Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Tērbatas ielas tirgoņi ļoti cer uz burbuļpūtējiem

Sludinājumi par telpu nomu Tērbatas ielas namu skatlogos nevīd bieži. Pat krīzes laikā mazie veikaliņi palikuši turpat, kur bijuši gadiem ilgi, kas vedina domāt, ka pirkšana-pārdošana šajā ielā nebeidzas. Tomēr veikalnieki stāsta, ka brīvdienās varētu vēlēties vairāk klientu. «Visi brauc uz lielveikaliem, jo šeit ir par maz atrakcijas,» spriež apģērbu veikala ZARA vadītāja Ilze Arāja un atklāj, ka pārdevēju kolektīvs jau kādu laiku joka pēc spriedelējis par to, ka iela jāpārveido par gājēju ielu, jo dejotāji, ziepju burbuļu pūtēji un citi mākslinieki, kas tradicionāli pievelk pilsētniekus un viesus slavenākajām pasaules promenādēm, spētu iedvest jaunu elpu arī Tērbatas ielai.

Rīgas dome neizslēdz iespēju automašīnu satiksmi eksperimenta nolūkos slēgt jau šovasar. Šodien ideju izskatīs pilsētas galvenā arhitekta kolēģija.

Komisijas veikala Tērbtas ielā 33/35 direktore Helēna Aleksandroviča bez minstināšanās apgalvo, ka visi ielas veikalnieki ir par gājēju ielu. Taču gaidāmo satiksmes problēmu dēļ pret iebilst Latvijas Tirgotāju asociācija.

Par 15% vairāk auto

Pēdējās aplēses, kas veiktas šogad, īsi pēc tam, kad bijušo Rīgas galvu Alfrēda Rubika (SC) un Andra Bērziņa (LPP/LC) laikā izskatīto, bet kā neīstenojamu atmesto ideju no atvilknes atkal izcēlis pilsētas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC), rāda, ka automašīnu padzīšana no Tērbatas ielas palielinās satiksmes intensitāti blakus ielās par 15%.

«Tas ir diezgan daudz,» uzskata Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes priekšsēdētājs arhitekts Andris Kronbergs. Pretējās domās ir Elmārs Daniševskis, kura birojs pēc pašvaldības pasūtījuma šo sākotnējo izpēti, secinot, ka Tērbatas iela vairāk tiek izmantota nevis caurbraukšanai, bet, lai pārvietots pa centra ielām, tādēļ izmaiņas nenesīs būtiskus sastrēgumus. Tiesa, tiem, kas ir pieraduši tur veikt kreisos pagriezienus, izveidojot gājēju ielu, būs jāmeklē citi ceļi.

Graujošas satiksmes problēmas draudētu, ja par gājēju ielu pārveidotu Kr.Barona ielu, tādēļ pašvaldība tālāk uz sabiedrisko apspriešanu, ko varētu izsludināt tuvāko mēnešu laikā, gatava virzīt tieši Tērbatas ielas variantu.

Rīga nav tā lietainākā

«Kā lielākais ieguvums pilsētas iedzīvotājiem būtu jāmin jaunas telpas izveide sabiedriskās dzīves norisēm. Tūristiem šāda gājēju iela var kalpot kā galvenais orientieris pilsētā, kā arī galamērķis. Uzņēmējiem viennozīmīgi vajadzētu piedzīvot pārdošanas apjomu pieaugumu,» klāsta pilsētvides pētniece Lita Akmentiņa, kas ir iepazinusies ar citu pilsētu pieredzi. Viens no gājēju ielas dzīvīgumu ietekmējošiem faktoriem ir laika apstākļi, taču Rīga šajā ziņā nav vissliktākajā situācijā. Dienu skaits ar nokrišņiem pilsētā pēdējos gados svārstījies no 115 līdz 142 dienām, kamēr Lielbritānijā - ir vidēji 163 dienas, Skotijā - 199 dienas, taču tur gājēju ielas apmeklē miljoniem cilvēku.

E.Daniševskis uzskata, ka Rīgā gājēju iela varētu būt sezonāla - pa ziemu varētu arī turpmāk atļaut automašīnām pa to pārvietoties. Viņaprāt, iela jāpārveido pakāpeniski. Iesākumā šovasar kā pilotprojektu varētu pamēģināt ar ceļa zīmēm ierobežot autotransporta kustību posmā no Elizabetes ielas līdz Lāčplēša vai Ģertrūdes ielai, saglabājot 1.trolejbusa kustību pa Tērbatas ielu. Nākotnē plānots trolejbusu virzienā virzīt pa Ģertrūdes ielu, kur tas brauc tagad, un pa Brīvības ielu.

Ar laiku gājēju ielu iespējams pagarināt līdz Matīsa ielai kā galamērķi nosakot Vidzemes tirgu. Šķērsojošās ielās transporta kustību nav paredzēts slēgt, izņēmums varētu būt Blaumaņa iela, uz kuras pirms Tērbatas ielas būs apgriešanās vietās. Luksoforus krustojumos vismaz pagaidām paredzēts atstāt.

Lai arī A.Šlesers iepriekš skaidri izteicās, ka Tērbatas iela noteikti kļūs par gājēju ielu, Pilsētas attīstības komitejas vadītājs Sergejs Dolgopolvs (SC) pauž, ka «vispirms ir jābūt iedzīvotāju atbalstam šim projektam. Viņu viedoklis ir galvenais - būs vai nebūs gājēju iela.» Viņš pieļauj iespēju šovasar eksperimenta veidā slēgt satiksmi transporta satiksmi ielā, lai pārliecienātos, vai tā ir piemērota kā gājēju zona, taču nezināja, kad tas varētu notik.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?