Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tautas partijai jāpievārē ielaista nelaime

Tautas partijas līdera Andra Šķēles pieteiktā rindu tīrīšana notiks pakāpeniski un sistemātiski, pirmdien teica priekšsēža pārstāvis Romāns Meļņiks. Vairāk TP priekšsēdis pastāstīšot tikai preses konferencē piektdien. TP valdes pārstāvjiem pirmdien no rīta vēl bija katram savs viedoklis par rindu tīrīšanu.

Edgars Zalāns, kurš pirmdien ievēlēts par priekšsēža vietnieku, to saista nevis ar cilvēku inventarizāciju, bet ar partijas sakārtošanu plašākā kontekstā. Māris Kučinskis kā minimālo programmu uzskata kvalitatīva kandidātu saraksta sagatavošanu Saeimas vēlēšanām, bet Vents Armands Krauklis aicina rūpīgi izskatīt visas institūcijas, «kur ir mūsu pārstāvji, kas nemaz nav mūsu pārstāvji».

Sestdien kongresā A.Šķēle sacīja: «Būs partijas rindu tīrīšana. Pārāk daudz ap mūsu ozoliem un liepām ir saradies mazvērtīgas audzes.» Paziņojums bija tik skaļš, lai sabiedrība saņemtu detalizētāku informāciju par to, uz ko iecere attieksies. Taču svētdienas vakarā TV3 raidījuma Nekā personīga vērotāji redzēja, kā A.Šķēle pagriež muguru kamerai, iesakot gaidīt preses konferenci. Tobrīd varēja rasties sajūta, ka notiek atgriešanās desmit gadu senā pagātnē, jo jau gadiem neviens līderis tā nerīkojas. Atvērti žurnālistu jautājumiem ir ne tikai LPP/LC priekšsēdis Ainārs Šlesers un pat Jaunā laika dibinātājs Einars Repše, bet arī A.Šķēles aicinātie TP valdes locekļi Māris Kučinskis, Vineta Muižniece, Vents Armands Krauklis un E.Zalāns. Pieredzējušie kolēģi A.Šķēles izturēšanos gan vērtē kā taktiski pareizu - neizšaut visus trumpjus uzreiz un iegūt laiku, lai izzondētu sabiedrības reakciju uz viņa atgriešanos.

Uz jautājumu, vai tiks vērtēta Bērnu slimnīcas lietā aizturētā TP biedra Aivara Lisenko piederība partijai, E.Zalāns norādīja, ka tas ir Aizkraukles nodaļas kompetencē, tikai pēc tam valdei un Goda tiesai jālemj. «Taču, vai katrs, kam ir uzlikti roku dzelži, ir jāizmet no partijas? Tomēr pastāv nevainības prezumpcija,» teica E.Zalāns. Kongresā uzstājās arī Goda tiesas priekšsēdis Valdis Ģīlis, kurš par neseno Dzintara Ābiķa izslēgšanu uzzinājis no medijiem. Pagaidām nav atbildes uz jautājumu, vai rindu tīrīšana neattieksies arī uz citādi domājošajiem, jo V.Krauklis citastarpā sacīja, ka «daļa jau ir kaut kā iztīrīta». Jānis Lagzdiņš uzskata, ka viens no galvenajiem uzdevumiem ir izveidot spēcīgu sarakstu ar jauniem politiski motivētiem, drosmīgiem cilvēkiem, kuriem ir mugurkauls. «Jānim Lagzdiņam, Aigaram Kalvītim, Gundaram Bērziņam, Edmundam Krastiņam un citiem vecbiedriem sarakstā nav jābūt,» teica J. Lagzdiņš. Viņš kā grūtāko uzdevumu minēja nepieciešamību «tikt galā ar Lisenko tipa biedriem, jo šī nelaime ir diezgan aizlaista un ne tikai Tautas partijā».

A.Šķēle pirms kongresa Latvijas Avīzē atzina: «Mums nevajag biedrus uz papīra. Vajadzīga ir aktīvu biedru organizācija, kurā ir idejas un spēja atraisīt cilvēkus, kas vēlas strādāt, nevis uzskata partiju par darbā iekārtošanās biržu.» Turpat viņš sacīja: «Domāju, ka 10.Saeimas vēlēšanas būs arī Ministru prezidenta vēlēšanas.» No tā izriet, ka viņš noskaņojies premjera kandidātu cīņai ar A.Šleseru un Aivaru Lembergu (ZZS), nevis komandu sacensībai ar pieciem līderiem katrā vēlēšanu apgabalā. Sociologs Aigars Freimanis domā, ka A.Šķēle diez vai būs gatavs iet uz premjera kandidātu sacensībām - tas būtu pārāk vienkāršoti, jo «to grib Ainārs Šlesers, kuram personības dominante pat bez satura ir galvenais ierocis». A.Šķēlem šī noteikti nebūšot vienīgā dimensija. To, ka tās ir Saeimas, nevis valdības vadītāja vēlēšanas nesen LTV raidījumā 100.pants atgādināja arī Sabiedrības citai politikai līderis Aigars Štokenbergs, kuru no TP izslēdza par tai it kā nodarīto kaitējumu, publiski uzstājoties pret TP dibinātāju A.Šķēli. «Par Andra Šķēles atgriešanos nav lāgā ko komentēt, jo viņš nekad un nekur nebija aizgājis. Par viņa lomu valstī jau 2000.gadā Pasaules Banka rakstīja - valsts nozagšana,» Dienai norādīja A.Štokenbergs. Arī par šo viedokli A.Šķēles komentārs jāgaida līdz piektdienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?