Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Triumfē antiholivudiskas filmas

«Pat ja es varētu ierasties Berlīnē, lai saņemtu savu Lāci, es to nedarītu kaut vai tāpēc, ka pagājušo reizi, kad devos uz kinofestivālu pēc balvas, es nonācu cietumā,» šos Francijas pilsoņa, Šveicē mājas arestā esošā režisora Romāna Polaņska vārdus citēja viņa filmas Rēgu rakstnieks/ The Ghost Writer producents Alēns Sardē, Polaņska vietā saņemot Berlīnes 60.

starptautiskā kinofestivāla _Sudraba lāci_. Ar šo vērtīgo balvu vācu režisora Vernera Hercoga vadītā žūrija apliecināja Polaņska veidotā trillera _Rēgu rakstnieks_ mākslinieciskās kvalitātes un režisora meistarību - tā bija viena no 20 filmām, kas startēja Berlīnes festivāla konkursā. Pat ja kādam šķitīs, ka šis lēmums nav «politkorekts» (attiecībā uz Polaņska tā arī neatrisināto krimināllietu ASV par 70.gados izdarīto dzimumnoziegumu), žūrija nav liekuļojusi - Polaņska Rēgu rakstnieks bija viena no labākajām konkursa programmas filmām (martā filma būs Rīgas kinoteātros).

60.starptautiskā Berlīnes kinofestivāla balvas tika sadalītas sestdien vēlu vakarā, kaut svētdien festivāls turpinājās, piedāvājot labākās filmas Berlīnes iedzīvotājiem. Savā jubilejas gadā šis viens no lielākajiem Eiropas kultūras dzīves notikumiem desmit dienu laikā jau bija paguvis pulcēt rekordlielu publikas skaitu - 30 000 skatītāju.

Seši festivāla žūrijas locekļi, viena no tām arī Holivudas aktrise Renē Zelvēgere, gala lēmumus esot pieņēmuši bez konfliktiem - vienā elpas vilcienā, tā svinīgajā ceremonijā apgalvoja Verners Hercogs. Žūrijas uzdevums - sadalīt 10 galvenās Berlināles balvas, no tām septiņus Lāčus - sešus sudraba un vienu zelta (festivāla galveno balvu) - tika izpildīts, akcentējot žūrijas simpātijas pret totāli antiholivudiskām filmām. Negaidīti veiksmīgs Berlīnes festivāla noslēgums izrādījās rumāņu filmas Ja es vēlos svilpot, es svilpoju/If I Want To Whistle, I Whistle un krievu filmas Kā es pavadīju pagājušo vasaru/ Kak ja provjol prošloje ļeto - veidotājiem. Abas šīs filmas ieguva dubultbalvas. Rumāņu režisora Florina Serbana debijas filma - kolonijā ieslodzīta pusaudža drāma Ja es vēlos svilpot, es svilpoju saņēma žūrijas Grand Prix, tātad otro nozīmīgāko balvu, kā arī Alfrēda Bauera vārdā nosaukto balvu, tā apstiprinot mītu, ka rumāņu kino, - pat ne tā veiksmīgākie piemēri, kāda ir šī filma, - kļuvis par modes jēdzienu starptautiskajos festivālos.

Krievu režisora Alekseja Popogrebska filma Kā es pavadīju pagājušo vasaru - divu vīriešu attiecību drāma nomaļā meteoroloģiskajā stacijā Čukotkā - saņēma Sudraba lāci par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem (operatora darbs!), vēl divi Sudraba lāči nonāca filmas aktieru - jauniņā Grigorija Dobriņina (arī krievu «betmens» no kases grāvēja Melnā bulta) un Sergeja Puskepalisa rokās. Sudraba lāci kā labākā aktrise saņēma japāniete Šinobu Teradzima par lomu šokējošajā filmā Kāpurs (Caterpillar) - stāstā par sievieti, kura kopj savu no kara pārnākušo vīru invalīdu bez rokām, kājām un runas spējas. Zelta lāci saņēma turku filma Medus (Honey, režisors Semihs Kaplanoglu) - lēnīga, metafiziska drāma par bitenieka ģimeni: sievu, ar disleksiju slimo dēlu, viņu attiecībām un samierināšanos ar bitenieka traģisko bojāeju.

Latviešu animācijas filma Burvīga diena, kas pārstāvēja Latviju, diemžēl pie balvām netika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?