Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Tādas pensijas kā Latvijas prezidentam nav nevienam

Otrā pasaules kara beigās prom no Vācijas kā leģiona virsnieks tiku ar pēdējo kuģi. Pēc tam gadu slēpos angļu zonā, līdz divi latvieši piedāvāja slepus doties uz Dāniju. Pāri aizsalušajam Flensburgas līcim bija jāiet 25 kilometri. Nopirku karti, kompasu, 30 metrus garu virvi un piekritu. Pēc četru stundu gājiena pa aizsalušo jūru uznāca sniegputenis, zem kājām sāka lūst ledus.

.. Tomēr Zanderpulkas ostu laimīgi sasniedzām. Nopirkām labus uzvalkus un kāpām uz Kopenhāgenas prāmja. Dānijā ātri iemācījos valodu, izskolojos par inženieri un, pateicoties spāņu valodas prasmei, 1958. gadā kā dāņu inženieris tiku nosūtīts uz Centrālameriku. Nikaragvā būvēju ledus fabriku, tad pievērsos rūpnieciskajai gaļas pārstrādei.

Kad Nikaragvā ienāca sandinisti un sāka briest revolūcija, no desu biznesa, ko veiksmīgi vadīju 14 gadus, nācās aiziet. Toreiz man piederēja ledus fabrika un degvielas uzpildes stacija, bet dzīve drošību vairs nesolīja. Zaudējot visu, no valsts devos prom. Vairākus gadus nodzīvoju Panamā, arī Salvadorā, Gvatemalā, Kostarikā, Hondurasā. Mana dzīve ir kā likteņa spēle - vienu biznesu pazaudējis, vienmēr ķeros pie nākamā. Arī tagad Nikaragvā vadu savu biznesu, bet vasaras mēnešos braucu uz Latviju. Pensionāriem Nikaragvā dzīve ir līdzīga kā Latvijā. Valda nabadzība. Pensionējas 65 gadu vecumā. Caurmērā pensija ir kādi 300 dolāri, bet viss atkarīgs, cik pelnījis, cik ilgi strādājis. Kad strādāju ar saldētavām, lopkautuvēm, man bija liela alga. Apmēram 50 procentu no tās saņemu par 15 valdībai nostrādātajiem gadiem. Taču pēdējos 40 gadus strādāju uz sava rēķina - taisīju jaunus projektus, nodarbojos ar uzņēmējdarbību, tāpēc dzīvi vecumdienās nodrošina paša uzkrājumi un ienākumi. Vēl joprojām darbojos biznesā.

Ar 300 dolāriem Nikaragvā izdzīvot nevar, bet daudzi saņem vēl mazāk. Dzīves standarts - uzturs, laba liellopu gaļa, apģērbs - tur gan ir daudz lētāks nekā Latvijā. Apkure nav vajadzīga. Lielākā daļa naudas aiziet ekstrām - tas ir internets, gāze, elektrība, automašīnu uzturēšana. Piemēram, internets mēnesī maksā 50 dolārus, tur tā skaitās ekstra. Mašīnas ir labākas nekā Latvijā, bet dārga ir apkope. Veselības aprūpē privātie medicīnas pakalpojumi ir kvalitatīvāki nekā Latvijā. Valsts vecajiem cilvēkiem tur nodrošina tikai minimālo veselības aprūpi, tas nav pietiekamā līmenī. Dārgās zāles trūcīgākajai veco ļaužu kategorijai neizraksta, bet lētās nav efektīvas. Es izmantoju privātās medicīnas pakalpojumus, bet normāls cilvēks to nevar samaksāt - viena zāļu pudelīte vien izmaksā 50 dolārus. Es varu to samaksāt.

Nabadzība valda abās valstīs, gan te, gan Nikaragvā. Taču tādas pensijas kā Latvijas jaunajam prezidentam Nikaragvā nav nevienam. Maksimālā, kas noteikta kā griesti, ir 1000 vai 1500 dolāri neatkarīgi no tā, kādi bijuši ienākumi, kaut vai esi bijis ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

88 gadi
dzīvo Nikaragvā, Panamā
vasaras pavada Latvijā, Jūrmalā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?