts, kad pietūkusī kuņģa gļotāda cenšas atbrīvoties no kairinātāja.

Aizkuņģa dziedzera iekaisums jeb pankreatīts ir kas daudz nopietnāks. Plaukstas lieluma orgāns, kas atrodams kreisajā paribē, līkumā starp kuņģi un divpadsmitpirkstu zarnu, ir viens no galvenajiem organisma vielmaiņas noteicējiem, tas ražo arī insulīnu. Divpadsmitpirkstu zarnā turklāt ir atrodama žultsvada atvere, un aizkuņģa dziedzera izdalītās sulas kopā ar žulti regulē gremošanu.

Ja gremošanas traktā rodas stipri traucējumi, divpadsmitpirkstu zarnas gļotāda piepampst, nenāk ārā ne žults, ne aizkuņģa dziedzera sula. Toties bioloģiskās vielas, kas izdalās, ir tik aktīvas, ka, ar asinīm iznēsātas pa visu ķermeni, var pat bojāt citus iekšējos orgānus.

Nepatīk alkohols

Stipras sāpes kreisajā paribē, kas izstaro uz muguru, vemšana, caureja, uzpūsts vēders, smaguma sajūta, drebuļi, temperatūra. Pacients saka: man ir ļoti slikti, es varu gar sienu līst uz augšu - akūta pankreatīta situāciju apraksta daktere Geldnere. Un atkal: pašam noteikt diagnozi ir kļūda. Kreisajā paribē ir arī niere, resnā zarna, viena kuņģa daļa... Aizkuņģa dziedzera iekaisuma gadījumā sāpes var būt arī ļoti neizteiktas. Slikta dūša, pēc kādas dienas pievienojas caureja.

Slimnieks var iedzert sodu, kādu nošpas, analgīna tableti. Ja labāk nepaliek, ir skaidrs, ka noticis kas nopietns. Ja vēdersāpes nepāriet, noteikti jāsauc ātrā palīdzība.

Protams, ir jāpārtauc ēst, toties jādzer daudz šķidruma: ūdens, kumelīšu, piparmētru, ķimeņu tēja bez cukura.

«Ja sievieti atved uz slimnīcu, tad parasti prasām - vai jums nav žultsakmeņu,» stāsta Gunta Geldnere. «Smilts vai mazi akmentiņi var provocēt aizkuņģa dziedzera sāpju lēkmi.» Vīriešiem fizioloģisko īpatnību dēļ žultsakmeņi esot reti, viņiem aizkuņģa dziedzera iekaisumu parasti izraisa pārmērīga alkohola lietošana. «Ir vesela plejāde jaunu cilvēku, kurus izvelkam nāvei no ķetnām. Paiet pusgads, viņi jūtas veseli, dzer atkal, opera sākas no gala, un vienreiz tas var beigties traģiski.»

Jāēd regulāri

Tiem, kas zina, ka viņiem ir bijusi kaut viena pankreatīta lēkme, nevajadzētu aizrauties ar svētku svinēšanu, saka daktere Geldnere. Vislabāk strikti atteikties no alkohola. Diemžēl «labā» alkohola šai problēmai nav. Ja cilvēks ir jauns, visa dzīve vēl priekšā, vienreiz nopietna lēkme ir bijusi, tad - pietiek. Pēc katra iekaisuma mazie aizkuņģa dziedzera sieniņu vadiņi deformējas.

Pat ja jums liekas, ka varat lepoties ar «dzelzs vēderu», jāēd ir regulāri. Kad visu dienu nav ēsts, žultspūslis ir pilns ar žulti, kuņģī ir izdalījusies sālsskābe, tā veicina aknu žults veidošanos un aizkuņģa dziedzera sulas izdalīšanos. Vēders ir satracināts, un tad cilvēks paēd. Iespējams, pēc pilnīgas gavēšanas paēd ko treknu - ko tādu, kas vēderam nepatīk.

Tā var rasties ne tikai vulgāri gremošanas traucējumi, uzpūties vēders vai smaguma sajūta, bet arī sāpju lēkmes, gastroenterīts vai viegls akūts pankreatīts.

Ideālā gadījumā brokastīm jābūt kārtīgām: vismaz 1/3 no dienas ēdiena apjoma. Tad - pusdienas un kaut kas pavisam neliels vakariņās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas nepatīk aizkuņģa dziedzerim?

Trekns ēdiens var izprovocēt žults izdalīšanos. Ja žultspūslī ir smilts vai mazi akmentiņi, tas var provocēt aizkuņģa dziedzera sāpju lēkmi.
Protams, Jaungadā var ēst skābus kāpostus, bet, ja kādam no svinētājiem ir problēmas, tiem jābūt gatavotiem pilnīgi bez taukiem. Gaļai arī vēlams būt liesai, sutinātai, nevis saceptai. Trekna siera salāti ar majonēzi ir pārbaudījums pat vesela cilvēka gremošanas traktam.
Jāuzmanās ar asām, neparastām garšvielām, etiķi, konserviem, šokolādi.
Pietiekami ir jālieto arī negrādīgie šķidrumi: ūdens, sulas, tēja.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?