Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Toyota Yaris - hibrīds ar elektrisko balastu

Normunds Avotiņš

Elektrotehnikā par balastu sauc pavisam ko citu, taču pa pusei elektriskajā Toyota Yaris tas ir 70 kilogramu smags, atrodas zem aizmugurējā sēdekļa un pilda līdzīgu funkciju kā svina plāksnes pa Amsterdamas kanāliem slīdošo baržu ķīļos. Niķeļa - metālhidrīda akumulatoru baterija stabilizē Toyota vismazākā hibrīdauto gaitu, neļauj tam svērties uz sāniem un padara to par modeli ar viszemāk novietoto smaguma centru klasē.

Viss darbojas ar elektrību

Yaris ir vienīgais mazauto, ko ražo ar trīs veidu dzinējiem - benzīna, dīzeļa un hibrīdu. Pat Yaris 1,5 litru benzīna dzinējs nav nekāds vienkāršais «putns», jo darbojas pēc tā sauktā Atkinsona cikla. Tas paredz ilgāk atstāt pavērtus ieplūdes vārstus, tā padarot efektīvāku iekšdedzes motora darbību izplešanās fāzē. Ar motorbūvi nesaistītam cilvēkam nav viegli iztēloties ieguvumu, tāpēc piedāvājam šo, - Atkinsona dzinējam caurmērā ir vēsākas izplūdes gāzes. Kad tās nonāk atgāzu recirkulācijas vārstā jeb ERG, kāds jau vismaz 10 gadus atrodams modernajos auto, Toyota pamanās vārstu papildus dzesēt, tāpēc dzinēja cilindros atgriežas vairāk vienreiz lietota gaisa nekā citos auto. Ieguvumu gan pavada arī zaudējumi, piemēram, katalizators jāpārceļ tuvāk dzinējam, lai atgāzes to ātrāk uzkarsētu līdz darba temperatūrai. Visbeidzot, Yaris Hybrid dzinējam, kura saknes meklējamas iepriekšējās paaudzes Prius motortelpā, ir elektrisks ūdenssūknis, kas ir efektīvāks par mehānisko, un tam nevajag pievadsiksnu. Patiesībā Yaris Hybrid vispār nav nekādu siksnu, jo sadales vārpstu piedzen ķēde. «Bet ģenerators?» iesauksies mašīnu pazinēji. Ģeneratora parastajā izpratnē hibrīdam nav - tāpat kā startera. Īpašas konstrukcijas ģenerators-starteris apvienots vienā korpusā ar 45 kilovatu elektromotoru, jaudas sadales iekārtu, reduktoru un elektrisku variatoru. Tieši tāpēc Toyota Hybrid Synergy Drive ir pārāka par parastu hibrīdauto, kurā starp dzinēju un ātrumkārbu iespiests elektromotors.

Brīnumi nenotiek

Taču mūs ne pārāk interesē, kas ar ko atrodas vienā korpusā, bet gan cik tas viss maksā, kā brauc un vai tiešām darbojas ar «zilu gaisu» un citu mašīnu atgāzēm. Neapstrīdama Yaris Hybrid priekšrocība ir spēja līdz 50 km/h braukt tikai ar elektrību. Sanošo idilli gan spēj pārtraukt neuzmanīga rīcība ar gāzes pedāli, iztukšota baterija, karsts laiks vai vēlme novērst priekšējā stikla aizsvīšanu lietū.

Lai kompensētu augsto sākuma cenu, Toyota aprīkojusi Yaris Hybrid ar duālo klimata iekārtu, kas stipri palielina pat divreiz lielāku automašīnu degvielas patēriņu. Lai gan Toyota sola pasakaini zemu degvielas patēriņu - vidēji 3,5 l uz 100 km un pat 3,1 l pilsētā, «reality bites». Protams, 4,7 litri uz 100 km arī nav slikti pilsētas automobilim, taču uzreiz rodas jautājums, kāpēc sarežģīta un dārga hibrīda vietā nenopirkt jebkuru mazlitrāžas dīzeli un braukt svilpojot. Latvijā atbildes uz šo jautājumu nav, turpretim tai pašā Nīderlandē, kuras uzbērumus un neskaitāmos paceļamos tiltiņus izvagoja Yaris, spēcīgs arguments ir zaļais imidžs un CO2 izmeši 79 g/km, kas samazina vai vispār izslēdz dažādus maksājumus par auto lietošanu.

Ar sporta riepām

Ja uz mirkli norobežojamies no procesiem hibrīda «iekšās» un pievēršamies Yarim kā vienkārši mazās klases auto, tas ir labs pirkums. Speciāli Hybrid dēļ iejauktā Pearl White krāsa un dāsni uzstādītie LED lukturi izceļ automašīnu un liek tai izskatīties īpašai. Viens no parametriem, kas atbilst patiesībai, ir maksimālais ātrums, Yaris Hybrid tiešām nebrauc ātrāk par 160 km/h. Taču atcerēsimies, ka Toyota to iecerējusi kā pilsētas auto, un te mazais elektromehāniķis atrod iespēju paspīdēt. Kas par to, ka hibrīds sver par 130 kg vairāk nekā Yaris 1.0, bet paātrinājums līdz 100 km/h prasa nedēļu? Hibrīdiekārtas kopējā jauda 100 ZS apmērā četrās sekundēs iekurbulē Yari līdz 50 km/h, turklāt sprints ir tik lineārs un žirgts, ka pat huligāniem ar skūteriem mutes paliek vaļā. «Yaris vulgaris» kā mašīna ir pilnīgi neizteiksmīga vadāmība, turpretim hibrīda vidū iebūvētais balasts kaut cik izlīdzina izsvarojumu pa asīm, un hop! - Yaris piepeši kļūst patīkami atsaucīgs un izmanīgs. Lai gan testa dienā briesmīgi gāza lietus, auto pat nedomāja paslīdēt ar priekšējiem riteņiem, kā darītu vairums eko-mazauto. Noslēpums daļēji slēpjas riepās. Versijā Style 16 collu rati kā parasti «apauti» Bridgestone Ecopia «ekoriepās» ar zemu rites pretestību un diemžēl arī ne pārāk izcilu saķeri. Pieliecamies pie Yaris Active riteņiem - opā! 15 collu diskiem uzliktas Dunlop Fast Response. Ar tādām riepām mēs piedalījāmies žurnālistu rallijā, - kāda tur ekonomija? «Nevaru precīzi pateikt, taču arī ar šīm riepām Yaris Hybrid iekļāvās plānotajās izmešu normās,» apgalvo Toyota Europe runasvīrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cena

Toyota Yaris Hybrid
Ls 12 370-14 460

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?