Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Trūkst saimnieka rokas

Rīgas pilī notiekošais liecina, ka kāda no tās pārvaldīšanā, apsaimniekošanā un rekonstruēšanā iesaistītajām pusēm savu darbu nepilda pienācīgi. «No bēniņu telpām, kur pirms būvdarbiem strādāja prezidenta kancelejas darbinieki, joprojām nav izvākti izdedži, bet Svētku zāles sienas un pārsegumi mirkst lietus ūdenī, kas telpā iekļūst caur pagaidu jumta stiprinājumu vietām.

Turpat stāv arī demontētie koka paneļi - tie mitruma dēļ deformējas. Šādā objektā prasītos nopietnāka attieksme,» Dienai norāda Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris, kurš uzskaitītās nepilnības atklājis pagājušajā nedēļā, veicot objekta kārtējo pārbaudi. Viņš arī piebilst, ka mitrums, kas radies ugunsgrēka dzēšanā, joprojām nav pazudis no vairākām telpām pils muzeju spārnā: «Ja muzejā atrodas visi fondi, tad grūti veikt vienmērīgu vēdināšanu.» Lūdzot paskaidrojumus kultūrvēsturiskās celtnes oficiālajiem saimniekiem Va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ), tās pārstāve Daiga Laukšteina atrunājas, ka Rīgas pils glābšanas darbi nevienu brīdi neesot apstājušies, tāpēc nav pamata tos atspoguļot negatīvā gaismā. Lai saņemtu precīzākus komentārus par tehniskajām lietām, viņa liek zvanīt Rīgas pils rekonstrukcijas projekta būvuzrauga SIA Būvalts projektu vadītājam Bruno Fībigam, kurš, pēc viņas teiktā, pilnvarots tos sniegt. B. Fībigs gan pauž pārsteigumu, sakot, ka nav informēts par to, ka viņam VNĪ vietā jāatbild uz žurnālistu jautājumiem, un tomēr paskaidro, ka situācija pils Svētku zālē pasliktinājusies pēc nesenās vētras: «Tā papostīja pagaidu jumtu, un arī pēc salabošanas atsevišķās vietās palika mazas spraugas, caur kurām pilēja ūdens. Situācija Svētku zālē kopumā ir sarežģīta, un uzlabojumi var tikt gaidāmi vien pēc pastāvīgā jumta izbūves.» Viņš gan norāda, ka Svētku zāle ir viena no pēdējām, kas pie tā tiks, bet pagaidām jumta konstrukcijas tiekot atjaunotas vien virs Baltās zāles. Jautāts, vai pagaidu jumts jeb plēvei līdzīgais pārsegums ziemā nesagrūs zem sniega smaguma, B. Fībigs teic, ka Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu veicēji - pilnsabiedrība SBRE - parakstīja papildu vienošanos, garantējot, ka pagaidu pārsegums funkcijas pildīs pusgadu. Jāpiemin, ka šis jumts izmaksāja vairāk nekā 200 tūkstošus latu.

Skaidrojot izdedžu esamību atsevišķās pils telpās, kompāniju RE&RE un SKONTO Būve izveidotās pilnsabiedrības SBRE pārstāve Mārīte Straume norāda: «Būvniekiem pieejamās teritorijās slapjie izdedži ir pilnībā izvākti, savukārt palikušie pēc galvenā arhitekta autoruzrauga norādījumiem ir saglabājami kā vēsturiskā substance, kas tiks rūpīgi šķirota un analizēta.» Pils bēniņi, kur izdedžus konstatējusi VKPAI, gan pils rekonstruētājiem nav nodoti, tāpēc izdedžu esamība tur norāda uz VNĪ amatpersonu neizdarību. M. Straume gan tā arī nesniedza atbildi uz jautājumu, ko secināja īsi pēc ugunsgrēka SBRE nolīgtais izmeklētājs Apvienotās Karalistes Ugunsgrēku izmeklētāju apvienības prezidents Pīters Mansī. Informācija par viņa veiktās izmeklēšanas rezultātiem nav atrodama arī nekur citur, lai gan saskaņā ar SBRE pārstāvju solīto P. Mansī ugunsgrēka cēloņi bija jāpaziņo jau augustā.

Savukārt VNĪ joprojām nav saņēmuši atlīdzību no pils īpašuma apdrošinātāja - sabiedrības Baltijas apdrošināšanas nams (BAN). Tā valdes loceklis Uģis Ieviņš iepriekš norādīja, ka izmaksa varētu notikt vien pēc tam, kad būs zināms ugunsnelaimes cēlonis. Policijas izmeklēšana vēl turpinās, un tās rezultāti tiek solīti nākamā gada sākumā. Atlīdzību izmaksājis vien SBRE celtniecības risku apdrošinātājs BTA Insurance Company, un tā ir vairāk nekā 145 tūkstoši latu.

Lai gan publiski tas netiek izrādīts, tomēr, pēc visa spriežot, VNĪ ar BAN nogaidošo stratēģiju nav mierā, tāpēc savu interešu pārstāvniecībai Rīgas pils ugunsgrēka lietā noalgoja papildspēkus. Iepirkuma rezultātā apdrošināšanas, būvniecības un citu dokumentu vērtēšanu un analīzi, kā arī sevis pārstāvniecību sarunās un citos procesos VNĪ deleģēja advokātu birojam Tark Grunte Sutkiene, kurš no šīs valsts iestādes par saviem pakalpojumiem saņem 75 latus stundā bez PVN.

Pamazām uz priekšu virzās arī Rīgas pilī esošo muzeju krājumu jautājums - valdība beidzot nolēmusi, ka tie jāpārceļ uz pagaidu telpām, un šis process valstij izmaksās gandrīz 3 miljonus latu.

Ugunsgrēks Rīgas pilī izcēlās 20. jūnija vakarā, un liesmas skāra vairāk nekā 3 tūkstošus kvadrātmetru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?