Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tāpat kā Vaidere reklamējas arī citi

Tādas problēmas mēs vēl nemākam risināt. To, vērojot pēkšņi savairojušās Eiroparlamenta (EP) deputātu informatīvās kampaņas, ko apmaksā EP, secina politoloģe Iveta Kažoka. Kā noskaidroja Diena, līdzās eiroparlamentārietes Ineses Vaideres (PS) kampaņai medijos parādījušās arī EP politisko grupu apmaksātas kampaņas ar eiroparlamentāriešiem Robertu Zīli (TB/LNNK) un Lieni Liepiņu (JL), kā arī uz EP kandidējošo Elīnu Melngaili (JL) galvenajās lomās.

«Lai parādītu, ka EP ir nopietna institūcija, un aicinātu iet balsot,» tā R.Zīle pamato, kāpēc neilgi pirms EP vēlēšanām virknē reģionālo laikrakstu parādījās EP Nāciju Eiropas grupas finansētas intervijas ar R.Zīli. Šādas kampaņas jau esot notikušas 2005. un 2006.gadā.

Savukārt Eiropas Tautas partijas un Eiropas Demokrātu grupa apmaksājusi projektu Parunāsim par Eiropu?, kurā portālā draugiem.lv par EP apmēram nedēļu bija iespējams diskutēt ar L.Liepiņu un E.Melngaili. «Nebija domāts, ka tas būs priekšvēlēšanu laikā,» saka E.Melngaile, skaidrojot, ka sākotnēji kampaņa plānota martā, bet nedaudz aizkavējās. R.Zīle un E.Melngaile apgalvo, ka kampaņas nav aģitācija. No trešdienas, kad līdz vēlēšanām būs atlicis mēnesis, jebkādas informatīvās kampaņas pārtraukšot, to prasa EP.

I.Kažoka gan uzskata, ka politiķi rīkojas pretēji noteikumiem, jo EP naudu nevar izmantot priekšvēlēšanu kampaņām. Noteikumos arī minētas pazīmes, kas liecina par aģitāciju - piemēram, parādās vārds «kandidāts», tiek minēts saraksts vai tā numurs. Tas viss kampaņās gan neparādās, tomēr I.Kažoka norāda, ka jāņem vērā šo materiālu konteksts - līdz vēlēšanām palicis tikai nedaudz vairāk kā mēnesis.

Pēc I.Kažokas domām, eiroparlamentāriešu kampaņas ir priekšvēlēšanu aģitācija, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savu vērtējumu tuvākajās dienās vēl nesola.

Ja KNAB secinās, ka tā ir priekšvēlēšanu aģitācija, tad ir divi ceļi - tie var tikt klasificēti kā trešo personu izdevumi vai arī tikt ieskaitīti kā partijas tēriņi, skaidro KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs. I.Vaideres kampaņu, kurā tika reklamēta viņas mājaslapa ar aicinājumu balsot par Pilsonisko savienību, KNAB jau novērtējis kā tādu, kas satur priekšvēlēšanu aģitācijas pazīmes, un PS valde izšķīrās to pārtraukt.

I.Kažoka norāda, ka EP finansētās kampaņas ir problēma, ko pagaidām Latvijā vēl neprot risināt. «Strikti ņemot, EP darbojas kā trešā persona,» uzskata I.Kažoka. Tā EP ignorējot vietējos likumus un tiekot radītas «nepamatotas priekšrocības» tām partijām, kas jau pārstāvētas EP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?