Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

TP - ar brīvām rokām, bet bez tribīnes

Aizejot no valdības, Tautas partija būs pazaudējusi vēlēšanu gadā tik nozīmīgo tribīni, ņemot vērā, ka opozīcijas partijām mediju uzmanība ir samērā neliela. To Dienai atzina arī Tautas partijas valdes loceklis Māris Kučinskis. Viņam ir bažas, ka līdz ar koalīcijas atstāšanu var tikt apdraudēti arī lieli darbi, kuri būtu jāīsteno TP deleģēto Saeimas komisiju priekšsēžu vadībā, piemēram, Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.

gadam. Citādi par TP nākotni M. Kučinskis ir mierīgs, jo partijā ir daudz konstruktīvu cilvēku un arī parlamentā TP biedriem ir «lietišķu darītāju reputācija».

TP priekšsēža vietnieku Edgaru Zalānu, kurš joprojām ir ārpus valsts un tikai pirmdien iesniegs demisijas rakstu, arī neuztrauc jaunā situācija, jo «es beidzot varēšu teikt to, ko domāju». Piektdien kultūras ministrs Ints Dālderis paziņoja, ka ir nolēmis palikt amatā un atstāt TP, savukārt ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, kura palikšanu arī gaida JL, klusē, bet varētu palikt kopā ar partiju. I. Dālderis gan partijā iestājās tikai tāpēc, ka tas bija priekšnoteikums, lai TP pērn deleģētu viņu darbam valdībā. I. Dālderis arī Dienai savulaik atzina, ka iepriekš par TP nekad nebija balsojis.

Par aiziešanu no TP frakcijas piektdien aģentūrai LETA ir paziņojusi arī Aija Barča, kura TP frakcijā pārstāv Liepājas partiju. Nolemjot aiziet no valdības, TP aizmirsa par to informēt sadarbības partnerus, Dienai apstiprināja Liepājas mērs Uldis Sesks. A. Barča ir noskaņota atbalstīt valdību, un līdz ar to tai jau ir 48 balsis. TP bija lielākā Saeimas frakcija, bet tagad tajā ir 18 deputātu - tikpat, cik Saskaņas centrā. No TP Saeimā ir ievēlēts arī Aigars Štokenbergs, Artis Pabriks un Dzintars Ābiķis, kuri tagad ir Sabiedrības citai politikai biedri, kā arī Vaira Paegle, kura ir Pilsoniskajā savienībā. Viens no riskiem, atrodoties opozīcijā, ir tas, ka cilvēki var pāriet uz citiem politiskajiem spēkiem. TP jau vairākkārt bijusi opozīcijā un ir izturējusi šo pārbaudi. Taču toreiz frakciju vadīja tādi smagsvari kā Gundars Bērziņš un Aigars Kalvītis.

TP nekļuva par valdības gāzējiem, kas uzliktu negatīvu zīmogu uz ilgāku laiku arī Valsts prezidenta Valda Zatlera acīs, jo vismaz vienu reizi prezidentūras laikā viņam vēl būs jāizvēlas cilvēks, kam uzticēt valdības veidošanu. Valdības gāzējiem viņš šādu iespēju ir teicies nedot. Taču TP aizgāja no valdības, atstājot Valdi Dombrovski ar mazākuma koalīciju, un arī tas var nodarīt kaitējumu valsts tēlam, jo rada iespaidu par varbūtējo politisko nestabilitāti. Koalīcijā palikušie domā, ka tieši tāds varētu būt TP mērķis - laikā līdz vēlēšanām visādos veidos kaitēt premjera tēlam, lai viņu kā politisko konkurentu padarītu nepopulāru vēlētāju acīs.

Līdz ar to ir jautājums, vai vēlētājs patiešām atzinīgi vērtēs šādu rīcību. Vēl jo vairāk tāpēc, ka cilvēkiem ir radies iespaids - premjers ir godīgs cilvēks, kas nekad nav strādājis savās interesēs un domā par to, kā labāk valstij. Savukārt uz TP darbību jau gadiem citas partijas raugās ar neuzticību ne tikai tāpēc, ka agrākajos gados tā mēdza apspēlēt politiskos konkurentus, bet arī tāpēc, ka pār A. Šķēlem vai TP pietuvinātiem cilvēkiem ik pa laikam pārlaižas kāda aizdomu ēna. Vai gan citādi premjeram V. Dombrovskim būtu ienācis prātā aicināt pagaidām vēl amatos esošos TP ministrus vairs nepieņemt nevienu stratēģisku lēmumu, kas var atstāt iespaidu uz valsts finanšu situāciju, kā arī piektdien apturēt ātrās palīdzības pakalpojumu un skolēnu autobusu iepirkuma konkursus.

Pāris dienu pirms TP aiziešanas JL frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis bija pārliecināts, ka TP paliks koalīcijā, jo to tajā noturēs «enkuri viņu vadītajās ministrijās», ar ko bija domāta, piemēram, pieeja ES fondiem. Cituprāt, TP nemaz nav nepieciešama ministriju politiskā vadība, ja svarīgajos amatos paliek tās cilvēki - piemēram, Valsts reģionālās attīstības aģentūru, kurai uzmanība bija pievērsta arī saistībā ar skolēnu autobusu iepirkumu, vada TP biedrs Māris Krastiņš. Politiskie konkurenti TP iespējas iekļūt 10. Saeimā pieļauj tikai gadījumā, ja tā startē vēlēšanās kopā ar Aināra Šlesera vadīto LPP/LC. A. Šlesers Dienai nevēlējās komentēt savu lomu TP politiskajā nākotnē, bet tikai atzina, ka TP tagad būs brīvas rokas un vieglāk pievienoties tam konsolidācijas procesam, kuru uzsākuši uzņēmēji.

Kāds TP biedrs, kas vada lielu pašvaldību, neoficiāli atzina, ka vēlētāji var nesaprast TP rīcību, jo no reģionu skata punkta tie strīdi augstākajos varas gaiteņos šķiet nebūtiski un neizprotami. «Ja Tautas partija nejutās ērti šajā valdībā, tai vajadzēja atstāt to jau pirms trim mēnešiem un to nedrīkstēja darīt ar ultimātiem,» teica šīs partijas pārstāvis, kas vēlējās palikt anonīms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?