Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tiesa sāks skatīt Grantiņa lietu, draud mūža ieslodzījums

Ivars Grantiņš (37) pirmdien stāsies tiesas priekšā par pērnā gada vasaras trijos mēnešos notikušo slepkavību sēriju - meitas Dainas (11), viņas mātes Ingas Lomakinas (29) un jaunietes Janas Ribinskas (18) slepkavībām, viņš arī apsūdzēts par kādu pirms 20 gadiem notikušu slepkavības mēģinājumu. Lietu skatīs Zemgales apgabaltiesa Aizkrauklē. Prokuratūra ieskicē iespējamos motīvus, kādi varētu būt bijuši I.Lomakinas un J.Ribinskas lietās, savukārt mazās Dainas lietā līdz pat tiesas sēdei prokuratūra jebkādu informāciju sniegt atturas.

Slepkavības notikušas pāris mēnešu pēc tam, kad I.Grantiņš bija atgriezies no ieslodzījuma vietas, kur izcieta sodu par kādas sievietes izvarošanu. Arī pirms tam viņš bija tiesāts - bija ieslodzījumā par uzbrukumu savai mātei ar cirvi, savukārt vēl vairākus gadus pirms tam - nosacīti notiesāts par uzbrukumu kaimiņos dzīvojošai jaunietei, kuru sadūra ar nazi.

Mazā Daina tika nogalināta naktī uz 27.augustu Ceraukstes pagasta viensētā, kur viņa vasarā dzīvoja kopā ar vecomāti un tēvu I.Grantiņu. Vecāmāte viņu atrada guļam zem segas nedzīvu, viņai bija pārgriezta rīkle. I.Grantiņš tonakt aizbēga, policijai pēc pāris dienām izdevās viņu atrast. Meitenes nonāvēšana bija pagrieziena punkts, pēc kura policijai izdevās atšķetināt, kas noticis ar Dainas māti I.Lomakinu un J.Ribinsku. Viņas bija bez vēsts pazudušas iepriekšējos vasaras mēnešos.

Pēc Ģenerālprokuratūras pārstāvja Andreja Vaska teiktā atbilstoši apsūdzībai, I.Lomakinas slepkavība 29.jūnijā notika strīda laikā, tā varētu būt pastrādāta dusmās. Iepriekš policija izteikusi versiju, ka strīda pamatā bija I.Lomakinas vēlme pārtraukt attiecības ar I.Grantiņu, kas bija atsākušās vasaras sākumā. I.Lomakinas ķermeni, sadalītu gabalos, policija atrada apraktu Bauskā, salīdzinoši netālu no slepkavības vietas - dzīvokļa, kur sieviete dzīvoja.

Pēc mēneša naktī uz 19.jūliju pazuda Bauskas iedzīvotāja J.Ribinska. Pēdējoreiz viņa bija redzēta Ceraukstes pagastā kādā kompānijā, kur tika lietots alkohols. Tur arī bija I.Grantiņš, kuru jaunā sieviete iepriekš nepazina. Atbilstoši apsūdzībai I.Grantiņš pēc iedzeršanas pamanījis J.Ribinsku pie šosejas, acīmredzot viņa devusies mājup. I.Grantiņš viņai sekojis nolūkā apmierināt dzimumtieksmes. No mugurpuses iesitis ar akmeni vai koka gabalu pa galvu, viņa nokritusi, uzbrucējs sācis meiteni žņaugt, vilcis uz mežu. Kad viņa centusies aizbēgt, atkal žņaudzis, pēc tam iedūris krūtīs ar līdzi paņemto virtuves nazi. Sievietes nedzīvo ķermeni slepkava paslēpa pie upes meldros, nākamajā dienā atgriezās to sadalīt un aprakt zemē.

A.Vasks stāsta, ka I.Grantiņam uzrādīta apsūdzība arī par kādu 1988.gada rudenī notikušu noziegumu - par kādas 18 gadu vecas meitenes slepkavības mēģinājumu, kas atklājies izmeklēšanā. «Autobusa pieturā viņš uzbruka meitenei no mugurpuses, ar roku aptvēra viņas kaklu, nogāza zemē, uzsēdās viņai virsū un ar abām rokām žņaudza,» apsūdzībā teikto pārstāsta A.Vasks. Noziegums tika iztraucēts.

Iepriekš policija vēstīja, ka I.Grantiņš atzinies slepkavībās, teicis, ka nožēlojot. Eks-pertīzē noskaidrots, ka viņš ir pieskaitāms. Bargākā sankcija par I.Grantiņam inkriminētajiem noziegumiem ir mūža ieslodzījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?