Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Tirgo ĢMO, bet to nemaz nenojauš

Tirgotājiem būtu jānodrošina, lai ģenētiski modificētus organismus (ĢMO) saturoši produkti veikalos būtu viegli identificējami, piemēram, tiem klāt jāpieliek atbilstoša norāde, tie jānovieto atsevišķi, taču tas ne vienmēr tiek ievērots. Turklāt atklājās, ka paši uzņēmēji nemaz nav zinājuši, ka tirgo šādus produktus, un šo faktu viņi uzzināja no Dienas.

Pēc Stockmann veikalā pirkta šokolādes braunija ar upenēm nobaudīšanas, lasot marķējumu, atklāju, ka tā sastāvā ir eļļa, kas ražota no ģenētiski modificētām sojas pupiņām. Taču pie šī produkta nebija atsevišķas norādes par ĢMO saturu. Stockmann mārketinga vadītājs Juris Prančs paskaidroja, ka uzņēmums ĢMO saturošu pārtiku netirgo, un saskaņā ar ražotāja sniegto informāciju šī kūka ĢMO nav saturējusi, marķējumā minētā informācija ir novecojusi, un, kamēr tā tiks labota, produkta tirdzniecība tiks pārtraukta. Latvijas Pārtikas ražotāja komercdirektors Andris Freimanis apliecina, ka tipogrāfijas kļūdas dēļ uz produkta etiķetes bija nepareiza informācija, un patiesībā ĢMO saturošā eļļa braunija gatavošanā netiekot izmantota jau pusgadu. Taču šis gadījums vienalga apstiprina, ka veikala plauktos bija produkts, uz kura iepakojuma bija minēts, ka tas satur ĢMO, taču tirgotājam šī informācija nebija zināma.

Pārbaudot citus veikalus, atklājas, ka dažos no tiem, piemēram, Prisma un Maxima, ir norādes pie ĢMO saturošas eļļas, savukārt Elvi veikalā Lāčplēša ielā 70 tās parādījās pēc tam, kad Diena sāka interesēties par šo jautājumu. Elvi franšīzes turētāja Pārtikas tirdzniecības apvienības komercdirektore Laila Vārtukapteine paskaidroja, ka uzņēmums piekrīt tam, «ka pircēju jāinformē par produkta izcelsmi, ko arī cenšamies darīt likumdošanā noteiktā kārtībā». Veikalā Mego Prūšu ielā 22a pie viena veida ĢMO saturošas eļļas bija norādes, bet pie otras nebija. Mego valdes locekle Ināra Hupenija Dienai pastāstīja, ka, iespējams, kāds to ir paņēmis, jo vispār uzņēmums likumdošanas prasības ievēro. Savukārt Iki veikalā Prūšu ielā 2 norāžu nebija, un ĢMO produkti izvietoti līdzās citiem. IKI īpašnieka uzņēmuma Palink mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis, informēts par to, paskaidroja, ka ĢMO saturošā augu eļļa Cento veikalos ir nopērkama no jūlija. Norādes pie šī produkta līdz šim nav pieliktas, jo «diemžēl esam saņēmuši kļūdainu šī produkta aprakstu, tajā nebija iekļauta atsauce par ĢMO saturošu produktu izmantošanu,» bet turpmāk «visos IKI veikalos pie attiecīgās Cento augu eļļas tiks izvietota informācija, ka tā satur ĢMO.» Iepriekš veikals ĢMO saturošus produktus neesot tirgojis.

Ņirgājas par patērētājiem

Tirgotājus būtu jākontrolē Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), un tas tiek darīts, pārbaudot tirdzniecības vietas. Taču preču klāsts ir liels, PVD kapacitāte ierobežota, tāpēc visus produktus izkontrolēt nav iespējams, paskaidroja Zemkopības ministrijas (ZM) Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vadītāja vietniece Inese Aleksejeva, aicinot patērētājus ziņot par šādiem pārkāpumiem PVD.

Organizācija Zemes draugi pārbauda veikalus kampaņas Brīvs no ĢMO ietvaros, to plānots darīt arī turpmāk. Zemes draugu padomes loceklis Jānis Ulme konstatētos faktus, kas apliecina, ka dažkārt veikali tirgo ĢMO saturošus produktus bez norādēm un nenovieto tos atsevišķi, komentēja: «Veikali gan ignorē likumu, gan ņirgājas par patērētājiem.» Arī viņš iesaka ziņot par šādiem gadījumiem PVD, bet, ja tas nelīdz un gadījumi atkārtojas, parādīt attieksmi, neiepērkoties konkrētajos veikalos. Viņaprāt, PVD un ZM «turpina ignorēt šādus likumpārkāpumus».

Tam gan nepiekrīt PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilga Zepa, norādot, ka dienests kontrolē, kā tiek ievērotas normatīvo aktu prasības arī attiecībā uz ĢMO saturošo produktu tirdzniecību veikalos, un, ja konstatē neatbilstības, liek tās novērst. Ir arī konstatēti pārkāpumi, taču atsevišķi dati par šādiem gadījumiem netiek apkopoti. I. Zepa piebilst, ka cilvēki nereti kļūdaini pieskaita modificēto cieti pie ĢMO saturošiem produktiem.

Savulaik veiktās produktu analīzes apliecina, ka visbiežāk ĢMO satur augu eļļas, margarīni, desas. Pašlaik Latvijā neveic arī analīzes, lai pārliecinātos, ka ražotāji godprātīgi norāda ĢMO produktu sastāvu marķējumā. I. Aleksejeva piebilda, ka ik gadu ZM pieprasa līdzekļus šim nolūkam, šogad tie ir nepilni 7000 latu, taču nauda tam jau no 2008. gada nav piešķirta. Iepriekš, veicot analīzes, ik gadu atklāja dažus gadījumus, kad marķējumā netika norādīts ĢMO produktu sastāvs.

Pērk, jo lētāks

Ja veikalā ir norādes pie ĢMO saturošiem produktiem, cilvēki var izdarīt izvēli tos iegādāties vai nē. Ir veikali, kuri ir paziņojuši, ka nevēlas tirgot ĢMO, piemēram, Rimi un Stockmann. «Izvērtējot pieejamo informāciju par ģenētiski modificēto organismu ietekmi uz cilvēku veselību un apkārtējo vidi, tika nolemts pilnībā atteikties no ĢMO saturošo produktu iepirkšanas un tirdzniecības,» paskaidroja Rimi Latvia pārstāve Laura Podskočija. Savukārt citi to turpina tirgot, piemēram, veikali Elvi, Maxima, Prisma. «Lielākā daļa pircēju Latvijā vēl aizvien produktus izvēlas, balstoties uz to cenu. Nav noslēpums, ka šīs eļļas ir lētākas, tādēļ arī pieprasītākas no pircēju puses,» pastāstīja L. Vārtukapteine. Dietoloģe Lolita Neimane uzskata, ka nav pārliecinošu pētījumu, kas apliecinātu ĢMO kaitīgumu, tomēr viņa pati šos produktus neiegādājas, jo, piemēram, olīvu vai rapšu eļļa no uzturvērtības viedokļa ir labāka nekā sojas. Viņasprāt, ir tomēr ļoti būtiski norādīt veikalos, ka konkrētie produkti satur ĢMO, lai cilvēks var izdarīt izvēli. I. Aleksejeva savukārt piebilda, ka Latvijas veikalos pieejamie produkti, kas satur ĢMO, galvenokārt ir tikai augu eļļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ĢM kūltūraugus drīkst audzēt

Pašvaldības, kuras nav aizliegušas ĢM kultūraugu audzēšanu:
novadi - Strenči, Salaspils, Engure, Saulkrasti, Babīte, Mārupe, Bauska;
pilsētas - Rēzekne, Jēkabpils, Daugavpils, Jelgava, Rīga, Jūrmala, Ventspils, Liepāja, Valmiera*.
*Avots: VARAM mājaslapa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?